Højkonjunkturen har nu også sat sit præg på den måde vi tænker på vores hjem. Farverne på væggen og møbler i stuen er nu ikke noget man køber, for at det skal holde resten af ens liv. Nu skal ens bolig udover at signalere hvem man er også kunne vise, at man ved hvad der er in. Der er med andre ord gået mode i boligen på samme måde, som der er mode i det tøj vi går i.
Konsekvensen af den situation er, at man får mere fokus på bolig og interiør. Bl.a. har Den Blå Avis stor succes med en ny annoncespalte for arkitekttegnede møbler og store møbelvarehuse som Ikea begynder pludselig at markedsføre, at de også har designermøbler, men til Ikea-priser.
– Mange stifter familie og bruger dermed endnu flere timer indendørs. Vi bruger også flere penge på at indrette steder i hjemmet som vores køkken og bad, siger Linda Als, planningdirector hos Carat, i et forsøg på at forklare hvorfor der er gået mode i boligindretningen.
En anden forklaring handler om, at der både blandt de yngre og de lidt ældre hersker en lyst til at skille sig ud ved fx at købe dyre kvalitetsting.
– Og udgangspunktet er hellere en god ting end mange dårlige. Det er med til at give en snobeffekt omkring det at indrette sin bolig. Men det kan være et spørgsmål om at få noget at tro på, nu hvor værdierne i det moderne samfund er i opløsning. Derfor bliver boligen stedet, hvor man viser sin livsstil og dermed hvem man er, siger Linda Als, der har fulgt markedet for boligmagasiner igennem de seneste år. Markedet har en stor og flere små spillere. Den store spiller er Bonniers “juvelblad“ Bo Bedre med over 700.000 læsere, mens de mindre er bolig magasinet og Mad og Bolig, der for begges vedkommende kun kan præstere langt under halvdelen af Bo Bedres læsertal.
Hos Bo Bedre frygter man heller ikke den øgede konkurrence på boligområdet.
– Der er kommet flere blade på markedet, men vi har også flere annoncer og flere sider i bladene. Det siger noget om interessen for området, siger Erik Rimmer, chefredaktør på Bo Bedre, der fylder fyrre år til februar og vil selvfølgelig forsøge at tilpasse os den øgede konkurrence.
– Vi har nogle ting i baglommen som ikke vil løfte, men er klar til øget konkurrence. Kravene til boligindretning og boligmagasiner bliver også større og det kan kun være til gavn for kunderne.
På trods af den øgede konkurrence mener Linda Als, at de forskellige blade formår at undgå at kannibalisere hinanden. De nærmest supplerer hinanden ved at have hver deres niche og stil, siger hun.
Linda Als mener fx Bo Bedre er bladet til de boliginteresserede 30 og 60-årige, som er til velkendte mærker og klassiske værdier. Bolig Magasinet har et lidt yngre segment, nemlig de 25-40-årige, som går efter de nye talenter. Hvorimod Mad og Bolig mere er til kvinder mellem 30-50 år, som er til den lidt landlige boligstil.