I går gik Google i offensiven for at øge kvaliteten af reklamer. Man kan måske lægge noget i timingen, idet det sker dagen efter Valentine’s Day, hvor vi fejrer en af de tre helgener, der bærer navnet Valentinus.

Google har længe vidst, at en betydelig del af især de digitale reklamer er støjende, elendige eller endda direkte farlige, og derfor har det store selskab valgt at forhindre disse dårlige reklamer.

Det sker via browseren Google Chrome, der fra i går vil eliminere de reklamer, der ikke lever op til de 12 kriterier, som the Coalition for Better Ads har defineret. Koalitionens 12 kriterier kan studeres her.

Det er ikke et ligegyldigt initiativ, idet langt de fleste forbrugere er dødtrætte af irriterende reklamer. Faktisk rapporterer en ud af fem Chrome-brugere, at de har oplevet ”annoying” eller ”unwanted advertising”.

Summer man op, har Google modtaget over fem milliarder ”mutes” fra brugerne i 2017. En ”mute” er en feedback fra brugerne via Google’s ”Mute this Ad” værktøj.

Det drejer sig om kampen mod adblocker

Så vidt så godt, og Google er gået hårdt ud for at kommunikere offensiven. Men spørgsmålet er, om Google har en kommerciel bagtanke?

Naturligvis har selskabet det, idet man er klar over, at adblockeren er i gang med at smadre forretningen for ganske mange digitale publishers. I løbet af 2016 installerede forbrugerne 615 millioner adblockere på deres devices, og stigningen fra året før var på godt 40 pct.

Du kan læse den seneste dybe rapport om problemet her.

Det interessante er, at når Google truer med at fjerne reklamer, går det også ud over Google egne reklamer, fordi disse ”gode” reklamer jo risikerer at stå på sites, der bliver blokerede, fordi de også indeholder ”dårlige” reklamer.

Men i sidste uge fortalte Google på en video-konference, at det tab er langt mindre end den gevinst, man opnår ved at nedsætte brugernes behov for adblockere på længere sigt. En konsekvent håndtering af en problemstilling, som ikke mindst mediehusene begræder.

Der er dem, der undrer sig over, om man bør have tillid til the Coalition for Better Ads. Det er der ingen grund til ikke at have. Det er bl.a. World Federation of Advertisers, der er medstiftere af Coalition for Better Ads, og de har dermed blåstemplet Google-initiativet.

Annoncørforeningen støtter initiativet

I skrivende stund er det kun Google Chrome, der går til stålet, men mon ikke Firefox, Safari og Internet Explorer også hopper på vognen. Man skal være en ekstrem fortaler for ytringsfrihed, hvis man er modstander af initiativer, der løfter kvaliteten af kommerciel kommunikation.

En større indvending kommer fra Adblock Plus, der lever af at sælge adblockere, og den lyder således:

– Google Chrome initiativer vil fjerne godt 16 pct. af de reklamer, som identificeres af Coalition for Better Ads, mens Adblock Plus vil fjerne 93 pct. af de annoncer, som vi selv identificerer med vor Acceptable Ads standard, lød det i Campaign for nylig.

I Danmark sidder bl.a. Dansk Annoncørforening og varetager de større annoncørers interesser. Hvad siger de?

– Vi vil altid understøtte initiativer, der bidrager til, at kvaliteten af kommerciel kommunikation løftes, siger Torben Rønler, direktør i Dansk Annoncørforening.

– Så vidt jeg forstår, falder Google Chrome hammeren ikke med det samme, men man indleder et samarbejde med ejerne af de sites, der bringer reklamer, som ikke lever op til Coalition for Better Ads standarden.

– Man får så i første omgang 30 dage til at rette op på sine fejl, og det sikrer, at mediehusene ikke trues på indtjeningen med det samme. Hvad der sker på længere sigt er i sagens natur umuligt at udtale sig om, men vi følger initiativet og håber, at dårlig reklame ikke ødelægger oplevelsen for forbrugerne.

– Når det er sagt, skal vi jo kende konsekvenserne af Googles initiativ, før vi kan udtale os yderligere, men det vil formentlig tage mindst et halvt år, før vi får mere end sporadisk indsigt i konsekvenserne, slutter Torben Rønler.

Ønsket en bedre user experience

Dansk Annoncørforenings globale ”storebror”, altså World Federation of Advertisers, er meget positive over for det nye initiativ:

– Hvis vi er i stand til at levere en bedre user experience, bidrager vi til, at forbrugerne opbygger tillid til online-kommunikation, og det er vigtigt for os, siger Stephan Loerke, CEO for WFA.

– Gør vi ikke det, vil adblocking vokse, og alle parter vil tabe. Forbrugerne får adgang til mindre content, og annoncørerne får sværere ved at aflevere budskaberne. Publishers får i sagens natur mindre indtjening, hvis forbrugerne installerer endnu flere adblockere, og det vil betyde færre penge til at skabe kvalitets-indhold.

For en god ordens skyld bør det nævnes, at fx GroupM arbejder stenhårdt på at skabe brand safety-mekanismer, hvilket bidrager til den samme hensigt, nemlig at brands skal beskyttes bedst muligt mod at optræde på sites, der er uhensigtsmæssige at ligge på.