Hvis Melodi Grand Prix skal karakteriseres som en seersucces i Danmark, så er spørgsmålet, hvad det skal kaldes i Norge og Sverige.
Carat har opgjort de skandinaviske tal, og de viser, at der i Danmark var 1,4 mio. seere, som fulgte Brødrende Olsens triumf. Det giver en rating på 27,4 pct. og svarer til en share på 72,8 pct. 3 ud af 4 fjernsyn var altså lørdag aften tunet ind på Melodi Grand Prix.
I Sverige var ratingen på 44,7 pct. (3,79 mio. seere) og det svarede til en share på 89,3 pct. I Norge fulgte 1,67 mio. seere transmissionen. Det giver en rating på 39,2 pct. og svarer til en share på 89,1 pct.
Nordmændene og svenskerne var altså endnu mere vilde med Melodi Grand Prix end danskerne. Det har ikke kunnet lade sig gøre at skaffe tal fra de øvrige europæiske lande inden redaktionens slutning, men holder tendensen fra de skandinaviske lande, så er det en fantastisk eksponering at være med i et Melodi Grand Prix.
Seerprofilen tenderer mod at være lidt ældre, men er dog stadig så bred, at marketingresearcher Mogens Østergaard, Carat, karakteriserer det som en attraktiv eksponerings-mulighed.
Melodi Grand Prix er nok det nærmeste man kan komme en europæisk tv-begivenhed, der er en pendant til den amerikanske Super Bowl – omend der ikke er de tilnærmelsesvis samme kommercielle muligheder.
Sangkonkurrencens succes cementerer desuden DR’s positive udvikling her i den første del af dette år – en fremgang, som er medvirkende til, at der er andre end landmænd, som i sidste uge for alvor sukkede efter regn. Tv-direktører f.eks.
Danskerne gider nemlig ikke se fjernsyn, når vejret er godt – det ses tydeligt på seertallene, der i ugerne med godt vejr faldt 10-15 pct. Og sammen med DRs stigende andel af markedet, giver det leveringsproblemer for de kommercielle stationer. Værst er det gået for TV3, som samtidig har oplevet faldende seer-tilslutning. I Tv-Markedets nøgletal, som produceres af Carat for Markedsføring, er TV3 og 3+ slået sammen, og det får tallene til at se lidt pænere ud. Men i fire-ugers perioden frem til og med uge 19 er TV3’s seerandel f.eks. faldet fra 25 til 20 pct.
Dermed fastholdes tendensen gennem den første del af i år. TV2 har stigende seer-tilslutning, TvDanmark har stabiliseret sig på et lavere niveau, og TV3 taber.