Annoncekroner følger ikke den moderne mobile forbruger.

Det viser en rapport fra Adobe, hvoraf det fremgår, at virksomheder investerer over dobbelt så meget i print som i mobile platforme. Det sker på trods af, at forbrugerne bruger markant mere tid på indhold på mobilen.

Mens fordelingen af tid og annoncekroner følges ad i radio, tv og på internettet generelt, så er der et misforhold i forhold til print, hvor annonceandelen er over 15 pct., mens tidsforbruget er tre gange mindre.

Modsat ser det ud for mobile enheder, hvor forbrugerne i dag bruger 24 pct. af deres tid på indhold, mens annoncørerne kun allokerer 8 pct. af budgettet til formålet.

– På trods af den store opmærksomhed på mobile enheder, ser vi fortsat, at annoncørerne bruger flere penge på printannoncer. Når det er sagt, så er virksomhederne ved at få øjnene op for misforholdet, fortæller Håkan Cedell, der står i spidsen for Adobes annonceplatform Media Optimizer og henviser til, at mobile investeringer er vokset med 48 pct. de sidste 12 måneder.

Desktop annoncering stagnerer

– På blot fem år er medieforbruget per forbruger steget med to timer om dagen. Og hvis man ser på den tid forbrugerne benytter på tværs af forskellige platforme, så er det tydeligt, at tv, internet og mobile enheder, er det, som folk bruger mest tid på, tilføjer han.

Mens investeringen i mobilannoncer vokser, så er investeringerne i annoncer til desktop stagneret og begynder at gå tilbage tilmed faldet med 5 pct. i forhold til sidste år.

I rapporten ses en stabil nedadgående trend, hvor andelen af desktopbesøg er faldet med godt 20 pct. på blot to år og forventes at falde til 50 pct. inden udgangen af 2016.

Dermed forventes det, at antallet af besøg fra mobile enheder kommer til at overstige besøg fra desktop-computere mod slutningen af næste år eller i starten af 2017.

– Vi kender alle til tendensen med, at mobile enheder kan løse flere og flere funktioner, som vi før brugte desktop-tjenester til, fastslår Håkan Cedell.

– Flere toneangivende virksomheder har efterhånden erklærede mobile first-strategier. Derfor er det indlysende, at annoncørerne sikrer sig, at deres annoncer også tager højde for konteksten for mobil brug og forbrug, hvor desktop kommer til kort, når det eksempelvis gælder NFC-teknologi og geotagging, siger Håkan Cedell.

Undersøgelsen er baseret på 214 mia. annoncevisninger på Google og Yahoo! Bing, der indsamlet fra Adobe Analytics og Adobe Media Optimizer fra 2013 til 2015.