- Hun har ikke lovet hverken fairtradeproduktet eller værdibaseret ledelse. Var det Christian Stadil, var det et brud på en kontrakt og en katastrofe. Fordi han har lovet os karmaledelse. 

Sådan lyder analysen af Ilse Jacobsen-sagen fra Benjamin Rud Elberth. 

Gummistøvle-dronningen får i disse dage bunkevis af negativ omtale i flere dagblade, herunder Børsen, B.T. og Berlingske, der søndag åbnede ballet med historien om et arbejdsmiljø, som blev beskrevet som sjældent set dårligt.

LÆS OGSÅ: ILSE JACOBSEN TRÆKKER SIG FRA LØVENS HULE

B.T. fortæller, at Ilse Jacobsens mand, der også er adm. direktør i Ilse Jacobsen Hornbæk, IJH A/S, har været ude og købe stort ind af Berlingske - og at hun er "lagt for had" i Hornbæk, mens Børsens chefredaktør Niels Lunde på avisens bagside blandt andet konkluderer, at "hvis et brand kommer i krise, får det kommercielle konsekvenser."

Chefredaktøren henviser blandt andet til, at Ilse Jacobsen på virksomhedens hjemmeside nævner en række ting, hvis formål bliver sammenfattet på følgende måde: "Dette er et lille skridt i retning af at beskytte planeten såvel som at hjælpe mennesker."

Niels Lunde mener ikke, at det harmonerer godt med historierne om et "tyranisk arbejdsmiljø" - og mener altså at afdækningen af "et dårligt arbejdsmiljø kan blive dyrt for virksomheden". 

Men selv om bølgerne går højt lige nu - og har gjort det i flere dage - kan konsekvenserne være til at overse, vurderer Benjamin Rud Elberth.

- På sociale medier er det en Twitter-krise. Altså der hvor journalisterne er enige om, at det er en stor sag, og at det må have konsekvenser. Men Hr. og fru brokkerøv fra Facebook er ude og nyde efterårssolen. Den bliver aldrig stor der, forklarer han.

Han tilføjer: 

- Brandmæssigt kan hun faktisk godt overleve den der. Der er krisemæssigt intet ‘brud på kontrakten’ som vi kan føle os snydt over. En hård businesskvinde og iværksættertype skal arbejde solen sort og trampe alle svage sjæle under fode undervejs i jagten på succes. Det forventer vi. Jeg siger bestemt ikke, at det er godt for hendes brand, men vi er ikke for alvor overraskede.

Det er ikke nemt at sammenligne den aktuelle mediestorm med andre, mener Benjamin Rud Elberth, men skal man alligevel gøre det, nævner han den såkaldte Probana-sag. Men der var både "spam og  småsvindel oveni", hvilket gjorde sagen mere alvorlig, påpeger han. 

- Hun er ikke en svindler - bare en overdrevet hård leder. Hos Probana blev man snydt for noget - det gør man ikke hos Ilse. 

LÆS OGSÅ: ILSE JACOBSEN TRÆKKER SIG FRA LØVENS HULE

Professor ved Institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet, Søren Askegaard, spørger "på hvilken baggrund det forventes, at succesrige bosser er "flinke"?

Han giver selv et svar: 

- Det er en mulig, men da langt fra en nødvendig egenskab, så vidt jeg er orienteret. Endvidere kan man sige, at det ligger i selve konceptet om ”Løvens Hule”, at det er profitabiliteten og ikke etikken, der er i højsædet, når der skal udvælges vindere og tabere – hvilket vi godt ved,  og som allerede Marx så udmærket analyserede sig frem til, udtrykker kapitalen i sin essens. Så hvis man er overrasket, så kan man spørge sig selv, hvorfor egentlig…?