Er du ikke digital, er du død.
Måske ikke lige nu, men det sker stensikkert hen ad vejen, fordi alle moderne virksomheder gennemgår og investerer i den digitale tranformation.
Synspunktet opfattes ikke længere som en hypotese, men som en sandhed af en lang række eksperter. Seks ud af ti af verdens mest værdifulde brands er tech-selskaber med Google, Apple, Amazon og Facebook som de altid citere eksempler.
Somme tider er det befriende, når en forfatter med en let forståelig og klog pen gennemgår mange af de elementer, der ligger gemt i ”den digitale forretningsudvikling,” og det er præcis det, Astrid Haug gør i ”Fremtiden tilhører de frygtløse”.
Hun slog oprindelig igennem for snart 10 år siden som SoMe ekspert, men hendes sigte er i dag langt bredere. Nu er det hurdlerne og mulighederne i digitalisering, hun rådgiver om, og vi giver hende indgangsreplikken:
– Vi har gennem de sidste ti år vænnet os til sociale medier, mobiltelefoner og online annoncering. I disse år er en lang række nye teknologier ved at blive allemandseje. Det gælder kunstig intelligens, virtual reality, internet of Things.
– Det skal I som virksomheder eller organisationer kunne drage fordel af. Det kræver først og fremmest indblik i, hvad disse teknologier kan anvendes til, dernæst en klar strategi for, hvordan jeres virksomhed bliver en del af en mere og mere digital verden.
– Det er i den grad en opgave for marketingsfolk og kommunikatører, da kommunikation og markedsføring sniger sig ind alle steder. Kun kreativiteten (samt lovgivningen og etikken) sætter grænser.
Den digitale økonomi er eksponentiel
”Fremtiden tilhører de frygtløse” henvender sig til tvivlerne, ikke de frelste. Dem der står på perronen og overvejer, om de skal købe billet til det digitale futtog, de fleste frygter, kører fra dem, mens de stadig overvejer muligheder og risici.
De bør læse hendes bog, ikke mindst fordi de opdager – hvis de ikke ved det – at digitalisering stikker langt dybere end it-systemer. Astrid Haug ser på kunstig intelligens, AR, VR og naturligvis Internet of Things som elementer, der som et minimum skal forstås og overvejes.
Den digitale økonomi er eksponentiel, ikke lineær, og derfor skal man som moderne leder forholde sig til, hvilken betydning digitalisering og den eksponentielle tankegang kan få – ja, du læser rigtigt: ”kan få” – for netop din virksomhed eller organisation.
Bogen er hands-on, ikke blot tanker fra helikopteren, og det er dens styrke. Find din digitale forretningsmodel, hedder et af kapitlerne, lige som hun gør sig tanker om platformsøkonomien og den nye form for innovation, digitaliseringen forærer os.
Den kloge optimist
Astrid Haug har ingen skråsikre løsninger, men det har Ray Kurzweil, en af verdens førende futurister, jo heller ikke. Som Kurzweil er hun optimist, fordi der gemmer sig utrolig mange muligheder i digitaliseringen, hvis man ellers går fornuftigt ind i processen.
Og så minder Astrid Haug os i øvrigt om, at digitalisering ikke er svaret på alle virksomhedernes problemer. Den digitale økonomi er bare anderledes end den analoge, den kendte og i dag herostratisk berømte. Er dit mindset ikke gearet til tænkning efter formlen 1 – 2 – 4 – 8 – 16 osv., men i stedet 1 – 2 – 3 – 4 – 5, er du og din virksomhed på spanden. I starter med at give konkurrenterne i 100 meter-finalen et forspring på 50 meter.
Ray Kurzweil sagde det så fint i Cannes i sommer:
– Det analoge menneske tror, at udviklingen fra 2020 til 2030 er en 10-årig udvikling. Det digitale menneske ved, at vi udvikles 100 årigt eller snarere 1000 årigt fra 2020 til 2030.
”Fremtiden tilhører de frygtløse” er udgivet af Djøf Forlag og koster 240 kroner.
Læs mere om Astrid Haug her.
Når du har læst ”Fremtiden tilhører de frygtløse” og vil vide endnu mere om de nye muligheder og risici i en digital verden, bør du overveje at tilmelde dig Digital Copenhagen.