Året går på hæld, og en af de sidste seriøse Awards-kanoner skal fyres af.

Det er den stædige franske Cristal Festival, der over 14 år er groet fra ren opvisning i franske reklamefilm til i dag at indeholde et betydeligt spektrum af kategorier med uddeling af kreative og marketing-relevante priser.

Det er især den kreative side af reklame, festivalen belønner, men det har vist sig, at den ofte rammer plet med hensyn til nye tendenser. Om ikke af andre grunde, så fordi Cristal ikke automatisk belønner de arbejder, alle andre har belønnet hen over året.

I år er branded content-eksperten Jan Godsk inviteret med i juryen. Hvad siger han til en lille uges skiferie i Courchevel fra den 14.-18. december?

– Stedet er bestemt ikke dårligt, men ligesom Cannes ikke var en badeferie, bliver dette også hårdt arbejde. Det er en ære at blive inviteret, og nu har også Cristal integreret branded content og entertainment (BC&E).

– Heldigvis tør jeg i dag godt påstå, at branded content ikke kan beskyldes for at være et modelune. En hel industri har i dag troen på, at BC&E er et kreativt værktøj, der er kommet for at blive, siger Jan Godsk.

Det kan enhver jo sige om alle værktøjer?

– Ja, men ikke alt er lige holdbart, og ikke alle værktøjer lige effektive. De massive investeringer, industrien har foretaget i BC&E over de seneste 3-4 år sikrer, at løsningerne er både kreative og effektive. Værktøjet skaber værdi, blandt andet på grund af nye prioriteringer i medie-hierarkiet og leverer derfor relevante marketing-løsninger, det ved vi i dag, fortsætter Jan Godsk.

Masser af muligheder, ikke kun trusler

Udover at have travlt med jury-arbejdet, repræsenterer Godsk organisationen Branded Content Marketing Association (BCMA) i Skandinavien. BCMA har sammensat et ”Re-thinkning Creativity”-panel for Cristal Festival.

Panelet vil blive ledet af BCMA’s CEO Andrew Canter, og er en del af et større program lavet i samarbejde med de engelske organisationer IPA, ISBA og PRCA.

Nu er både britiske publicister, reklamefolk og PR-bureauerne ved at ”erobre” branded content. Smuldrer begrebet ikke?

– Nej, det er netop mulighederne, ikke truslerne, panelet udforsker. Vi skal hele tiden nytænke, skabe branded content, der ændrer marketing og kreativiteten. Det handler jo om – som med alle andre værktøjer – at brands allokerer og planlægger budgetterne bedst muligt.

– Det er det, publicisterne og PR-folkene kan bidrage med – ud over reklamefolkene. Jeg håber da også, at vi ender med flere løsningsmuligheder, der både er effektive forretnings-drivere, og som samtidig løfter den kreative industri, slutter Jan Godsk.

Udover at uddele priser i flere kategorier består Cristal awards af to dele. Den første del har fokus på branded content og entertainment og den anden del har fokus på marketing innovation og anvendelsen af data.

Jan Godsk vender tilbage med input efter juryarbejdet, hvis Cristal festivalen har nyheder af betydning for BC&E-interesserede.