Som et af de fem største temaer i Mynewsdesks store kortlægning af tendenser, udfordringer og muligheder i kommunikationsbranchen fremover dukker krisekommunikation op.
Seks ud af ti PR-eksperter udtaler, at krisekommunikation er blevet vigtigere i deres organisation som følge af de seneste begivenheder i verden, og det samme antal mener, at det at kunne navigere i forbindelse med en krise er blevet det nye normale for alle, som arbejder med PR og kommunikation.
Skal du lykkes som kommunikatør i 2023, er du nødt til at se på krisekommunikation som en hygiejnefaktor. Du må arbejde proaktivt for at undgå kriser, men du bør også være forberedt på, at de rent faktisk vil komme til at opstå hos dig på et tidspunkt. Hvis du både er praktisk og mentalt forberedt på en krise, vil du allerede være godt på vej.
En ny bevidsthed om kriser
I rapporten Nordic State of PR & Communication siger ekspert i krisekommunikation Hampus Knutsson, at vi i branchen kan se en helt ny bevidsthed omkring krisekommunikation: «Stadig flere indser værdien i at forvente det uventede og have en plan klar i tilfælde af, at det værste skulle ske. Krisekommunikation bliver en mere integreret del af organisationens strategiske og daglige arbejde.»
Kriser opstår i mange forskellige sammenhænge og af lige så mange forskellige årsager. Det, som alle krisesituationer alligevel har til fælles er, at de potentielt vil og kan føre til ustabile og farlige situationer, både for enkeltindivider, grupper og samfund – og at der ikke findes nogen garanti for at undgå dem. Du er derfor nødt til at være forberedt.
" Forbered dig på krisen med den rette viden og de rette værktøjer
De forberedelser, du foretager, inden en krise opstår, vil have stor betydning for din og din organisations succes med at håndtere selve krisen og de udfordringer, der følger, når krisen er og bliver en realitet.
Sørg derfor for, at du har sammensat et kriseteam med tydeligt definerede roller på forhånd, sådan at alle ved, hvad der forventes af dem i alle krisens faser. Et etableret og forberedt kriseteam giver mulighed for at handle hurtigt, hvilket er helt afgørende for, at du kan lykkes med din krisehåndtering. Sørg derfor for, at vigtige nøglepersoner har fået undervisning i og viden om krisehåndtering og medietræning. Uddan internt ved at indhente en ekstern foredragsholder i krisekommunikation og deltag i kurser og webinarer for at sikre den nødvendige viden.
Ved at oprette medieovervågning tilknyttet din virksomhed og branche kan du også identificere risici og potentielle kriser, før de indtræffer. Medieovervågning er afgørende for, at du kan have kontrol over, hvad der bliver sagt om dig både før, under og efter krisen. Med et værktøj til medieovervågning øger du mulighederne for at kunne forudse hændelser, planlægge din kommunikation og agere hurtigt.
En platform og et samlet sted til al din kommunikation er også vigtigt at have på plads for at forenkle selve krisekommunikationen, når først krisen indtræffer. Har du et overskueligt samlingssted som eksempelvis et presserum, hvor du kan kommunikere med medier, interessenter og øvrige målgrupper, bliver det tydeligt, hvor du skal lede efter information, mens det samtidig er nemt at holde sig opdateret.
Nogle gange er det for sent at vende om
Selv om du har forberedt dig alt, hvad du kan, vil du alligevel komme til et punkt, hvor du ser de første tegn på en krise, og du vil indse, at der desværre ikke er nogen vej tilbage. Nu er du nødt til at stå det igennem og holde ud. Her er det vigtigt at trække vejret dybt, holde sig i ro og agere efter den plan, du har forberedt. Sørg for, at dit kriseteam har den støtte, de har brug for, at interne involverede personer opdateres løbende, og at du udnytter kommunikationsplatformen og de værktøjer, du har fået på plads, før krisen indtraf, for at gøre krisehåndteringen lettere.
Krisekommunikationsekspert Hampus Knutsson deler i Mynewsdesks seneste PR-rapport sine beste tips til, hvordan du skal reagere i en krisesituation og peger særligt på vigtigheden i at tage ansvar (men kun for det, du rent faktisk har gjort galt) og at kommunikere de skridt, du tager. Tag små problemer alvorligt og gør noget ved dem, uanset hvor de opstår. Kommuniker dit synspunkt, men glem ikke at være ydmyg. Fortæl, hvad du gør for at løse problemet, og hvordan du har det med det. Det handler om at være tydelig og konsekvent.
Sæt tid af til at indhente det hele
Når stormen har lagt sig, er det tid til reflektion og evaluering. Se på, hvad du kan lære af, hvordan du håndterede krisen: Hvad gik godt, og hvad vil du gøre anderledes en anden gang? Det vigtigste at gøre nu er at lære af fortiden og samtidig opbygge – eller måske endda arbejde på at genoprette – tilliden til din virksomhed. Husk også på, hvilke løfter du eventuelt har givet under krisen og sørg for, at der bliver fulgt op på disse i tiden efter krisens afslutning.
Mynewsdesk hjælper organisationer og virksomheder med at nå ud til den rette målgruppe og øge kendskabet til deres brand. Når du benytter vores brugervenlige platform, gør vi det lettere for dig at publicere, distribuere og måle på dine PR- og kommunikationsindsatser.