Den danske popgruppe Aqua har solgt 185.000 plader i Danmark på kun 6 uger, og det har et debutalbum aldrig nogensinde før opnået. For tre uger siden blev gruppen desuden lanceret på det norske marked, og med et pladesalg på 30.000 regnes det også som særdeles flot.
På grund af den overvældende succes har pladeselskabet Universal Music netop udnævnt Aqua til “world-wide priority band“. Det betyder, at Aqua nu skal markedsføres af samtlige 28 afdelinger i Universal-netværket.
I disse dage er gruppen selv på vej til det fjerne østen på promotiontur, hvor de lokale Universal-selskaber skal præsentere de fire unge danskere i Japan, Hong Kong, Korea, Vietnam og Phillipinerne.
– Det betyder ekstremt meget for os i Universal i Danmark, at vi kan levere en gruppe som Aqua til Universal i udlandet. Det er måske noget der sker hvert andet år på det danske marked, men der er stadig lang vej til man er sikker på succes i udlandet, fortæller Niclas Anker der er produktchef på Universal Music.
Aqua er et af de væsentligste bands for Universal i Danmark, og gruppen skal markedsføres intensivt. Både Aqua og Universal står selv for en del af markedsføringen, men samarbejder også med reklamebureauet Courage/BDDP, hvis første opgave var at designe Aqua’s visuelle identitet, ud fra bandets vision om at hvert medlem skulle fremstå som en tegneseriehelt.
– Der fokuseres i dag mere på historien bag grupperne i musikbranchen end tidligere, og den historie skal kunne aflæses i bandets udtryk og materiale. Opgaven har gået ud på at sørge for gruppens visuelle identitet, og finde et symbol på bandet, fortæller Peter Stenbæk fra Courage/BDDP.
Resultatet kan ses på alle elementer omkring popgruppen såsom cover, plakater, logo og så videre.
– Vi har bygget et univers op i vand omkring gruppen for at manifestere navnet Aqua. Logoet signalerer humor, og vi har fremstillet 10.000 Aqua-øjne, der er sat op på parkeringsautomater, postkasser og andre steder i København, fortæller Peter Stenbæk.
– Jeg vil dog gerne understrege, at det altid er musikken der er afgørende for succes. Men den skal klædes ordentligt på før det rigtigt virker, siger han.

ÆSTETIK IKKE NOK
Aqua er ikke en kunstig skabt konceptgruppe som Spice Girls eller Take That, hvor man har casted bandmedlemmerne. Der er langt fra tale om, at et reklamebureau har fået leveret fire nøgne kroppe, der bliver klædt på efter tidens trends. Gruppen er selv herre over alle beslutninger omkring markedsføring og PR. Og der er ingen tvivl om, at musikken er den drivende faktor.
Mens Aqua kan betragtes som en slags 60’er-tegneserie, præsenteres de enkelte snage som enkeltstående historier heltene kommer ud for.
Bureauet er ved at lægge sidste hånd på en musikvideo til gruppens ørehænger “Barbie Girl“.
AD’eren Peter Stenbæk og tekstforfatteren Claus Skytte har skrevet manuskript til musikvideoen, der beskriver en dag i Barbie’s liv.
Peter Stenbæk mener ikke at æstetikken i en musikvideo er nok:
– I modsætning til den traditionelle musikvideo tror vi på, at man skal fortælle en historie fra A til B. Det er den erfaring vi har fra reklamefilm. Så Aquas nye video er også en lille spillefilm der fortæller en historie, siger han.

PENGE I MUSIKBRANCHEN
Courage/BDDP mener at musikbranchen er ved at få øjnene op for professionel markedsføring af musik, og at det åbner muligheder for et nyt marked for reklamebranchen.
– Der er mange penge i musikbranchen, men den har ikke tradition for at investere i visuel identitet. Meget tyder dog på, at pladeselskaberne i højere og højere grad fokuserer på udvikling af koncept end blot ren mediaspending. De er ved at flytte sig fra at være design-orienterede til også at være konceptorienterede, mener projektleder Sune Bang fra Courage/BDDP.
– Det er gået op for dem, at det kan betale sig at bruge et reklamebureau. De har indset at pengene til markedsføring kommer 10-fold igen.
– De har også set nødvendigheden af at gøre mere ud af musikvideoer. Og de skal vænne sig til, at de ikke kan nøjes med 50-100.000 kr. for en musikvideo. De skal også til at betale for konceptudvikling, scenografi, professionelt crew og så videre. Men samtlige store pladeselskaber i Danmark er internationale, og det åbner mulighed for dyrere produktioner, fordi kunstnerne kan markedsføres i udlandet, og der er flere om at betale musikvideoen, mener Sune Bang.
Produktionen af den 3:16 lange musikvideo har et budget på 275.000 kr. og er relativ billig set med reklameøjne.
– Det er svært at sige hvor meget Universal på verdensplan investerer i Aqua, men vi er nødt til at smide penge i en musikvideo af en vis kvalitet, hvis den skal vises på MTV og det asiatiske Channel V, fortæller Niclas Anker fra Universal Music.

MARKEDSFøRING ET GRIMT ORD
Hverken Courage/BDDP eller Universal vil give markedsføringen alene æren for det store pladesalg.
– Markedsføring er et meget grimt ord, når det ses tæt op af musik. Jeg tror først og fremmest at Aqua’s succes skyldes musikken og den visuelle fremtoning, siger Niclas Anker.
– Aqua er ikke så kælderdyb som meget af den danske rock, og jeg tror simpelt hen, at der har manglet noget glad popmusik i markedet. Musikken er ikke for avanceret og den er let at forholde sig til. Aqua ligner ikke noget andet band og har en god profil og udstråling.
– Designet er en væsentlig del af Aquas image. Men det var aldrig gået hvis musikken ikke holdt. Det er ikke ligesom med andre produkter hvor man bare skal finde på et par smarte slogans. Markedsføring alene kan ikke bygge et band op. PR-virksomhed og promotion er også med til at udbrede kendskabet, slutter Niclas Anker.