Enhver annoncørs store drøm er målrettet at kunne markedsføre sit produkt overfor gruppen af unge trosløse individer, der dagligt bombarderes med reklamer og indtryk.
Løsningen på det problem hedder chat, en internetservice, der fungerer ligesom telefontjenesten Træfpunktet – bare på nettet. Via en hjemmeside kan brugerne skrive til hinanden i specielle chatrum. Chat er også en af de muligheder, der gør, at internettet bliver mere og mere udbredt specielt blandt unge. Det viser antallet af besøgende på landets største portaler Forum og Jubii. Begge hjemmesider har chatsteder, der er med til at sikre en strøm af trafik og stabile brugere. Selvom de begge satser på chat, er det meget forskelligt, hvordan de mener, at deres chat skal udvikles.
Jubii har store og internationale planer om et ungdomssamfund på nettet, hvor man skal være medlem for at kunne deltage i chatten og de andre tiltag som eks. datingklubber. Som medlem skal man lægge en profil af sig selv, og det åbner for nye – og mere direkte – muligheder for markedsføring.
Forum går derimod den modsatte vej og satser på en simpel chat, hvor man ikke har et profileret kendskab til brugerne, men til gengæld har mange af dem. Mange brugere giver mange muligheder for at lave store markedsføringskampanger på nettet.
CHAT I SPISEFRIKVARTERET
I begyndelsen af januar sidste år solgte Jubii sin auktionstjeneste for 80 millioner kroner, der blev udbetalt som aktier i det engelske Internetfirma QXL. Pengene vil blive brugt til at lancere Jubii’s chatcommunity i andre lande. I første omgang går man i år efter at positionere chatten i fem lande udover Danmark. Et projekt, Jubii selv skønner koster 50-70 millioner at lancere. Forbedringen af Jubii’s chat begyndte i september sidste år. I den forbindelse undersøgte man 300 chatrum i Europa og lavede en række interviews med hårde chattere, inden man ændrede udformningen. Resultatet har mangedoblet antallet af besøgende, så man i dag har cirka 12.000 forskellige mennesker, der chatter hos Jubii hver eneste dag. Man har registreret cirka 70.000 personer, som alle har fået et chatnavn. Hver dag får man 800 nye brugere. Blandt de mange chattere er der næste lige så mange piger som drenge, en situation, der ikke normalt gælder internettet.
– Piger elsker at snakke i telefon. Derfor elsker de også at chatte. Når vi tænder pigerne, så følger drengene automatisk med, siger Martin Thorborg, der er direktør hos Jubii.
Jan Lundsgaard, produktchef hos Søndagsavisen Online, der står bag Forum, tror succesen bag chat skyldes et behov hos mange mennesker for en gang imellem at spille en anden rolle.
– Nogle mennesker er ikke gode til at kommunikere face to face. Gennem de forskellige chatrum får de en world wide mulighed for at finde folk med interesser og holdninger som dem selv.
I det meste af døgnet har Forum typisk mellem 1000 og 2000 personer inde af gangen og det er i høj grad de unge, som vælger at chatte..
– Vi kan simpelthen se, når det ringer ud til det store frikvarter. Chat er en af de revolutionerende forhold ved nettet og en af grundene til at internettet er blevet så udbredt. Det gør verden mindre og mindre forpligtende.
HJæLP TIL NYE CHATTERE
Hos Jubii har man til forskel fra konkurrenten Forum valgt at gøre meget ud at hjælpe nye chattere med at komme i gang med at chatte.
– At komme ind i et chatrum er som at blive dukke op til en privat fest, hvor du ikke kender nogle. Vi lavet nogle mekanismer, som hjælper nye chattere indenfor. Fx har vi forpligtet nogle af de, der chatter meget til at sige “hej og velkommen“. På den måde oplever nye besøgende allerede en interaktion. Hvis man kommer rigtigt i forbindelse med andre, er der stor chance for, at man bliver hooked.
Som en del af Jubii’s satsning vil man lancere en datingdel på deres chat. Til forskel fra andre datingsites har man i samarbejde med en psykolog lavet et spørgeskema, som kan matche en eventuel partner med andre værdier end brystmål og hårfarve. – Men vi prøver også at hjælpe dem, der synes, at det er pinligt at date. Til det formål laver vi spil, hvor man vinder hinanden og kan snakke sammen ud fra dating kriterier, siger han. Jubii er ved at købe et diskotek i København, der skal være hjemsted for chatfester.
Hos Forum satser man til forskel fra Jubii på at lave et åbent chatrum. Det er derfor ikke nødvendigt at blive medlem for at chatte.
– Man skal se så få sider som muligt for at komme ind til chatrummet. Vi kunne godt skaffe data på alle vores chattere, men vi har bevidst valgt ikke at gøre det, for at få folk hurtigt ind, siger Jan Lundsgaard.
RADIOREKLAME VIA CHATTEN
Bag Jubii’s hårde satsning på chatten ligger en markedsføringsbagtanke, som handler om at få fat i de unge mennesker.
– Unge er en målgruppe som mærkevareproducenterne vil dø for at få kontakt med. De unge flygter fra de traditionelle medier over til internettet. Gennem vores chat kan annoncørerne få kontakt med deres målgruppe, for vi kender brugerne både i forhold til deres data og til hvilken hardware og software, de bruger.
I takt med at hastigheden på internettet stiger vil video og lyd være en del af enhver hjemmeside. Til det formål har Jubii købt et radiostudie, der inden for en overskuelig fremtid skal levere musik, når man chatter.
– Bannerreklamer bliver kun en lille del af reklamen på internettet. Vi vil kunne køre både radio- og videoreklame. Fordelen ved at gøre det på chatten er at vi har med en målgruppe at gøre, der synes, at det er sjovt, når sker noget i chatrummet. Til forskel fra vores indgangside, for hvis vi ændrer udformningen af portalen, så flipper de ud, men jo vildere chatrummene er, jo bedre, siger Martin Thorborg, der nævner, at man for eksempel op til jul vil kunne lade en Tuborgbil køre ind over skærmen eller lave specielle Julebrygchatrum med spil og konkurrencer.
CHATTEN ER TIL FOR BRUGERNE
Hos Forum opdeler man de enkelte chatrum bl.a. efter alder. På den måde kan man stadig ramme den enkelte bruger med bannerannoncering.
– Danmark er et lille land i forhold til de store udenlandske portaler, men hvis du vil lave en stor bannerkampagne, er vores chatrum et oplagt sted at annoncere, siger Jan Lundsgaard, der er sikker på, at chat er en af de services man i fremtiden vil se udbygget både på de store portaler og på specifikke hjemmesider. At lave en chatservice skaber præference for det enkelte site.
Søndagsavisen Online gør sig hele tiden overvejelser om, hvordan man kan udvikle Forum som portal, men chatten er ikke det sted, man først har kig på.
– Vi står midt i en udvikling, hvor vi skal være åbne over for alle nye muligheder. Uanset hvad vi laver skal det ikke gøres med flere sider. Vi ser vores chatrum som en service, der binder kunden til andre af vores services. Derfor vil den være på brugernes præmisser. Hvis de ønsker nogle ændringer, er vi meget lydhøre. Mange af de chatrum vi har i dag er kommet fordi brugerne efterspørger dem, siger han.
Forum har heller ingen umiddelbare planer om at udvide annonceringen på chatsiderne til andet end bannerreklame, en reklametype Jan Lundsgaard undrer sig over ikke bliver brugt mere, da Forum chat har 15 millioner eksponeringer om måneden.
Han understreger, at chatten bliver lavet for brugerne. Derfor er det dem, man først tager hensyn til.
– Vores forudsætning for at tjene penge er, at der er mange brugere. Uden dem var vores portal væk i morgen, siger han.