Nyhederne på mediamarkedet fortsætter med at vælte ind, og efteråret tegner til at blive stadigt mere begivenhedsrigt. Seneste nyhed er netop tikket ind: Berlingske Tidende tager nu skridtet fuldt ud og overgår til at udkomme udelukkende i tabloid-formatet. Tidligere har man nøjes med at overføre Business og Magasinet til tabloid.
Skiftet sker mandag d. 28. august.
– Nu skaber vi den moderne avis til den moderne avislæser. Vi ved, læserne foretrækker og efterspørger det mere praktiske format, der er lettere at håndtere for den travle læser. Fremover får læserne en kvalitetsavis i et handy format, siger chefredaktør Niels Lunde.
Omlægningen kommer oven på et længerevarende udviklingsprojekt, og desuden har man kunnet følge erfaringer fra udlandet I de sidste tre år har mere end 80 aviser valgt tabloid.
– Erfaringerne med tabloidformatet fra udlandet er meget positive. Aviserne har generelt oplevet oplagsfremgang, især de store morgenaviser, som først er gået over til det mere moderne format. Berlingske Tidendes økonomiske situation er nu så stærk, at vi kan tage dette vigtige skridt, siger adm. direktør Peter Lindegaard.
Berlingske Tidendes bladsalgs- og marketingdirektør Morten Suhr Hansen har skrevet et notat om de internationale erfaringer. Det følger her:
Fra broadsheet til tabloid
– en international succesformel
Siden årtusindskiftet har formatskiftets vinde blæst gennem det meste af verden. Overalt er store hæderkronede kvalitetsaviser skiftet fra det klassiske broadsheet-format til det tabloidformat, som ellers traditionelt har kendetegnet den kulørte del af dagspressen.
Alene de seneste tre år har World Association of Newspapers registreret mere end 80 aviser, der har mindsket deres format. Hvorfor? Fordi læserne i stigende grad efterspørger et mere handy og læsevenligt format.
Og læserne har i den grad taget det nye format til sig. De fleste aviser, der har været igennem et formatskifte, kan fortælle positive historier om stigende oplag og mere tilfredse læsere. Konsulent-firmaet McKinsey har mere systematisk undersøgt en række formatskifter og fandt i en rapport fra 2005, at blandt en lang række undersøgte aviser på væsentlige europæiske markeder havde 70 procent af aviserne haft en oplagsstigning efter seks måneder med det nye format.
Listen af hæderkronede aviser i Europa, der har skiftet format de seneste år, er lang: The Independent og The Times i England, The Irish Independent i Irland, De Standaard og Het Volk i Belgien, Het Parool og Trouw i Holland, Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter i Sverige, Aftenposten i Norge samt Wall Street Journals europæiske udgave er blandt de mest kendte aviser i nyt format.
Ikke mindst i England har tabloidbølgen været markant. Netop i England har de traditionelle ”tabloids” haft en helt særlig klang af boulevardpresse over sig. Blandt de seriøse, engelske broadsheet-aviser kunne ingen redaktør med respekt for sig selv overveje at skifte til tabloid. Sådan var det i hvert fald indtil The Independent tog springet i oktober 2003, med massiv oplagsvækst til følge. Seks måneder efter formatskiftet lå The Independents oplag 20 procent højere end før formatskiftet. Og der har det holdt sig siden. Andre engelske aviser var hurtige til at følge efter, og i dag er mere end 85 procent af alle solgte aviser i England i tabloidformat.
I vores søsterlande, Norge og Sverige, har udviklingen også været markant. I Sverige var Svenska Dagbladet først ude med en tabloidlancering allerede i november 2000. Tabloidlanceringen blev en markant succes for Svenska Dagbladet, som oplevede oplagsfremgang i de følgende år – ikke mindst på det vigtige Stockholms-marked. I 2002 var Svenska Dagbladet den avis i Sverige med størst fremgang overhovedet. Det lagde et naturligt pres på de store seriøse broadsheet-aviser i Sverige og i oktober 2004 valgte tre af de største, Dagens Nyheter, Gøteborg-Posten og Sydsvenskan, samtidig at skifte format. Nu skal man kigge langt i Sverige for at finde en avis i det store broadsheet-format.
I Norge har udviklingen været lige så markant, og til efteråret forsvinder de sidste broadsheet-aviser fra det norske marked, når store aviser som Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende går i tabloidformat. Allerede 2. januar 2005 skiftede Norges største broadsheet-avis, den Oslo-baserede Aftenposten, til tabloidformat. Og til trods for at de langt fra var de første på markedet til at skifte format, lykkedes det dem at vende flere års oplagsfald til en lille fremgang i 2005.
I Danmark har udviklingen til gengæld ladet vendte noget på sig. Enkelte lokal- og regionalaviser har skiftet format. Først var Lolland-Falsters Folketidende fulgt af JydskeVestkysten, Sjællandske og Holbæk Amts Venstreblad. Eneste landsdækkende avis i nyt format er nicheavisen Information. Men endnu har ingen af de store landsdækkende morgenaviser taget springet.
Skal man sammenfatte de udenlandske erfaringer, kan man sige følgende:
– Skiftet fra broadsheet til tabloid er en avismæssig megatrend, der har fundet sted på alle markeder i mere eller mindre grad.
– Hvis udviklingen fortsætter vil broadsheet-avisen helt uddø i løbet af nogle år. Det er allerede sket på enkelte markeder.
– Formatskiftet er drevet af læsernes efterspørgsel efter et mere handy og læsevenligt format.
– Der eksisterer ikke blandt læserne en opfattelse af, at aviser i tabloidformat er mindre seriøse end aviser i broadsheet.
– De aviser, der har skiftet format, har ofte oplevet en stigende efterspørgsel efter den nye avis, og for de fleste har formatskiftet betydet stigende oplag.
– Der ser ud til at eksistere en særlig gevinst for de aviser, der først skifter format inden for det enkelte marked eller den enkelte kategori.