Det danske annoncemarked voksede med 2,4 pct. i 2017, og de samlede medieinvesteringer rundede dermed 13,7 mia. kr. i fjor.

Det estimerer mediabureauet IUM baseret på tal fra Danske Medier, IRM (Institutet för Reklam- och Mediestatistik) og egne data.

– Væksten er ganske vist mindre, end vi skønnede, da året begyndte, men der er dog stadig tale om en vækstrate, der er højere end den BNP-vækst, som skønnes af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Der spåede man en vækst på to pct. i 2017, lyder det fra Peter Sevel, Managing Partner i mediebureauet IUM, der har beregnet prognoserne, i en pressemeddelelse.

Digital vækst løjer af

Den eksplosive digitale vækst, som markedet har oplevet de senere år, tegner til at blive lidt mere afdæmpet, end tidligere set. I 2017 nåede den vidtfavnende kategori “Digital” op på at udgøre 53 pct. af den totale media spend, vurderer bureauet.  

Resten af mediemarkedet ligner mere eller mindre sig selv i år, konstaterer Peter Sevel.

Flere printmedier er fortsat under pres på annonceunderlaget, især dagblade, der faldt til seks pct. af markedet. 

Tv-mediet endte i 2017 med at gøre krav på 16 pct. af media spend. Det var i øvrigt det samme som i 2016 – men en lavere andel end forgående år.

10 års rejse for at nå 2008-niveau

I 2018 vokser mediemarkedet med nydelige 2,8 pct., vurderer IUM. Dermed når den totale annonceomsætning op på niveauet i 2008, hvor finanskrisen ramte.

IUM skønner, at ”Digital” rykker op og vil udgøre hele 56 pct. af alle investeringer i 2018.

– For 10 år siden var det blot 22 pct. af mediainvesteringerne, der blev allokeret til de digitale medier – kun lidt mere end de 19 pct., som dengang gik til de danske dagblade, slutter Peter Sevel.