Premierminister Tony Blairs regering er på vej med en række sundheds-initiativer, som bl.a. rummer planer for restriktioner på reklamer for junk food. Initiativet skal ses i sammenhæng med de tiltagende fedme-problemer blandt børn.
Selvom regeringen erkender, at annoncører allerede har skåret antallet af reklamer for junk food ned med omkring 10.000 visninger sammenlignet med sidste år, så ventes bl.a. et forbud mod at vise reklamer for junk food før kl. 9 om aftenen. 70 pct. af børnenes tv-kiggeri ligger mellem 6 og 9 om aftenen.
Forbudet vil ramme produkter rige på fedt, salt og sukker, hvilket vil omfatte bl.a. visse morgenmads-produkter samt kartoffelchips og sodavand.
Desuden ventes en såkaldt traffik-lys ordning på emballage, hvor røde mærkater angiver, at produktet er rigt på fedt, salt og/eller sukker og derfor skal indtages i begrænsede mængder. Det gule ‘lys’ vil angive en god næringsværdi men dog et højt fedtindhold – som f.eks. ost, mens det grønne typisk vil være på frugt og grønt
– Pointen er ikke at tvinge folk til at gøre bestemte ting men at opmuntre dem. Vi vil også gerne se initiativer mod snack-automater på skolerne, siger Peter Hollins fra den britiske hjerteforening. fin
Kilde: BBC Online + WARC