Hvilke virksomheder og brands gør det godt, når det kommer til corporate websites? Og hvad er overhovedet godt ? Kan I ikke give os nogle eksempler, vi kan blive inspireret af?

Disse spørgsmål blev ved med at dukke op fra kunder og forretningsforbindelser hos det danskejede digitale bureau Vertic, så nu har bureauet udviklet og lanceret et nyt globalt web-indeks, The Global Corporate Website Index, der i høj grad besvarer spørgsmålene.

Web-indekset analyserer (i første omgang) 80 af de største og mest markante brands og deres corporate websites, og ifølge Sebastian Jespersen, Vertics CEO og founder, er den voksende interesse opstået, fordi betydningen af virksomhedernes websites er under stærk forandring.

- Dot.com-sitets betydning for moderne virksomheder i en post-digital æra er stigende. Ikke mindst i en tid, hvor kundeoplevelsen – og kunderejsen - er noget af det vigtigste for et brand, siger Sebastian Jespersen.

Tre fokus-områder

Det nye indeks analyserer og benchmarker virksomhedernes sites ud fra tre hovedtemaer: UX/Design, herunder bl.a. navigation og informations-hierarki, Content, herunder evnen til storytelling, SEO og integration af SoMe, og Teknologi, herunder, intelligent søgning, marketing automation og CMS-integration.

- I stedet for blot at være stedet, hvor man showcaser produkter og services, skal sitet i dag være et kommunikations-værktøj, der kan gøre brandet relevant for de ofte mange og meget forskellige stakeholders som besøger og bruger sitet: Og det kræver et komplekst samspil af data, teknologier og content for at lykkes. Det lyder måske nemt, men det er det ikke, siger Sebastian Jespersen.

Han nævner et af bureauets egne kunder, GE, som et godt eksempel:

- Siden lanceringen af GE.com har vi hos Vertic opleveret en stor interesse for vores måde at re-tænke rollen for corporate websites. GE er et ganske komplekst brand, men også et rigtig godt eksempel på en industriel virksomhed, der forsøger at finde fodfæste i den digitale transformation.

Lead-omkostninger faldt 44 procent

Og der er stor interesse for Vertics dotcom-arbejde: I november lancerede bureauet ROCKWOOLGROUP.com , som netop har modtaget tre awards og over de seneste seks måneder, har Vertic lanceret  www.ariba.comwww.cls.comwww.verdo.dkwww.successfactors.com.

Dertil kommer, at man netop nu arbejder på syv dotcom-projekter for større virksomheder på tværs af forskellige industrier.

Og effekten er ikke til at tage fejl af:

- Da vi hjalp med at strukturere GE’s site, fra at det fungerede som en slags galleri med nyheder og produkt-billeder og-specifikationer, gjorde det dem i stand til i højere grad at tiltrække mere kvalificeret organisk trafik, ligesom det styrkede deres evne til at positionere og fortælle en relevant brandhistorie – og så var det med til at drive omkostningen pr. kvalificeret lead ned med 44 procent, fortæller Sebastian Jespersen.

Hvem ejer hvad?

Men man skulle jo tro, at det her var logik for burhøns i en virksomhed? Og hvis vi kan flyve til månen, så kan det vel ikke være så svært at få et site til at spille?

- Ja, det skulle man tro, men faktum er, at det bare ikke er så simpelt. Overordnet kræver det for det første digital modenhed. Både i virksomheden og i markedet. Dertil kommer den teknologiske del – at få nøglesystemer som CRM, CMS, MA og KAM-systemerne til at hænge sammen. Og så er der jo hele ejerskabet.

Ejerskabet?

- Ja, til et corporate site. Nogle steder ligger ansvaret for sitet i IT – og så mangler de kommunikationsmæssige aspekter måske. Og er det marketing, kommunikation eller salg, der er ejere, så løber man måske ind i tech-forståelses-udfordringer. De fleste virksomheder halter med den kommunikative (content) og UX-delen, og vores erfaring siger at de virksomheder, som har nedsat en tværfaglig enhed, men med marketing som ejer, fungerer bedst.

Øger konkurrenceevnen

Og nu har I så lanceret The Global Corporate Website Index – hvad skal virksomhederne bruge det til?

- Først og fremmest til at få ny viden og inspiration. Mange brands og virksomheder gør det godt - også i Danmark - men mange steder kan man komme endnu længere.

Og hvad skal der til for at komme længere?

- Det er jo individuelt fra brand til brand, men evnen til at finde content (søge) og struktureringen heraf er en vigtig nøgle. I vores arbejde med GE, begyndte vi fx med udviklingen af AI og Machine Learning for at sætte virksomheden i stand til at forstå brugerens motivation og derefter at finde og sætte det relevante content sammen i en kontekstuel relevant historie.

Logikken er baseret på data fra analytics, input fra virksomhedens account team - samt forståelse for brugernes decision journey. Og Sebastian Jespersen er ikke i tvivl:

- De virksomheder og brands, der evner at gøre det rigtigt, vil opleve en kortere salgs-cyklus, bedre brugeroplevelse, større loyalitet og bedre konverteringer. Og alt i alt en forbedret konkurrenceevne.

Det nye indeks – The Global Corporate Website Index – ranker pt. Nike, H&M og Chevron på de øverste pladser. Danske Maersk er også med og ligger pt. på plads nummer 30 blandt de 80 analyserede sites.

Du kan nærstudere det nye indeks her.