Den danske del af Ogilvy tabte tre millioner kroner i 2018, fremgår det af reklamebureauets netop offentliggjorte årsregnskab

- Helt overordnet kan jeg sige, at resultatet bestemt ikke er tilfredsstillende, siger Pia Tandrup, CEO for Ogilvy Danmark.

Ogilvys toplinje skrumpede med 24 procent i 2018, så bruttofortjenesten landede på 31,3 millioner kroner. I 2017 udgjorde den 41,3 millioner kroner.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGITIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

- Nedgangen skyldes primært tabet af Forsvaret, forklarer Pia Tandrup under henvisning til, at Forsvarets Rekruttering efter en pitch – og fire års samarbejde med Ogilvy – valgte et nyt leadbureau i 2018.

Vandt pitches og tabte penge

Den tabte pitch er dog ikke den eneste forklaring på Ogilvys nedtur i 2018. Flere vundne pitches har også været med til at trække årsregnskabet i rødt.

- Vi vandt et par store pitches, som vi ansatte folk til, men de førte aldrig forretning med sig. Det kostede dyrt, siger Pia Tandrup.

- Jeg oplever generelt, at der er for mange pitches, hvor det ikke er klart, hvad man potentielt vinder, eller der er sikkerhed for, at det rent faktisk sker, fortsætter Ogilvy Danmarks CEO.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Brancheforeninger vil have strammet op

Den oplevelse står Pia Tandrup langt fra alene med.

Flere danske reklamebureauer og annoncører kritiserer i seneste nummer af Markedsføring – der udkommer i disse dage – måden, hvorpå en del kreative pitches afvikles herhjemme.

Kritikken går blandt andet på, at udbudsopgaverne ofte ikke står mål med budgettet, at valgkriterier kan være uklare, og processen generelt for langtrukken.

Hos brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation ser bestyrelsen derfor i øjeblikket på, om der kan laves guidelines, som kan bruges i forbindelse med de ofte krævende og usikre forløb, fortæller CEO Tine Aurvig-Huggenberger fra Kreativitet & Kommunikation.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

- Vi ser, at der er ganske mange annoncører, som dybest set ikke gør sig klart, hvad de vil købe, inden de går ind i en pitch. Det gælder både private og offentlige kunder. Det betyder ofte, at briefen, som bureauerne arbejder efter, ikke har den kvalitet, som den bør have, siger hun.

- Bureauerne ved reelt ikke, hvad der venter, hvis de vinder pitchen. Den manglende transparens gør det svært at forventningsafstemme, og det kan også føre til, at et samarbejde kan komme rigtig skævt fra start, fortsætter Tine Aurvig-Huggenberger.

Og netop ”forventningsafstemning” er også et nøgleord for Holger Wilcks, administrerende direktør i Dansk Annoncørforening, der mener, at det er i såvel annoncørernes som reklamebureauernes interesse at få en strammere pitch-kultur. 

- Der skal generelt være fuldstændig transparens, så alle opererer på lige vilkår. Vi kan få langt bedre kreative pitches, hvis der bruges mere tid på forventningsafstemning, siger Holger Wilcks.

Hovedtal: Ogilvy Danmark A/S

(mio. kr.)                             2018              2017              2016

Bruttofortjeneste               31,3               41,3               50,1

Resultat før skat                 -3,8                0,5                 5

Årets resultat                      -3                   0,6                 3,8

Egenkapital                         8,7                 11,7               13

Gns. antal ansatte              50                  49                  51

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.