Tidligere i år slog Keith Weed, CMO for en af verdens største annoncører, Unilever, næven i bordet og krævede oprydning i Influencer Marketing-branchen, og Instagram er i fuld gang med at rydde ud i falske følgere, likes og delinger.

Hos influencer relationsship-tjenesten Woomio, mener Nikolaj F. Skarbye, partner og CSO, at det er mere interessant at fokusere på, hvad brands og annoncører kan få ud af et samarbejde med en influent på Instagram.

Forudsætningen er dog, at de får styr på sit datasæt, der skal stemme overens med den ønskede målgruppe, hvilket kan være svær en ganske svær øvelse. Man kan med fordel begynde at fokusere mere på den reelle reach og impressions, frem for på followers og engagements, mener han.

- Lad os starte med at slå fast, at antallet af følgere på Instagram mest af alt er et ”forfængeligheds-tal”. Det afslører intet, der reelt kan bruges til noget i branding- og reklameøjemed, siger Nikolaj F. Skarbye.

- Det skyldes ikke kun, at det er let at købe sig til følgere, men også at det intet siger om, hvor mange der rent faktisk læser det, influenten deler, siger han og understreger, at det er de absolut færreste, der faktisk køber sig til succes på Instagram.

- Det er interessant at se på, hvor aktive (engagement) influentens følgere er. Engagement har dog samme udfordring som følgere, da likes og kommentarer også kan forfalskes og købes, siger han.

Alt kan købes

Det kan bl.a. ske via “robot-farme”, der kun er oprettet til det formål at følge konti og like og/eller kommentere.

- Sådanne likes og kommentarer er nemme at gennemskue, når man gransker dem nøje, men det booster jo helt generelt engagement-raten på en influencers profil, så man skal holde tungen lige i munden, siger han.

Dertil kommer udfordringen fra instagrammere, der benytter programmer til automatisk at like eller kommentere billeder eller videoer med f.eks. udvalgte hashtags.

- De håber på den måde at skaffe opmærksomhed omkring deres egen, (måske) helt reelle profil, mens de faktisk ”forurener” andres profiler med deres falske engagements og likes.

- Endelig er der tredjeparts-programmer, der får adgang til instagrammerens login. Herefter benytter systemet kontoen til at like og kommentere andre, der betaler for deres ydelse, siger Nikolaj F. Skarbye.

Engagement skal tjekkes efter i sømmene

Alt i alt betyder det, at engagement heller ikke kan bruges som et individuelt datapunkt til at kvalificere en influents reelle indflydelse, siger han.

Det skal enten tjekkes efter i sømmene manuelt ved at gå igennem kommentarer, likes, posts og profiler, eller ved hjælp af værktøjer som f.eks. Woomio.

- En god metode er at tage reach-tal pr. post og dividere det med antallet af følgere, så får man en Reach Efficiency Rate pr. post, som er et udtryk for, hvor effektiv influenten er til at nå ud til ens følgere, forklarer Nikolaj F. Skarbye, og skærer det ud i pap her:

Eksempel

  • Følgere: 30.000
  • Reach på seneste post: 15.000
  • Reach Efficiency Rate: 50 pct.

- For at få den mest retvisende Reach Efficiency Rate, anbefaler vi, at man tager f.eks. de seneste 100 løbende posts.

Og hvad kan man bruge det til?

- En høj RER hos en influent er et tegn på høj aktivitet, connectivity og følgerskab. Det er en skare af personer, som influenten virkelig formår at aktivere. Det er reelt, og det er ægte. Det er lige netop dét, en ægte influent kan, slutter Nikolaj F. Skarbye.