Fire unge danske instruktør-talenter løb torsdag med to Gold Screens og fire Silver Screens ved konkurrencen Young Director Award, der afholdes i Cannes.

I år var ni danske bidrag fra tilsammen seks instruktører og et instruktør-kollektiv shortlistet, og torsdag aften faldt så de seks priser, der sikrede en markant fremgang i forhold til sidste års to styk.

Nina Holmgren fra Bacon CPH vandt tre priser: En Golden Screen og en Silver Screen for filmen I Want You To Panic og en Silver Screen for filmen Right To Play.

Martin Nørgaard Furze & Mette Carla Albrechtsen fra Uitch Iscratch vandt to priser, en Golden Screen og en Silver Screen - begge for filmen Voiceless Women for organisationen New Lives, som de har instrueret for produktionsselskabet – og som i øvrigt vandt en sølv-løve tidligere på ugen ved Cannes Lions.

Og så snuppede Cecilie McNair, ligeledes Bacon CPH, en Silver Screen for filmen petit a.

Vigtige budskaber

Nina Holmgrens film I Want You to Panic er en kommentar til mennesketes passivitet over for klimaændringer, mens Right to Play er et portræt af Khalida Popal, der grundlagde det første afghanske kvinde-fodboldhold nogensinde – på trods af landets love om, at kvinder ikke må dyrke sport.

- Khalida er så inspirerende, at jeg simpelthen måtte fortælle hendes historie, uanset om der var penge til det eller ej. Men heldigvis valgte Bacon at støtte mit projekt, siger Nina Holmgren, siger Nina Holmgren til Markedsføring.

Hvad betyder det for dig at vinde tre priser ved YDA?

- Jamen, det betyder utrolig meget. Jeg er mega-glad og enormt beæret over, at juryen har tage så godt imod mine film. Begge film er projekter, som jeg virkelig har brændt for: Begge har vigtige budskaber, synes jeg.

Hvordan?

- I I Want You to Panic er det klimadebatten, som jeg synes er vigtig, og i Right to Play er det selvfølgelig hyldesten til Khalida Popal, men filmen har også andre lag: Bl.a. fokus på ligestilling og også på, hvor fantastisk sport er, siger Nina Holmgren, som også fremhæver de mennesker, hun har arbejdet sammen med i processen:

- Det er vigtigt for mig at understrege, at man jo ikke skaber en film alene, og her har jeg været fantastisk glad for at kunne lave begge film sammen med et hold af utrolig dygtige mennesker.

Og Cannes?

- Ja, lige nu er jeg træt. Cannes er crazy - men på den gode måde, slutter Nina Holmgren.

De store bliver opdaget her

Og for Bacon selv har det været et flot år ved YDA.

- Young Director Award er lige så vigtig for Bacon som Cannes Lions. Det er her, vi ser de unge talenter og fremtidens filmmagere, siger Mette Jermiin, der er Managing Director og Executive Producer hos Bacon, og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at konkurrencen har branchens interesse og bevågenhed, og mange berømte instruktører er i sin tid blevet ”opdaget” gennem YDA.

Se Nina Holmgrens guld- og sølv-vinderfilm I Want You to Panic her.

I Want You To Panic - NOWNESS from NOWNESS on Vimeo.