Articles tabs

Courses tabs (CT)

custom add this

Hvorfor er tv-reklamer blevet et kreativt andenrangsprodukt?

Man ser ikke meget tv-reklame mere. Jeg gør i hvert fald ikke. Så som den lille fag-stræber, jeg er, gik jeg i forrige uge i gang med at se en stak danske reklameblokke - og det, jeg så, gjorde mig ærligt talt noget hængemulet. Jeg mødte primært et tæppe af ultrahårdt nedklippede internationale bilreklamer, grafiske tilbudsspots i varierende råbevolumen, call-to-action maniske lånetilbudsfilm og en lille snip fin folkekomedie-humor her og der. Den gennemgående oplevelse var: Hvor er ambitionerne, hvor er kreativiteten, og mest af alt - hvor er samtænkningen mellem tv og det digitale?

Annoncører har for længst opdaget, at de digitale medier fylder mere og mere i danskernes medieforbrug. Som en naturlig følge investeres mere i digitalt content end nogensinde før - med gode resultater. Det giver mening – og det kommercielle digitale indhold blomstrer. Også i Danmark. Det er fedt. Men hvorfor er dette en undskyldning for at lave svagt dansk reklameindhold til tv?

Far er ikke sur, far er skuffet

Her på M2Film har vi efterhånden i en del år primært levet af at producere online film, kommercielle tv-serier og branded content til alskens platforme og medier, men vores forretning blev i sin tid grundlagt på de klassiske tv-reklamer. Vi laver stadig rigtig mange. Og det undrer mig at se, hvordan tv-reklamen som genre befinder sig i en form for kreativ stilstand og i en del tilfælde nærmest ikke tages seriøst.

Jeg gik lidt systematisk til værks i min lille undersøgelse, og tendensen gør sig desværre gældende for reklameblokken på alle kanalerne, om vi snakker TV 2, TV3, 4, 5 eller børnekanalerne. Der er stort set ingen spændende storytelling, ingen overraskelser, der er ikke megen velfungerende humor eller nogen genremæssig innovation. Indholdet er groft sagt nedklippet, udsultet og hektisk. Som seer føler man sig næsten en anelse fornærmet over tanken om, at disse reklamer skulle virke på en.

Desværre virker det som om, at reklameblokken i konkurrencen med de mange devices og digitale medier simpelthen har givet op. Måske er tanken, at publikum i en reklamepause så sjældent kigger op fra sin mobil og kaster et blik på deres fjernsyn, at det ikke kan betale sig at fortælle en historie, så i stedet pløkker vi bare tilbud af sted, viser sjæleløse internationale versioneringer og genbrugs-budskaber. Men kan det virkelig passe, at vi ikke kan gøre det bedre?

Jeg prøver på ikke at lyde nostalgisk, for det er ikke nye versioner af Polle fra Snave og Squash, jeg savner. Gårsdagens formler rækker nok ikke på den lange bane, når vi skal appellere til et moderne publikum.

Ikke ligefrem en kreativ darling

Jovist, Burger King TVC’en ”Google Home of the Whopper” vandt Grand Prix i Cannes sidste sommer, men derudover er tv-reklamen these days nok ikke manges kreative darling. På de digitale platforme råder vi over mere tid, vi kan målrette mere, og publikum kan interagere med indholdet. Det bliver aldrig en fair konkurrence. Men i respekt for bundlinjen: det vil efter al sandsynlighed være profitabelt at investere og tænke i, hvordan den danske tv-reklame kan fornys.

Nu hvor vi alle er så fokuserede på digitalt content, er det måske netop nu, du kan skille dig ud på tv. Eller endnu bedre - hvorfor ikke udnytte muligheden for samspil mellem tv-indhold og det digitale indhold?

Vi skal hjælpe hinanden med at vende skuden

Danskerne hader jo ikke tv-reklamer – vi hader dårlige tv-reklamer. Så før vi giver op på tv-reklamen, vil jeg opfordre os alle til ikke blot at kigge indad, men udad.

Tv-reklamer har fornyet sig før og kan vel gøre det igen, men lige nu befinder vi os i en boble, hvor meget få er villige til at udfordre, hvad man kan stille op med de 15-30-40 sekunder, man har til rådighed i en reklameblok på tv.

Dette er en skam, når man har set digitalt content forsøge forskellige løsninger på, hvordan man hurtigt fanger et publikum. Det er ikke særligt lang tid siden, at online film trailers begyndte at starte med en lille bid fra trailerens mest interessante indstilling, før den faktiske trailer begynder - altså en slags trailer for traileren. Og så er vi ikke engang kommet ind på de unikke udfordringer, digitalt content har - fx at skulle lave indhold, der vises på forskellige devices og måske endda bliver oplevet uden lyd.

Min opfordring til os alle: Bliv inspireret af de nye fortællestrategier og trends på de digitale platforme. Kig på den digitale visuelle kultur. Skab en forbindelse mellem din tv-reklame og de digitale fortællinger om dit brand. Indgå nye former for samarbejdsaftaler med tv-kanaler om eksperimenterende branded content og native advertising på tv-sendefladen. Lad os få aktiveret publikum frem for at lade tv-reklameblokken forblive en passiv og decideret reklame-deprimerende oplevelse.

Tv-reklamen er på ingen måde død, men den er i dén grad i en overgangsfase, og jeg kan frygte, at den har set sine bedste dage, hvis vi som branche ikke udfordrer status quo.

Læs flere blogindlæg her.

Ronni Madsen har igennem 15 år arbejdet med kommunikation, film og digitale medier og er i dag Vice President hos M2 Film. Han er uddannet fra medievidenskab, erklæret fagnørd, underviser i kreativ og strategisk kommunikation på Aarhus Universitet - og tænker på kommunikation i de fleste af døgnets vågne timer. På bloggen skriver han om content marketing, reklame og digital distribution.

Kommentarer