I 2018-udgaven af MyImage-analysen skulle der nærmest målfoto til før image-kongen blandt de danske reklamebureauer kunne kåres, men det er ikke nødvendigt i år.

For fjerde år i træk indtager Hjaltelin Stahl pladsen som det reklamebureau, der samlet set har det bedste image blandt de danske annoncører – og bureauet udbygger endda klart føringen ned til nummer 2: & Co, som i år falder tilbage på en række forskellige målepunkter.

Det viser 2019-udgaven af MyImage analysen, som gennemføres af MyResearch – igen i år i samarbejde med Dansk Markedsføring.

Analysen er med besvarelser fra 768 annoncører den største nogensinde, og den fortæller om en Top 4, der til forveksling ligner de to seneste års. Men også om flere op- og nedture. 

Fx falder fem bureauer samlet set en del tilbage i årets analyse, mens andre fire kan glæde sig over at tage et hop opad.

Fem nedture

Sammenlignet med 2018-målingen tager fx Yellow 10 pladser ned af image-listen fra 13 til 23, Klausen + Partners dykker ni pladser fra 20 til 29, Konstellation & Republica går otte pladser tilbage fra 19 til 27 og NORD DDB falder syv pladser fra 18 til 25.

Og tager man tallene fra 2017 med, springer især to bureauer i øjnene: We Love People, der daler hele 17 pladser i perioden, og NORD DDB, der går 15 pladser tilbage.

– For NORD DDB’s vedkommende skal en del af forklaringen hentes i navneskiftet fra DDB Copenhagen. Et navneskift betyder typisk et fald i kendskabsgraden dermed i det samlede image. Det har vi set flere gange gennem årene, siger adm. direktør Mogens Østergaard fra MyResearch.

At Konstellation & Republica falder otte pladser skyldes til dels også navneskift i forbindelse med fusionen i 2017. 

Efter opkøbet af Konstellation og navneskiftet til Konstellation & Republica dykkede kendskabet i MyImage således fra 77 til 62 procent – og det niveau ser kun langsomt ud til at løfte sig. 

Hertil kommer, at bureauet også falder lidt tilbage på annoncørernes lyst til at invitere til pitch samt på imageudsagnene eller det kvalificerede kendskab, om man vil.

We Love People er et af de bureauer, der virkelig er gået markant tilbage siden 2017. Hvorfor?

– Jeg kan konstatere at We Love People har tabt på stort set samtlige af de parametre, vi måler på, og jeg har ikke anden forklaring, end at det må skyldes manglende synlighed i markedet, siger Mogens Østergaard.

Og fire opture

En anden og mere behagelig retning tager fire andre bureauer på den samlede liste: 

Boye & Spellerberg rykker otte pladser op, Ogilvy seks, og Nordlid fem. Sammenlignet med 2017 rykker Nordlid endda hele 14 pladser frem. Og så lister Brandhouse sig stille og roligt op i årets Top 5.

For Boye & Spellerbergs vedkommende ligger kendskabet stort set i status quo, men bureauet har flyttet sig på de kvalitative parametre, hvor man fx rykker op i Top 3 på liste over de bureauer, annoncørerne finder ”kreativt stærke”. Her overhales således både Wibroe Duckerts & Partners og Hjaltelin Stahl.

For Nordlids vedkommende er der tale om et betydeligt ryk opad: 14 pladser siden 2017?

– Det er korrekt. Og bureauet scorer tre førstepladser på Brandposition, altså de kvalitative parametre, men faktisk er man faldet på kendskab i perioden: Fra 59 til 31 procent. Igen en navneskifte-effekt. Så lidt firkantet sagt: Nordlid er ikke kendt af mange, men de, der kender dem, kender dem for noget godt.

Og det betyder hvad, hvis kendskabet til Nordlid vokser i de kommende år?

– At det kan blive lidt af en udfordring at fastholde Brandposition. Typisk vil der være en risiko for at falde noget tilbage i takt med et større kendskab, men det er jo altid et godt udgangspunkt at være kendt for noget godt.

Toppen rumsterer med styrkeforholdet

Tilbage i toppen sidder Hjaltelin Stahl for imponerende fjerde år i træk på den samlede image-trone.

Og hvor bureauet sidste år blev pustet så voldsomt i nakken af & Co. på andenpladsen, at der nærmest skulle målfoto til, så er afstanden mellem de to øget markant i år.

Hjaltelin Stahl øger således positionen på både Brandstyrke og Brandposition – og dermed det samlede Brand Power Index – mens & Co. falder tilbage på alle tre fronter. Også på de målinger, der siger noget om annoncørernes lyst til at invitere til pitch. 

– Trods betydelig eksponering i kraft af award-vindende kampagner hen over året har & Co. lidt overraskende ikke formået at fastholde det image-momentum, som sendte bureauet op fra en tredjeplads i 2017 til en samlet andenplads i 2018, siger Mogens Østergaard. 

& Co. fastholder dog positionen som nummer to på listen over de bureauer, som annoncørerne anser for at være de kreativt stærkeste: Førstepladsen inden for denne disciplin sidder Robert/Boisen & Like-minded dog på – ganske som man har gjort det gennem de seneste ni år. 

Robert/Boisen & Like-minded viser også fremgang i år på både Brandstyrke og Brandposition, men ikke nok til at vippe årets nummer tre af pinden.

Den plads indtager Kunde & Co igen i år, og bureauet markerer sig i øvrigt for ellevte år i træk ved at sidde tungt på den position, der handler om strategisk styrke.

Endelig lægges mærke til Brandhouse: Bureauet tog sidste år et lille hop frem fra 9. til 7. pladsen, men i år rykker man endnu to pladser frem og vipper dermed Envision ud af den samlede Top 5.  

Årets topresultater fra MyImage for reklamebureauer (Parentes er placering sidste år)

Top 10 – Reklamebureauer, samlet

1. Hjaltelin Stahl (1)

2. &Co (2)

3. Kunde & Co (3)

4. Robert/Boisen & Like-minded (4)

5. Brandhouse (7)

6. Envision (5)

7. Advice (6)

8. Nørgård Mikkelsen (9) 

9. Nordlid (14)

10. Wibroe, Duckert & Partners (8)

Top 5 – Reklamebureauer – Brandstyrke

1. Hjaltelin Stahl (2)

2. & Co (1)

3. Kunde & Co (3)

4. Brandhouse (4)

5. Robert/Boisen & Like-minded (6)

Top 5 – Reklamebureauer – Brandposition

1. Hjaltelin Stahl (1)

2. Nordlid (7)

3. Robert/Boisen & Like-minded (3)

4. Kunde & Co (4)

5 & Co. (2)

Top 3 – Reklamebureauer – kvalitative udsagn

God forståelse for kundernes forretning

1. Envision (9)

2. Marketsquare (1)

3. Agency Spring (2)

Gode til at skabe resultater

1. Nordlid (5)

2. Hjaltelin Stahl (1)

3. Pravda (19)

Strategisk stærke

1. Kunde & Co (1)

2. Mensch (3)

3. Hjaltelin Stahl (2)

Gode til at integrere kommunikationskanaler

1. Hjaltelin Stahl (1)

2. Nordlid (4)

3. Robert/Boisen & Like-minded (8)

Gode til at samarbejde med andre bureautyper

1. Boye & Spellerberg (3)

2. Agency Spring (5)

3. Nordlid (10)

Gode til at analysere og anvende data 

1. Nordlid (1)

2. Kunde & Co (2)

3. Hjaltelin Stahl (7)

Gode til digitale løsninger

1. Nordlid (4)

2. Very Patchwork (-)

3. Zupa (2)

Kreativt stærke

1. Robert/Boisen & Like-minded (1)

2. & Co. (2)

3. Boye & Spellerberg (4)

Gode til forbrugerindsigt

1. Envision (1)

2. Marketsquare (2)

3. Brandhouse (4)

Du kan læse mere om analysen og bestille rapporten på www.myresearch.dk.