Det er noget svineri med alle de tryksager, lyder fra nær og fjern. Men hvad kan man gøre ved det?

– Via hårdt arbejde og en millioninvestering,” lyder det fra Erhvervsstyrelsen, Grøn Omstillingsfond og Region Hovedstaden. De har kastet millioner i et projekt i KLS Grafisk Hus i Hvidovre, der som det første trykkeri i Nordeuropa har opnået verdens højeste miljøcertificering, Cradle2Cradle.

Carlsberg har allerede placeret den første ordre, og flere andre virksomheder er nysgerrige og står på spring, lyder det.

Naturligvis, bør vi skrive, fordi emballage og tryk udgør i dag en betydelig del af danske virksomheders klimabelastning, og tungmetaller samt kemikaliepåvirkning er et voksende giftproblem for samfundet.

Selvom virksomheder er gode til at genanvende, er det kun 75 pct. af restproduktet fra papirgenbrug, der reelt bliver til papir igen. Trykfarve og kemikalier, der udskilles fra papirfibrene, forbliver miljøskadeligt affald.

Det gælder dog ikke for trykkeriet KLS Grafisk Hus, tillader trykkeriet i Hvidovre sig at mene.

Gennem et projekt støttet af Erhvervsstyrelsen, Grøn Omstillingsfond og Region Hovedstaden er KLS Grafisk Hus nu det første trykkeri i Nordeuropa, der er 100 pct. bionedbrydelig i sin produktion og (gen)anvendelse af materialer.

Den 4. maj blev den første Cradle2Cradle-certificerede tryksag trykt.

– Vi er stolte af at komme med i dette forløb, som vil betyde, at KLS Grafisk Hus nu kan forfølge vores vision om at ændre måden, vi tænker produktion på i den grafiske branche, siger Kasper Larsen, direktør i KLS Grafisk Hus,.

Bæredygtig omstilling gavner erhvervslivet

Carlsberg har som den første store virksomhed bestilt C2C-certificerede tryksager.

– I Carlsberg Gruppen arbejder vi også med Cradle2Cradle i vores arbejde med at gøre vores emballage endnu mere bæredygtigt, så derfor er det oplagt for os at benytte os af det certificerede produkt fra KLS, siger Carsten Hänel, adm. direktør i Carlsberg Danmark.

– KLS Grafisk Hus har allerede i dag de mest miljøvenlige trykprocesser og lever op til de strengeste miljøcertificeringer. Vores firmabiler kører på el, og vi har løbende fokus på minimal CO2-udledning, men vi ønsker at fjerne al skadelig kemi og som det første trykkeri i Nordeuropa producere fuldt bionedbrydeligt, tilføjer Kasper Larsen.

Udviklingen af produktionen er et 4-årigt projekt, der har kørt med Erhvervsstyrelsen, Grøn Omstillingsfond og Region Hovedstaden siden 2014. I 2018 vil virksomhedens produktion være 100 pct. bionedbrydelig og øge medarbejderstaben med 25 pct..

Projektet viser, at det er muligt at skabe vækst og arbejdspladser sammen med en fuldt bionedbrydelig produktion.