Mange er sikkert stadig forundrede over, at briterne i sidste uge valgte at stemme sig ud af EU.

Siden har de internationale aktiemarkedet styrtblødt, den britiske premiereminister er trådt tilbage, og EU ser ud til at have mistet ikke blot sin næststørste økonomi, men også sin største digitale økonomi.

Dette er dog ikke dårligt nyt for alle.

Storbritannien er i dag den største nation inden for e-handel i Europa og med en forestående udmeldelse af EU kan det betyde, at danske webshopsejere står foran en tid med bedre konkurrencevilkår efter et par år, hvor de internationale webshops har vundet store markedsandele herhjemme.

Det mener i hvert fald Head of SEO hos bureauet Obsidian Digital, Halfdan Timm.

– Isoleret set for danske webshopejere, kan briternes udmeldelse af EU betyde mindre konkurrence i Danmark. Storbritannien er i dag førende indenfor e-handel i Europa og ved at stå udenfor EU, kan der komme nye og mindre attraktive konkurrencevilkår, såsom øget told på engelske varer. Men for de danske forbrugere er det ikke nødvendigvis positivt, da konkurrence er godt for forbrugerpriserne, lyder det fra ham i en pressemeddelelse.

Storbritannien kan stå udenfor

I 2015 nåede den samlede omsætning indenfor e-handel i hele Europa, inklusive ikke-EU-lande, en værdi på 477 milliarder euro.

Her stod Storbritannien alene for 30 pct. af de samlede salg indenfor B2C, ifølge en undersøgelse fra eMarketer.

Med sin udmeldelse af EU står den britiske økonomi overfor et par år med stor usikkerhed, da der skal forhandles en ny frihandelsaftale mellem Storbritannien og EU på plads. Og en mindre attraktiv frihandelsaftale end den nuværende, kan have negative effekter på den britiske økonomi.

Men det er ikke kun briterne, der må holde vejret. Også i de øvrige EU-lande kan briternes beslutning få store konsekvenser da udmeldelsen falder sammen med oprettelsen af det Digitale Indre Marked i EU, der blev lanceret i 2015.

Målet med det digitale indre marked er at nedbryde de lovgivningsmæssige barrierer og overgå fra 28 nationale markeder til ét fælles digitalt marked.

EU-Kommissionen har tidligere vurderet, at et fuldt funktionsdygtigt digitalt indre marked kan bidrage til en vækst på 415 mia. EUR om året i EU, og skabe hundredetusindevis af nye job. Det digitale indre marked er således flere gange blevet fremhævet som en af vigtigste redskaber til at skabe øget vækst og innovation i EU.

Manglende innovation kan også påvirke Danmark

Selvom briternes udmeldelse af EU kan være godt nyt for de danske webshopejere, så frygter Halfdan Timm, at det kun vil være på den korte bane.

– Hvis briterne ikke er en del af det digitale indre marked, kan det betyde, at der kommer mindre innovation indenfor vores branche eller at innovationstempoet sættes ned, og det vil også komme til at påvirke danske webshops negativt. Vi har hele tiden brug for at blive dygtigere og mere effektive, hvis vi skal holde væksttempoet oppe. Udover at Storbritannien er et stort marked, så huser de også mange af de dygtigste folk inden for dette felt, siger han.