Hemmeligheden er, at der ikke er nogen hemmelighed.
Allan Bartram lægger ud med den pointe. På turen op ad trapperne har han fortalt, hvor skønt det har været i sommer at flytte alt fra Åboulevarden til de nye lokaler i Filmbyen på havnen, blot en kilometer derfra. Med direkte udsigt til en af kunderne – lige nedenfor lister endnu et af de daglige togtræk med splinternye Maersk-containere forbi på vej ud i verden.
Direktøren er lige blevet bedt om at tegne noget af fremtiden: Hvordan bureauet skal skæres, hvordan kundetyper og opgaver og strategier tegner sig.
– Der er ingen patentløsning. Vi skal være gode på en lang række områder. Det vigtigste er personalet. Det kan man godt se nede på parkeringspladsen, vi bruger jo ikke pengene på firmabiler. Vi bruger pengene på personalet, det er det vigtigste vi har.

Himmelflugt eller røvtur

Så behøvede den historie sådan set ikke være meget længere.
Men historien er længere.
Det med hemmelighederne skal nemlig forstås meget bogstaveligt.
For eksempel kan man dårligt holde på alle hemmeligheder, når kontormiljøet er åbent, og kontorerne kun er skærmet af glas.
Det er heller ikke nogen hemmelighed, at her på de nye etager produceres nogle af Danmarks mest læste aviser. Tilbudsaviser.
Det er almindeligt kendt, at en stor del af arbejdet lige nu handler om julekataloger.
Hemmeligt er det ikke, at Recommended-folkene er blandt de allerbedste til at lave den slags. Ellers havde de nok ikke fået lov at producere landets største tilbudsavis – og være husbureau for Bilka, siden kæden var spæd, længe før mange af medarbejderne overhovedet kunne kravle.
Hemmeligt er det ikke, at Recommended sværger til det stabile. Ikke store udsving, hellere lange se je træk. Ingen himmelflugt, når branchen rejser mod skyerne. Ingen røvtur, når branchen er på glidebanen.
Konkurrenter og kunder og mulige kunder ved også godt, at Recommended indtil for et lille år siden hed NP3, men slog sig sammen med kolleger i de nordiske lande og skiftede navn. Det spring var anledningen til at fravige traditionen om ikke at råbe ret højt ret tit – i hvert fald ikke uden for snævre kredse.

Vil kende kundens tal

A propos hemmeligheder eller ej, så kræves der også fuld fortrolighed med kunderne:
Kunderne betaler for timerne og ved, hvad timerne koster. Omvendt kræver Recommended kendskab til kundernes nøgletal.
– Vi vil kende vores kunders indtjening og salg. Vi vil vide, hvor mange varer vi er med til at flytte, siger Allan Bartram.
– Vi er i flyttebranchen, ikke i underholdningsbranchen.
Når man er i flyttebranchen, går man ikke primært efter de kreative løsninger og kreative priser.
– Vi ser på, hvad vores kunder får ud af reklamen. Det er også det, vi fortæller om: Salgssucces er. At vores kunder får større salg, højere kendskab, flere besøg.

Kæderne tager fra mærkerne

“Flyttebranchen” forklarer meget præcist, hvad der har lagt basis for Recommendeds ret stabile vækst og indtjening.
Recommended er stærk i detailhandelen, hvor kæderne tager fra mærkerne og selv er blevet brands.
– Når det gælder Bilka og detailhandelen i det hele taget, så kan man jo stille klokken efter de tilbudsaviser. De giver stabilitet, tryghed, sikkerhed.
– Vi ser da også på, om vi f.eks. kunne spare ved at lade kinesere lave rentegning og produktion. Det kan ikke betale sig, men vi skal følge med.
– Tro ikke, at vi ikke skal stå til regnskab for det, vi laver, for det skal vi. Men de faste opgaver betyder, at vi ikke har de store udsving, siger Allan Bartram.
– Hvad der kommer let, går let.

Vokset med kunderne

Direktøren fremhæver tre konkrete grunde til bureauets stabile økonomiske resultater:
– Vi har ikke mistet storkunder.
– Samtidig er vores kunder de dygtigste i deres brancher. Dansk Supermarked banker fremad. OK er blevet Danmarks største benzinkæde. Punkt1 buldrer frem. A.P. Møller – Mærsk er ikke ligefrem det mindste rederi. Markedsføringsbudgetterne vokser med kunderne.
– Og så kan vi tiltrække kunder. Der sker en konsolidering i branchen, væk fra tendensen til, at virksomhederne ville bruge mange små knopper og specialister.

Strategi? Nej tak

En strategi for fremtiden i “flyttebranchen” vil Allan Bartram slet ikke tale om:
– Strategi tror vi ikke på – det er bedre at være taktisk fleksibel. At indrette alt på hvad der sker om fem år, det gør vi ikke.
På det korte, taktiske sigt nævner han to vigtige punkter:
At få mere ud af “de kloge hoveder”, også på nordisk plan. Og at effektivere endnu mere internt med bedre flow, hjælp fra IT’en, selvstyrende grupper m.v.
– Der er jo ikke een lille ting, der ændrer fremtiden. Vi må hele tiden forsøge at raffinere yderligere. Vi skal have fod på teknologien, være gode ned i de små detaljer, kende Gallup Online. Vi har lavet vores egen tr end-afdeling, i stedet for blot at producere markedsanalyser der alligevel forældes inden produktet når ud på markedet.
– De kloge hoveder skaber de gode løsninger. Det handler meget om at skabe et miljø, der er udviklende, og være en lille smule bedre på alle punkter. Det skal være et rart sted her. Der er det en fordel at være så stor, at man kan have specialister, og det skal vi slå mønt af og bruge. Men med en flad struktur; hver dag er der da nogen, der irettesætter mig.

Græsset ved at være tyndt

Og et par år frem i tiden?
– Så har vi fået et par større virksomheder som kunder. Jeg tror på færre, men større budgetter. Til den tid har vi også fået mere i detailhandel. Men også i business-to-business og i finans, pharma, IT, hvor vi ikke støder ind i kundeblokeringer. Der kan vore nordiske partnere hjælpe.
– På den helt nøgterne kommunikation, for eksempel produktkataloger, der er vi for dyre. Vi går efter dem, som vil skabe vækst via markedsføring.
– Men græsset er ved at være tyndt for os i Jylla nd. Skal vi have de store, så hedder det da Ballerup, Glostrup, Herlev. Man kan godt blive lidt forpustet, når man kører rundt der.
– Vi kan jo godt håndtere Forsvaret og A.P. Møller – Mærsk.
Der er ingen planer om et østdansk kontor (et par timer gør meget ved turen til København), opkøb (organisk vækst er nemmere) eller fusioner (alle seks ejere arbejder i firmaet).

Ingen sprællemænd

Der er heller ingen planer om at få en rigtig “sprællemand”.
– Vi har ikke nogen sprællemand her. Sådan en med store armbevægelser, der virkelig kan råbe op og være underholdning. Det kunne man da godt ønske sig nogle gange.
– Men det har vi prøvet. Den slags passer bare ikke her, han ville afvige, og så bliver det inkonsistent.
– Vi er jo et spejl af vores kunder og vice versa.


BOXEjere: Lars Hagh (adm.dir.), Jørgen Jønsson (best.fmd.), Allan Bartram, Søren Bechmann, Jørgen Blauert, Carsten Skakkebæk.
Stab: 105 medarbejdere.
Resultat i 2003-2004: ca. 10,5 mio. kroner.

Fra kundelisten:
D anish Crown, 3-Stjernet, K, Maersk, OK, MyPlanet, Hummel, BILKA, punkt1, Told & Skat.


Personerne:
Foto6:
Foto7:
Med briller, grøn t-shirt: Kim Langaard Nielsen (AD) og i sort t-shirt: Anders Theil (AD). Bagest i billedet med briller kreativ direktør Jørgen Blauert t.v. og Per Forum (tekst).

Fotos: Flemming Jeppesen

Citat:
Strategi tror vi ikke på – det er bedre at være taktisk fleksibel. At indrette alt på hvad der sker om fem år, det gør vi ikke.