Forleden kunne verdens største fødevarevirksomhed Nestlé fejre 200 års fødselsdag, da det var 200 år siden, at grundlæggeren af milliardforetagendet, Henri Nestlé, kom til verden.

Henri Nestlé blev født i Frankfurt 10. august 1814, men flyttede som ung farmaceut til Schweiz i 1830’erne, hvor han fik job som assistent på et apotek i Vevey, en lille by ved den nordlige bred af Geneve-søen.

Det blev også i denne lille by, at Henri Nestlé som 53-årig opfandt modermælkserstatningen og etablerede Nestlé, der den dag i dag har hovedkontor i selvsamme by.

2.000 brands

Siden er hans virksomhed vokset og er i dag ubetinget verdens største fødevarevirksomhed, hvilket den i øvrigt har været siden i 1905, da Nestlé fusionerede med Anglo-Swiss Condensed Milk Co.

Henri Nestlé døde i 1890 som 75-årig, men virksomheden bygger fortsat på grundlæggerens globale ambitioner og indstilling til videnskabelig innovation og markedsføring. Blandt de mest iøjnefaldende eksempler er nok Nespresso og Nescafé, selvom porteføljen alt i alt rummer 2.000 brands, som omsætter for 540 mia. kroner om året.

Natural born global?

For at sætte det hele i relief, så sælger Nestlé 1,2 mia. produkter om dagen – og “serverer” 5.500 kopper Nescafé i sekundet.

– Selv om Nestlé har øget sit antal af produkter og markeder mange gange siden, er det stadig passionen for kvalitet og brugen af den seneste viden og forskning i at øge fødevarers næringsværdi, der driver Nestlé i hele verden, fortæller Paul Bulcke, CEO i Nestlé.

Ydermere var Henri Nestlé en sand pioner til at drive virksomhed på tværs af landegrænser. Han hurtigt, at der var et stort potentiale i at udvide forretning til andre lande. Det gør sig fortsat udslagsgivende, da Nestlé i dag beskæftiger 340.000 ansatte over verden.

– I dag, næsten 200 år senere, er Nestlés aktiviteter fortsat baseret på de samme egenskaber. Det er en bemærkelsesværdig kontinuitet, fastslår Paul Bulcke. 

Foto: Scanpix