Hvis de digitale bureauer skal overleve, så skal de have et knivskarpt fokus, kommunikere deres forretningsmæssige værdi klart og tydeligt og være benhårde, når det kommer til at fakturere enhver time.

Det kunne digitalbureauet Plant ikke, og per 30. marts var det 11 år unge eventyr slut. Sø- og Handelsretten afsagde et konkursdekret, som det lakonisk hedder.

Virksomheden begærede dog selv konkursen, og ejerne understreger, at man har gjort alt for stille medarbejdere, kunder og leverandører så godt som muligt.

Giv os en lidt længere version?

– Vi havde de sidste par år ganske enkelt for få store kunder, der ville investere i langvarige løsninger og løbende arbejde, siger Martin Schultz, medstifter og direktør i Plant.

– Når stort set alle aftaler er projektbaserede, skal honorarerne være større end dem, som vi lykkedes med at få ind i butikken. Vi skiftede strategi til at være mere fokuserede på digitale produkter og services, men omstillingen gik ikke hurtigt nok.

Kynismen manglede, når fakturaerne skulle skrives

Prøv at uddybe det?

– Du kan også skrive, at vi tog os for dårligt betalt for det arbejde, vi leverede. Det er jo et generelt problem for digitale bureauer. Dels var vi ambitiøse til det sidste på vores kunders vegne, og dels manglede vi nok kynismen, når tilbuddet skulle godkendes eller fakturaen skulle skrives.

– De rigtig succesfulde digitale bureauer fakturerer alle de timer, de bruger på projekterne. Det gjorde vi desværre langtfra, og det tager tid at levere kvalitet og samtidig være forandringsvillige undervejs i udviklingsprocesserne.

– Og da vi hverken var billigst eller i premium-segmentet af branchen, så lå vi det forkerte sted. Det er jo vores egen skyld. Til gengæld kan vi glæde os over, at vi går ned med meget tilfredse kunder i basen.

– Det sidste er jo glædeligt, og det håber jeg da efterfølgende, at vores kunder vil huske os for. Det ønsker jeg også for vores medarbejderes skyld – de har jo lagt et hårdt arbejde i en masse projekter gennem årene.

Løbeskoene skal snøres, så der kommer frisk ilt til hjernen

Hvad skal du nu?

– Ligesom de andre medarbejdere og min forretningspartner, Christian Meldgaard, skal jeg ud at finde nye udfordringer, men først tager jeg en tænkepause og snører løbeskoene. Jeg trænger til frisk ilt til hjernen.

Ved du, i hvilken retning du skal kigge?

– Jeg tror, det skal være noget med tech og helst inden for en form for start up-organisation. Jeg er bedre til at få idéer og innovere, end jeg er til daglig drift, og hvis der ellers er noget positivt ved en konkurs, så er den erkendelse da positiv, slutter Martin Schultz, der i 2006 stiftede Plant sammen med Jens Søgaard og Simon Dokkedal. Sidstnævnte trådte siden ud og i august 2016 kom Christian Meldgaard til.

Trods konkursen går medarbejdere og ledelse med rank ryg ud af døren. Plant har bl.a. gjort sig bemærket som initiativtager til den ungdomskonkurrencen DIA Future (nu Diamanten Future), og som prisvindere til Creative Circle Award, Danish Internet Award og Danish Digital Award.

En håndfuld medarbejdere arbejder de kommende uger sammen med konkursboet på at få færdiggjort flest mulige af virksomhedens igangværende projekter, således at kreditorerne kan få dækket deres tab bedst muligt, og så kunderne i videst muligt omfang kan få de aftalte opgaver leveret.