Bare fordi man er fyldt 263 år, kan man jo godt kaste sig ud i nye ideer, mener man hos tekstil-og designvirksomheden Georg Jensen Damask i Kolding.

Derfor åbner virksomheden i dag en pop op-butik, eller måske rettere et eksperimenterende udstillingskoncept, i København, hvor 200 brugte duge og et af Danmarks store designtalenter er blandt ingredienserne.

Butikken er åben i fire uger og byder i perioden på bl.a. en ”kuriositetsvæg” og hulkortmønster-pieces, ligesom den vil danne rammen om en række begivenheder med musik, spisning og spontane indslag.

– Vi er en virksomhed, som nyder godt af en meget stor loyalitet blandt vores kunder. Når vores produkter tages i brug ude i hjemmene, opstår der nogle værdier og traditioner, som vi gerne vil bringe i spil og dele med andre. Det forsøger vi med denne udstilling, som er en meget anderledes måde for os at fremvise vores duge på. Samtidig ønsker vi at appellere til en yngre målgruppe, som måske endnu ikke kender os, vores brand og produkter, siger Mette Tonnesen, der er marketingchef hos Georg Jensen Damask. 

Gæster kan selv bidrage

Konceptet – der har fået navnet ”Samværket” – folder sig ud i et butikslokale på Frederiksberg, hvor den klassiske Mælkebøttedug fra 1972 er omdrejningspunkt for kreativ fortolkning af Cecilie Elisabeth Rudolph, der er internationalt anerkendt som et af Danmarks store talenter inden for tekstildesign.

Helt konkret har Cecilie Elisabeth Rudolph udsmykket lokalerne med brugte duge, som Georg Jensen Damasks kunder har indsendt.

– Vores ambition var at skabe et univers, der på en sjov og uhøjtidelig måde genfortæller historierne fra de danske hjem, men gennem Cecilies helt nye og moderne fortolkning af ”samvær”. Det har været vigtigt for os, at dugene fik nyt liv, så vi glæder os til at byde folk indenfor og give dem et indblik i vores tanker og værdier. Det er samtidig en ny måde for os at møde vores kunder på, og derfor inviterer vi gæsterne til selv at bidrage og være med til at skabe nye historier, siger Mette Tonnesen.

Og det er ikke tilfældige duge, der er blevet brugt til udstillingen.

De stammer fra en aktivitet, som Georg Jensen Damask lancerede sidste år, og som gik ud på at indsamle kundernes gamle mælkebøtteduge – Mælkebøttedugen blev netop i 2014 relanceret som Dandelion.

Tilbuddet lød: send os din gamle dug, uanset stand, samt en personlig historie om dugen. Så sender vi dig en helt ny dug.

Idéen født på Instagram

Responsen på aktiviteten var overvældende, fortæller virksomheden, men hvordan skulle man nu genbruge og give dugene nyt liv?

Ja, den idé opstod, da Georg Jensen Damask postede et billede af de indsamlede duge på deres Instagram-profil og inviterede brugerne til at byde ind med idéer til, hvad man kunne bruge dem til.

Cecilie Elisabeth Rudolph, der er uddannet fra Central Saint Martins’ School of Art and Design i London, så billedet, kommenterede det, og det satte tankerne og en kreativ proces i gang – så hun tog kontakt til Georg Jensen Damask.

Her præsenterede hun sine tanker om dugen, personlige minder om Georg Jensen Damask samt hvordan de mange indsamlede eksemplarer kunne anvendes på en anderledes og atypisk måde.

Georg Jensen Damask blev med det samme overbevist om konceptets potentiale og så et godt match mellem deres egne og Cecilie Elisabeth Rudolphs tanker og visioner for projektet – så i dag bliver tankerne til virkelighed.

Pop op-butikken ligger på Gammel Kongevej 103 på Frederiksberg og vil være åben alle ugens dage fra 11 til 18 fra i dag og fire uger frem.

Det er kommunikationsbureauet PrimeTime, som står bag markedsføringen af Samværket.

Vidste du, at…

· Georg Jensen Damask i 1992 præsenterede ”Kronedugen” til Dronning Margrethe og Prins Henriks Sølvbryllup? Det danske kongehus har dog været kunde i butikken siden 1952, hvor Dronning Ingrid bestilte den oprindelige H.C. Andersen-dug. I 2000 modtog Georg Jensen Damask retten til at kalde sig ”Kgl. Hofleverandør”.

· Der i kælderen hos Georg Jensen Damask findes et lille ”museum”, hvor der omhyggeligt er gemt eksemplarer af (næsten) alle produkter og designs gennem tiden? De ældste er helt tilbage fra 1884.

· Filmselskaber jævnligt låner produkter til optagelser for at sikre det korrekte årstals-indtryk? Fx har man leveret tids-ægte materiale til filmen ”Hvidstengruppen”.

· Georg Jensen Damask gennem tiden har arbejdet med flere kendte danske designernavne? Bl.a. John Becker, Bodil Bødtker-Næss, Nina Ferlov, Vibeke Klint, Kim Naver, Nanna Ditzel og Arne Jacobsen.