De norske annoncører er næppe radikalt anderledes end de danske. Og i Norge vurderer Google nordiske brandingchef, at ”annoncørerne vader fremad i tyk sirup.”
Det handler ikke overraskende om, at også i Norge halter digitaliseringen. De benytter sig ganske enkelt ikke af digitale medier, som resten af forbrugerne, og derfor misser de enorme chancer for at drive forretning.
Det ser ud som om, ifølge Johan Eriksson, mærkevarechef for Google i Norden, at ”den digitale læringskurve for virksomheder halter efter resten af samfundet”. Men for ikke at skræmme kunderne væk, mener han også, at annoncørerne i 2015 er klar over problemet.
– Når vi snakker med annoncørerne, fortæller de, at mediebureauerne ikke er proaktive nok. De leverer ikke en digital first-medieplan, hvis de ikke opfordres til det, fortsætter Johan Eriksson.
– Mediebureauerne hævder til gengæld, at annoncørerne slet ikke er parate til en digital first-plan, og at de groft sagt skyder ethvert forslag ned om at gå i digital retning.
Denne norske vinkel er naturligvis meget langt fra den danske virkelighed, hvor både annoncører og mediebureauer er first movere på alt muligt, herunder også digitale investeringer… håber vi.
Digi-investeringerne giver fornem læring
Hvad er visdommen her, Johan Eriksson?
– Annoncørerne skal gøre forventningerne aldeles tydelige. Og det kan gøre ved at fokusere på et enkelt tal: Hvor mange procent af marketing-investeringerne skal allokeres til de digitale kanaler? Det skal slås fast som udgangspunkt. Det tal vil nemlig mediebureauerne til at levere en medieplan, der svarer bedst til briefen. Man skal vide, hvordan fordelingen er mellem den traditionelle og den moderne kommercielle kommunikation.
Det siger du fordi?
– En prioritering af denne karakter er også en forpligtelse, og den betyder, at indlæringen trænger ind i virksomhederne. Det er vigtigt, for når det drejer sig om fordele ved de digitale medier, er de fleste annoncører og bureauer endnu klar over, hvad de ikke ved.
– Ved at flytte investeringerne i digital retning, opdager man sine mangler og kan begynde at bygge kundskab. Det fører til refleksion over, hvordan virkeligheden rent faktisk ser ud. Den digitale verden er et ukendt og spændende landskab at bevæge sig ind i.
Johan Eriksson henviser til Oreo, der planlægger at flytte mammon, så de digitale investeringer i løbet af to år udgør 50 procent af mediebudgettet. Hvilket svarer til en fordobling af den digitale spending. Oreos sælger endnu ikke en eneste kiks via nettet.
Hvis Oreos snart bruger 50 procent digitalt, hvad mon det betyder for din virksomhed, spørger Johan Eriksson?
Han hævder, at hvis man i 2015 bruger mindre end 40 pct. af budgettet på digitale kanaler er man allerede ”bagud”. Teleselskaber og rejsebureauerne burde formentlig allokere op mod 70 pct. af marketing-budgetterne til de nye medier.
Så tilbage til skrivebordet og find det tal, din virksomhed vil investere i digitalt i år. Husk at vi skriver allerede 2015. Det var så Norge, Eriksson talte om. Hvad mon det rigtige tal er i Danmark?