I Blåvand på den jyske vestkyst slog det nye museum TIRPITZ forleden dørene op for de første besøgende.

Museet specielle bygning er tegnet af Bjarke Ingels Group, og den nye danske attraktion har skabt stor medieinteresse – fx står museet på CNN’s liste over de mest imødesete byggerier i verden i 2017.07.03

Den store interesse fra såvel ind- som udland glæder de sig ikke bare over på Varde-kanten, men også hos det københavnske bureau Advice.

Det er nemlig her, museets brandplatform – herunder navn, visuelle identitet, website og marketingstrategi – er skabt.

Selve bygningen er spektakulært placeret delvist over jorden og delvist begravet i en sandklit – et karaktertræk, som også afspejles i museets logo, forklarer seniorrådgiver i Advice, Mikkel Bechshøft, som har været ansvarlig for opgaven.

– Vi har forsøgt at tænke museets arkitektur ind i udarbejdelsen af logoet. Bygningen ligger halvt over jorden og halvt under. Det har vi forsøgt at afspejle i logoet, hvor noget er forsvundet, og andet træder frem, siger han.

Rødder i anden verdenskrig

Selve navnet TIRPITZ er måske en anelse usædvanligt – men det har sine rødder i den bunker, der ligger i forlængelse af museet.

Bunkeren med navnet Tirpitz skulle oprindelig have været en kanonstilling, og en del Hitlers Atlantvold, men kanonen blev aldrig monteret, og stillingen nåede ikke at blive færdigbygget før den tyske kapitulation i maj 1945.

Bunkeren er opkaldt efter et slagskib – som selv er opkaldt efter en tysk admiral ved navn Alfred Von Tirpitz.

– Selvom den primære målgruppe for TIRPITZ er national, kommer der også mange hollandske og tyske turister i området. Derfor var det en fordel med et navn, som kan udtales på næsten alle sprog. Formålet med det lidt atypiske navn er, at det skal pirre de potentielle besøgendes nysgerrighed, siger Mikkel Bechshøft.

Der er som udgangspunkt blevet lagt en marketingstrategi, der peger to-tre år frem. Først handler det om at få opbygget en base af loyale besøgende, så der sikres genbesøg.

Nichemålgrupper og SoMe

På længere sigt er målet at forsøge at tiltrække besøgende fra Østdanmark og Nordtyskland – og gerne også fra Kina, lyder det fra bureauet.

– Nyhedsværdien forsvinder hurtigt, så strategien har fra starten været at tænke langsigtet, så vi kan arbejde med genbesøg. Derudover har vi arbejdet meget med nichemålgrupper. Museet indeholder en stor ravsamling, lokale historier og en masse om anden verdenskrig. Så vi har tænkt i redaktionelt og SoMe-båret indhold, som taler ind i nichegrupper med interesse for netop dette, og dermed er det målet at lade det gro organisk, siger Mikkel Bechshøft.

TIRPITZ åbnede for besøgende fredag den 30. juni, og der bydes på fire udstillinger: Tre faste udstillinger: “Den skjulte Vestkyst” om 20.000 års vestkysthistorie, “En hær af beton” om Hitlers forsvarsprojekt langs den jyske vestkyst og “Havets Guld” om og med rav.

I resten af 2017 vises desuden en udstilling om selve museumsbyggeriet, og i 2018 kommer der en udstilling om minerydning ved Vestkysten – til formålet har museet købt alle rekvisitter fra filmen “Under Sandet”.

Der forventes cirka 100.000 gæster om året på det nye museum.

Læs meget mere her.