Markedsføring har snakket med ti virksomheder om, hvordan de klimakommunikerer.
Mens nogle agerer med en vis nervøsitet i bekymring for bøder fra Forbrugerombudsmanden, finder andre sikkerhed i deres bæredygtighedsrapporter.
Andre fortæller også om, hvordan de undgår ordet “bæredygtig”, fordi det simpelthen bliver for abstrakt. I stedet zoomer de ind på konkrete tiltag.

Lisa Ekstrand, Vice President and Head of Sustainability, Vestas
”Vi kommunikerer om implementeringen af vores bæredygtighedsstrategi, de udfordringer, vi står overfor i den forbindelse, og de nye bæredygtige løsninger, vi udvikler, både internt og eksternt. Eksternt kommunikerer vi om bæredygtighed i blandt andet vores bæredygtighedsrapport, på sociale medier, til konferencer og i brancheorganisationer, mens vi internt blandt andet afholder regelmæssige bæredygtighedswebinarer.”
Joanna Hummel, direktør for Norden og Baltikum, Zalando
“Ud over vores årlige rapport om vores egne fremskridt inden for bæredygtighed kommunikerer vi løbende om vores indsats og resultater, for eksempel i pilottests og lanceringer af nye tjenester. Vi mener, at det er vigtigt at dele både succeser og udfordringer. For at skabe positive forandringer i modebranchen skal alle parter samarbejde og dele oplysninger på en gennemsigtig måde.”

Sofie Folden Lund, kommunikations- og pressechef, Spies
“Vi kommunikerer løbende om det vi kalder ’rejse med omtanke’, hvor vi beretter om, hvilken påvirkning fly og rejser har på vores klode og vores omverden – og hvad vi som rejsearrangør gør for at mindske de negative påvirkninger og fremme de positive. Og hvad man som rejsende selv kan gøre. Vi har fokus på at kommunikere de tiltag, der batter allermest.”
Malene Lund Jørgensen, Head of Communication og PR, Søstrene Grene
“Vi arbejder tæt sammen internt på tværs af vores kommunikation-, marketing- og Sustainability & Product Compliance-afdelinger om at sikre, at vi kommunikerer konkret og præcist om de tiltag, vi sætter i gang. Da det er et meget komplekst emne, fokuserer vi netop på konkrete tiltag og certificeringer i vores kommunikation. Blandt andet skriver vi, at et produkt for eksempel er FSC-certificeret frem for at bruge ord som bæredygtig eller miljøvenlig.”
Dorte Tandrup, direktør for kunder, marketing og digital, COOP
“Vi prioriterer at guide og inspirere forbrugerne og kommunikere et givent produkts konkrete egenskaber fremfor det mere overordnede begreb ’bæredygtighed’.”

Casper Paggio Hansson Felt, Communications & Culture Manager, Flügger
“Vi tager udgangspunkt i fakta og forsøger at være ydmyge om effekten af vores initiativer. Vi sætter fokus på store såvel som små fremskridt, men vil gerne være så nøgterne og nøjagtige som muligt i vores kommunikation og tager udgangspunkt i fakta, når vi kommunikerer om nye produkter med højere miljøstandarder, om mere genbrugsplast i emballagen eller lignende. Hvis vi er i tvivl eller ikke har godt nok styr på datagrundlaget, lader vi være med at skrive det.”
Kent Holm, Senior Vice President for Brand Marketing, Velux
“Selve kommunikationen går via pressemeddelelser, der pitches til både danske og internationale medier samt content til sociale medier, primært LinkedIn. Samtidig deltager udvalgte talspersoner fra firmaet i forskellige konferencer og netværksmøder, hvor både vi og andre deler de erfaringer, som vi har med vores arbejde med vores bæredygtighedsstrategi. Når vi udtaler os inddrager vi den relevante fagekspertise og ledelsen for at sikre teknisk korrekt information. Vi bygger en stor del af vores kommunikation på teknisk data. Flere af dem er fra vores årlige bæredygtighedsrapport, som også bliver screenet af en ekstern tredje part.”

Marie Hürdum, Marketing Director, McDonalds
“I 2022 gik vi i luften med vores nye kommunikationsplatform ‘Mere på Menuen’. I kampagnen, der kører på tværs af kanaler, fortæller vi blandt andet om, hvordan vi arbejder med genanvendelse, henkastet affald, udvikling af unge medarbejdere og kvalitetsråvarer. Platformen understøttes af en række elementer. Eksempelvis i form af TV-reklamer, der blandt andet kører i biograferne, i restauranterne på vores digitale skærme, men også på vores bakkeservietter, så gæsterne kan læse om vores tiltag, mens de spiser hos os. Vi har altså kommunikeret vores tiltag på tværs af platforme, så både gæster, men også danskerne generelt er blevet oplyst.”
Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør, Danish Crown
“Vi kommunikerer bredt på en lang række platforme fra indlæg på seminarer og konferencer til posts på sociale medier og i kronikker og interviews samt vores egne kanaler. Det er vigtigt for den grønne omstilling, at vi kan kommunikere om vores initiativer. Vi skal som samfund passe på med at gøre det umuligt for private virksomheder at deltage i klimakampen. Den grønne omstilling er ikke gratis. I Danish Crown har samtlige af vores landmænd forpligtet sig til bære-dygtighedstiltag, og vi kommunikerer løbende om fremdrift.”
Ulla Vitting Richards, Director Group Buying og CSR, Hummel

“Vi er selvfølgelig meget bevidste om lovningen på området, når vi eksempelvis skriver tekster om bæredygtighed og vores initiativer på området. Derfor er der også en vis grad af nervørsitet i forhold til at træde ved siden af, da det kan have store konsekvenser for vores brand i form af bøder og ikke mindst dårlig omtale. Vi tror dog på, at åben og transparent kommunikation er den bedste måde at opbygge tillid fra vores kunder og samarbejdspartnere, og derfor gør vi vores bedste for at sikre, at vi altid kan dokumentere, hvad vi skriver.”