- Min første reaktion var: ”Wauw, mine tæer retter sig ikke ud igen på denne side af sommerferien!” Hele optrinnet er så dilettantisk og klodset udført, at jeg kom til at tænke på dengang i 2013, hvor et eller andet sidegadebureau havde fået Sydfyns sagesløse borgmestre til at danse og synge ”Sydfyn Style” på en tyvstjålet sing-along version af PSY’s verdenshit ”Gangnam Style”. 

Sådan lyder det fra kreativ direktør Niels Peder Ravn fra reklamebureauet Fat Pigeon, der har stor erfaring med at producere reklamevideoer til SoMe-platforme, da Markedsføring beder om hans faglige vurdering af en kampagnevideo fra Radikale Venstre, der i disse dage får opmærksomhed på blandt andet Facebook.

At den radikale video, der bærer titlen ”Right wing is coming”, er nået ud til et bredt publikum, bekræftes af media intelligence-virksomheden Meltwater, der konstaterer, at den er blevet flittigt delt og kommenteret på det sociale medie, siden den blev offentliggjort søndag på Morten Helveg Petersens Facebook-side, hvor den tirsdag formiddag har fået 399 likes, 105 kommentarer og 65 delinger. Søndag var også dagen, hvor Zenia Stampe delte videoen. Hos hende havde den tirsdag formiddag høstet mere end 1.200, likes, 487 kommentarer og 108 delinger. 

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Mandag morgen blev videoen lagt op på partiets Facebook-side. Her er det tirsdag formiddag blevet til 694 likes, 256 kommentarer og 116 delinger. Dertil kommer, at politisk leder Morten Østergaard og andre – også ikke-politikere - har delt videoen, som ifølge partiet har kostet i omegnen af 3.000 kroner at producere, og som har taget halvanden time at optage. Det er partiet selv, der står bag produktionen.

Godt kreativt greb

I filmen optræder EU-parlamentarikeren Morten Helveg Petersen og folketingsmedlemmet Zenia Stampe i hovedrollerne iklædt Game of Thrones-kostumer.  

- Det var så pinligt, at man ikke kunne holde ud at kigge på det. MEN! Det pinlige er også videoens styrke, for netop dét gør, at videoen vil vandre på de sociale medier; man bliver simpelthen nødt til at dele miseren med sine ligesindede, siger Niels Peder Ravn. 

Han påpeger dog i sammen moment, at det ”imidlertid altid er et godt kreativt greb, at lade publikum få oplevelsen af, at de tilhører en eksklusiv skare af “indviede”, som forstår en intertekstuel reference. Det sker her.” 

- Og man må også give Radikale Venstre, at deres timing er perfekt. De releaser videoen på dagen, hvor det uigenkaldeligt sidste afsnit af Game of Thrones rammer sine fans verden over. Imidlertid tror jeg, at ægte GoT-fans vil opfatte De Radikales spoof som en slags helligbrøde, for der skal mere end en eftermiddag i Dyrehaven med et håndholdt kamera til, for at producere en hyldest til GoT, forklarer Niels Peder Ravn.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Han peger videre på, at denne type kampagnevideoer typisk kommer fra partiernes ungdomsorganisationer, hvor den manglende professionalisme kan undskyldes med ungdommelig kådhed.

Det er imidlertid ikke tilfældet her, hvor også castingen forvirrer lidt: 

- For hvad laver Zenia Stampe i en valgvideo for Europa-Parlamentsvalget, hvor hun ikke er opstillet? 

Niels Peder Ravn ser desuden et – måske – lidt uheldigt link til USA i valgvideoen.

- Hvis der er én anden politiker, som lystigt har lånt grafik og fraser fra Game of Thrones, så er det populisten Donald Trump med hans ”The Wall is coming”, ”Sanctions are coming” og ”Game over”. Jeg er ikke sikker på, at De Radikales kampagneteam har tænkt den side af sagen helt igennem, siger han og opsummerer sin gennemgang med følgende ord:

- Alt i alt er min vurdering, at videoen er mere radi-gal end radi-cool, men den skal nok komme ud at vandre — alene på baggrund af sit slægtskab med ”Sydfyn Style”. That is the Game.

Tilfredshed i partiet

I den radikale lejr er man glad for filmen, oplyser presserådgiver Thomas Søie Hansen, der er ansvarlig for partiets EP-kampagne. 

- Det er en fin kritik. Han har lagt mærke til timingen med Game of Thrones. Det kan undre mig, at der ikke er flere, der har spillet på det, når man ved, hvor populær den serie er, siger han og fortsætter:  

- Vi må gerne have det lidt sjovt. Jeg er klar over, at vi næppe får en Oscar, men det har taget halvanden time at optage den her film - og det er den, der bliver talt om. Succesen er hjemme - og jeg er stolt over, at folk gider bruge tid på det, vi har lavet. Nogle gør grin med os, andre mener, at vi skal have topkarakter.

Thomas Søie Hansen forklarer, at Zenia Stampe blandt andet er med på rollelisten, da hun har været partiets Europa-ordfører. 

Derudover har hun et ikke ubetydelig reach på de sociale medier, oplyser han, der også glæder sig over, at man har haft held med at ”bryde ud af de radikale ekko-kamre.” 

Og der er tilsyneladende mere på vej fra den radikale lejr:

- Vi brygger på noget, der er mindst ligeså tåkrummende, siger Thomas Søie Hansen.

Se videoen herunder:

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.