Lad mig begynde med det kendte eventyr „Kejserens nye klæder“. Som historien fortæller, hyrede kejseren en dag to vævere, der lovede ham den fineste, mest kejserlige klædedragt. Det stof, der skulle bruges, var så fint, at det ikke kunne ses af folk, som enten var uegnede til deres arbejde eller håbløst ubegavede.

Så snart kejseren havde godkendt projektet, gik svindlerne i gang. De indrettede en topmoderne vævestue, hvor de tilsyneladende var travlt optagede. Selvfølgelig kunne ingen på slottet se det stof, som de angiveligt vævede af, men ingen sagde noget. Det ville ikke være på sin plads, og ingen ville indrømme, at de var dumme.

Da de havde gjort et stort nummer ud af at arbejde flittigt og fået deres fede honorar, meddelte svindlerne, at klædedragten var færdig. De lod, som om de klædte kejseren på, og han gik stolt forrest i en parade for at vise borgerne sit nye tøj. Byens borgere spillede med på legen, da de ikke ønskede at give indtryk af, at de var dumme eller uegnede til deres arbejde. Indtil et barn i flokken – som var for lille til at forstå fordelene ved at opretholde illusionen – busede ud med, at kejseren overhovedet ikke havde noget tøj på. Han var nøgen.

Der var engang, hvor man – ligesom borgerne i eventyret – kunne narre kunderne med den slags numre. Men i dag kan ingen virksomhed gemme sig bag smarte reklamer og flashy markedsføring.

Før eller senere – måske ikke i en parade, men på de sociale medier eller blandt venner og kolleger – vil nogen pege på dig og sige: „Det er alt sammen falsk!“

Dette nye paradigme begynder at se dagens lys, og intet sted i verden er det tydeligere end São Paulo, Brasilien.

I 2007 stod byens erhvervsliv over for en ny virkelighed, da alle reklamer i det offentlige rum blev forbudt. Som du vil erfare, fik denne „kreative destruktion“ – et begreb, der blev lanceret af den østrigske økonom Joseph Schumpeter i 1942 – regionens virksomheder til at gentænke og forny deres markedsføring. På mange måder repræsenterer São Paulo fremtidens by, og for os på den anden side af Jorden er det en krystalkugle, vi kan kigge ind i og se, hvilken fremtid der venter os.

Jeg var nødt til at se miraklet i São Paulo med mine egne øjne. Jeg har arbejdet med virksomheder i årevis og altid været nysgerrig efter at forstå, hvorfor nogle virksomheder skiller sig ud, så São Paulo var en spændende mulighed, jeg ikke kunne gå glip af. Kun udstyret med min computer, et åbent sind og en journalistkontakt gik jeg om bord på et fly til São Paulo.

Jeg havde ingen idé om, hvor rejsen ville føre mig hen, men jeg var ivrig efter at finde ud af det.

I denne bog kan du læse om mine oplevelser på den sydlige halvkugle. Sammen vil vi besøge fire fascinerende mennesker. Jeg valgte dem med omhu og med en stærk følelse af, at netop de kunne tilføre ny viden og indsigt i udfordringen ved markedsføring, og at de sammen kunne skabe det, der forhåbentlig ville blive et smukt billede af fremtiden. De fire personer er en universitetsprofessor, lederen af et reklamebureau, en marketingdirektør og endelig en mand, som har skabt en banebrydende kampagne for en af de største banker i Sydamerika, en kampagne, der angiver en ny tilgang til markedsføring, som får virksomheder til at ligne en progressiv bevægelse.

Nå ud til kunderne

I denne bog skal vi se på, hvordan markedsføring er blevet frigjort og nu foregår digitalt og i samarbejde med målgruppen. Det, der engang var let at definere – købet af en tv-reklame, for eksempel – er blevet mangefacetteret, nuanceret og tættere forbundet med kundernes liv.

I en verden af Naked Marketing er der ingen standardløsning. Men det gør ikke noget. Det, vi altid skal huske, er, at virksomheder grundlæggende er menneskelige. Naturlig menneskelig samtale er handelslivets sande sprog, og virksomheder fungerer bedst, når mennesker „indenfor“ skaber en ægte forbindelse til mennesker „udenfor“.

Naked Marketing er ensbetydende med en udvikling fra organisation til organisme. Systemet er organisk. I stedet for at konkurrere mod hinanden bliver vi hele tiden mere motiverede for at samarbejde og arbejde for at nå fælles mål. Vi er i stigende grad åbne for at samarbejde om nye idéer og dialoger i åbne fora, og det gør kampagnerne mere „menneskelige“.

Det er ikke, hvad du har lært på handelshøjskolen, og derfor stiller du dig måske tvivlende over for den beskrevne udvikling. Men du vil snart erfare, at det ikke kun er teori. Det er allerede virkelighed.

Naked Marketing hylder og skildrer de åbenhjertige strategier, der bruges til at engagere moderne kunder – strategier, som moderne kunder begynder at forvente.

 Kunderne accepterer ikke længere, at store medier, virksomheder eller andre sælgere lyver for dem. De vil vide præcis, hvilke produkter de køber, og de vil have ærlige markedsføringsbudskaber. Kunderne forventer også i stadigt højere grad, at virksomhederne – lige fra den verdensomspændende kæde til butikken i lokal­området – afspejler og repræsenterer deres værdier og idealer. De har øget opmærksomhed på, hvordan virksomhederne driver forretning.

Kunderne selv bliver vigtigere og vigtigere for ud­bred­elsen af kendskabet til et bestemt produkt. En virksomheds renommé kan være godt, dårligt eller begge dele. Kunderne linker til indhold på nettet, og venner deler apps på de sociale medier. Ansporet af internettet bliver de nye digitale former for mund til mund-markedsfør­ing vigtigere og vigtigere.

Den tid er forbi, hvor det kun var virksomheden selv, der kommunikerede om sit brand på markedet. I en verden fyldt med sociale medier, blogs, e-mail og sms’er har enhver mulighed for at udtrykke sin holdning til et brand, og derfor er en nøgen tilgang til markedsføring både en realitet og en nødvendighed.

På de næste sider vil jeg afsløre, hvordan Naked Marketing kan bringe din organisation ind på en kurs, som er i tråd med dagens stærke kundeengagement, og jeg vil vise dig, hvordan denne organiske tilgang kan hjælpe din virksomhed til større vækst og en bedre bundlinje.

Naked Marketing, Relationswise, J. Christian Andersen, 129 sider. Ønsker du at læse bogen, klik her, den er gratis.