Australien ligger rigtig, rigtig langt væk. Måske er det netop derfor, at down-under har stået for noget af det bedste reklame uden for USA og England. Alligevel er det sjældent, at en australier bliver importeret til Europa.
En af de få er art director og hedder Simon Wooller. Efter job i stort set hele sydøstasien, har han kastet sin kærlighed på lille, kolde Danmark. Markedsføring tog en sludder med ham om vejen herop og hans erfaringer med dansk reklame:
– Jeg byttede oprindeligt job med Claus Møllebro (Bates, red.). Han fik mit job i Sydney og jeg hans i København. Efter et år tog jeg tilbage for at færdiggøre min kontrakt derhjemme. Så snart den var overstået vendte jeg tilbage til Danmark for at starte som makker med Tom Lundquist hos BBDO. Når jeg kom tilbage, skyldtes det egentlig i første
omgang en dansk pige, som jeg nu skal giftes med.
Hvad var dit første indtryk?- På vej til min første arbejdsdag gik jeg gennem Kgs. Have, mens det sneede. Det slog mig straks, at dette var meget bedre end at sidde i en times trafikprop i K.L. eller Sydney. Jeg har været vant til et arbejdstempo og en arbejdesmængde, som gjorde ens liv kortere. I Australien ville jeg tit producere op til fire film om måneden, da jeg var på et bureau, som primært arbejdede med tv-reklame. Dernede er annoncer og radio “the poor cousin“ i forhold til TV. Sådan er det ikke her.
Hvordan blev du modtaget af kolleger og kunder?- Godt, det vil sige åbent og varmt. Det var tydeligvis usædvanligt for danskere med en Australier i en kreativ afdeling, så jeg var lidt af en nyhed. Det er mere ualmindeligt i Danmark end i udlandet med udenlandske kreative. For mig selv var det som at starte på bunden igen. Jeg skulle til at bygge mit ry og omdømme op fra bunden. Jeg har da også på et tidspunkt fået at vide, at jeg aldrig ville blive til noget i dansk reklame.
Hvad synes du om danske kunder?- Danske marketingfolk er virkelig gode. I andre lande, hvor jeg har arbejdet, møder man ofte folk, som ser dig som en leverandør i ordets værste betydning. Her arbejder alle på at frembringe et bedre produkt, i de fleste tilfælde… Fordi budgetterne er så små, ender det ofte med mere kortsigtede kampagner. Meget bliver udviklet med salg, salg og atter salg som målsætning. Langsigtet brand-marketing lider under de stramme budgetter. Viljen er der, men pengene mangler. Samtidig er en ny generation af meget veluddannede marketingfolk på vej, og de forventer mere. De ønsker nok en bedre inter-aktion med bureuaet. Vores industri vil blive langt mere value-added. Kunder vil forlange flere ideer og ideer som kan retfærdiggøre deres eksistens og skabe direkte salg. Dagene er ovre, hvor bureauet fortæller kunden, at de kan skride, hvis de ikke kan li annoncen.
Er den danske forbruger anderledes?- De er stort set alle sammen middelklasse. Danmark er i det hele taget et middelklasseland. Mange mener, at danske forbrugere er unikke. Men det er de samme behov og ønsker, der går igen fra land til land – det er bare andre produkter, som opfylder dem. Danskere taler så tit om deres specielle ølkultur, men Australien har mindst lige så meget ølkultur. Det samme gælder Sjælland og Jylland-konflikten. Det er lige så tydeligt i Australien, her er det blot bysamfundet, som står i kontrast til miljøet ude på landet.
Hvad er den største forskel?- I Australien står der altid 10 og ånder dig i nakken. Derfor er dit arbejde oppe til ugentlige revision hos cheferne. Du kan ikke tillade dig at fejle, hvis du vil overleve. Det giver mange “burn-outs“. Alligevel får du hele tiden nye chancer for at vise dine evner. I Danmark får du langt færre chancer. Hvis du kun får 4 film igennem om året i modsætning til 20 i Australien, hviler der meget pres på dig for at få succes.
Har sprogforskellen haft betydning?- Jeg forstår mere dansk end jeg kan tale, hvilket er pinligt. Det er måske en kliche, men der har bare ikke været nok timer. Så socialt set har det til tider været lidt svært. Arbejdsmæssigt tog det lidt tid for nogle kunder at vænne sig til mig og mit engelsk. På typisk internationale kunder har sporgforskellen været en fordel i forbindelse med præsentationer.
Kan du li at arbejde med danske reklamefolk?- De nærmeste er også mine venner privat. Ellers ser den traditionelle art director i et sort Armani-jakkesæt ens ude i hele verden. Det er en international branche, men danske reklamefolk tænker ikke i store baner, i store kampagner. Der er også fladere strukturer i de kreative afdelinger. Der er færre ledere, og der er mindre research eftersom der også er færre penge på spil.
Hvordan ser du på branchen? – Den er meget lille og mere tæt indfiltret. Alle kender virkelig alle. Det gør den lidt mere venlig. Ellers undrer det mig, at dem der var de hotte for 5 år siden, stadig er de mest interessante. I andre lande ville et team være helt “hype“ et år, hvorefter et andet ville være det næste år. På den måde virker den danske reklamebrance lidt udynamisk, lidt mere stillestående. Derfor er udlændinge på mange måder gode for branchen.
Hvad kunne vi gøre bedre?- Briefs. Briefingen. Det er en stor frustration, at selve briefingen ikke bliver opfattet som et kreativt element. Den gode brief er en kreativ kunstart i andre lande. Den er fundamentet for al god reklame. I Danmark er en briefing altid et stykke papirarbejde. I England er briefing grundsten i enhver tv-reklame, og den kan sagtens være 3-dimensionel, som f.eks. et videobånd eller en bog. Her opfatter man briefingen som starten på selve annoncen, reklamen. Samtidig er en god brief også et led i udveksling af information mellem bureau og kunde. Derfor ville mange kontaktfolk kunne lære meget af at arbejde nogle år i udlandet. Det er i det hele taget lettere at komme udefra og forbedre tingenes stilstand. At man tager det gode fra andre lande og fører det med hjem, gør dig bestemt ikke til en dårligere reklamemand.
(BOX)
KORT OG GODT
Simon Wooller, Australien, art director
35 år, 12 år i reklame
BBDO Kbh siden 1997.
Tidligere Bates i København, Sydney, Singapore, Melbourne bl.a.
Bedste kampagne: MTV/King George IV/Knorr “Mafia“ spot.
Priser/nomineringer i DK: Ja tak!
Kreativt forbillede: Jack Vaughan (Grundlægger af Campaign
Palace, Sydney – red.)
(BOX)
ooller går fra BBDO
Den 9. September gik Simon Wooller ind og sagde sit job på BBDO op til fordel for en stilling som art director på Saatchi & Saatchi i København.
– Jeg har i gennem længere tid haft kontakt med Patrick Isaak (adm. dir på Saatchi & Saatchi, red.) Han var den første jeg mødte i sin tid uden for Bates regi, og man må respektere en teksforfatter som bliver administrende direktør. Mit skift har intet at gøre med det, der er sket på BBDO. Det har mere handlet om, at Saatchi & fik flere kunder i forretningen, siger Simon Wooller.
Simon faste tekstmakker gennem årene på Bates og BBDO, Tom Lundquist, flytter ikke sammen med Simon. Han har valgt at blive på BBDO og se hvad der sker. Som Simon udtaler:
– Jeg ønskede en totalt forandring. Efter 3 år på BBDO med hårdt arbejde, ønsker jeg at finde et nyt hjem. At finde et bureau hvor man koncentrer sig om jobbet.
Simon Wooller begynder på Saatchi & Saatchi den 1. November.