Danish Crown vil opbygge en ny, stærk mærkevare indenfor pålæg. Et område, som er stærkt præget af private labels, discountprodukter samt et virvar af navne og produktserier, som forbrugerne har svært ved at adskille fra hinanden.
_ Slagterierne har ikke samme tradition for at arbejde med mærkevarer, som eksempelvis mejerierne har. Eksempelvis Gaio, Lillebror, Cheasy og Cultura. En væsentlig undtagelse er dog Den Grønne slagter som markedsføres af Danish Crown. Med Den Grønne Slagter er det lykkedes at opbygge en stærk mærkevare, og Den Grønne Slagter er således et tydeligt eksempel på, at der faktisk kan være god økonomi i at arbejde med mærkevarer inden for pålæg, fastslår marketingchef Henrik Hindborg, Danish Crown.

FRA SøNDERJYSK TIL NATIONAL
Nu har slagteriet besluttet at satse på udviklingen af endnu en mærkevare.
_ På eksportmarkederne skal man slås for sin sag hver dag. Og producerer man handelsmærker til kæderne, er man sårbar, idet kæden jo kan skifte leverandør fra dag til dag. Opbygningen af stærke mærkevarer er een af vejene til at opnå stabile og loyale kunder, siger Henrik Hindborg.
Derfor lancerer Danish Crown under navnet Marburger i den kommende tid en række sønderjyske specialiteter som spegepølse, salami, ringriderpølse og thepølse.
_ Frem for at starte helt fra bunden har vi valgt at bygge på det eksisterende produktnavn Marburger. Marburger er et sønderjysk varemærke, som har levet en omtumlet tilværelse og gennem de utallige fusioner i slagteribranchen er havnet her hos Danish Crown. Marbruger-produkterne er særdeles godt kendt i Sønderjylland og på Fyn,men det er nu vores intention at gøre Marbuger til en landsdækkende mærkevare, fastslår Henrik Hindborg. Han pointerer, at der således er tale om en relancering i cirka 30 procent af landet, mens forbrugerne i den øvrige del vil opleve det som en introduktion af en ny mærkevare.
Det nuværende Marburger-sortiment omfatter forskellige pølser og andre pålægstyper, men det bliver saneret ganske kraftigt, ligesom der udvikles nye varianter i serien.
_ Nøgleordene i vores Marburger-indsats er “back to basic“. Oprindeligt var Marbuger sønderjyske specialiteter, men efterhånden findes der mange produkter i sortimentet, der hverken er særligt sønderjyske eller specialiteter. Eksempelvis kogt skinke i tern. Vi har imidlertid valgt at vende tilbage til de ægte sønderjyske specialiteter. Det skal ikke forstås sådan, at vi melder de øvrige produkter ud _ men vi går på den anden side ikke noget for at støtte dem markedsføringsmæssigt. Og så vil tiden og salget vise, hvad der sker med dem.

PRODUKTUDVIKLING OG TRADITION
_ De produkter, som passer ind i det nye koncept, gennemgås og produktudvikles, før de lanceres på markedet. Vi udvikler nye opskrifter _ recepter, som det hedder i slagterisprog _ så de nye produkter indeholder mindre fedt og kød af højere kvalitet, siger Henrik Hindborg.
Også i markedsføringen af Marburger vender Danish Crown tilbage til rødderne. Slagterimuseet i Roskilde har hjulpet med at finde gamle fotos, originale opskrifter og andet historisk materiale omkring Marburgers etablering og udvikling.
_ Vi satser på at skabe en atmosfære af nostalgi, tillid og godt, gammeldags håndværk omkring Marburger. Vi vil gerne signalere, at der er tale om traditionsrige sønderjyske specialiteter af meget høj kvalitet, og derfor har vi valgt at dykke ned i historien for at finde Marburgers rødder, fortæller direktør Peder Frydensberg, Bureau Frydensberg i Randers, der er Danish Crowns reklamebureau og som har været med i udviklingen af den nye mærkevare lige fra starten.
De gamle billeder bruges blandt andet på de nye emballager, hvor en bistert udsende slagtermester Marburger står med korslagte arme foran sine svende. Også på TV-spots og i butiksmaterialet bruges historien som opmærksomheds- og imageskaber.

TRINVIS OPBYGNING
Opbygningen af de nye mærkevare foregår trinvis. Danish Crown starter med at lancere fire varianter spegepølse i skiver, eller slice-serien, som marketingchefen kalder den.
_ Vi kan ikke opbygge en ny mærkevare ved et knips med fingrene. Det tager tid, fordi vi ikke, som man ser udbyder på andre markeder gøre det, kan gå ind og købe markedsandele via et massivt TV-budget. Derfor skal Marburger vokse og gro stille og roligt. Vi er startet med at udvikle produkter og emballage i slice-serien, og den markedsfører vi i den kommende tid. Derefter kommer turen til de øvrige produkter i Marburger-serien, eksempelvis hele spegepølser, thepølser og cervelatpølser. Og inden årets udgang forventer vi at have 16 Marbruger-varianter på markedet, siger Henrik Hindborg.
Danish Crown satser på et mix af butiksaktiviteter, detailhandelens tilbudsaviser samt TV i sin markedsføring. I første omgang sendes TV-reklamerne udelukkende på TV Syd.
_ Det sker dels for at teste Marburger TV-mediet, dels for at opnå så godt afsæt som muligt på Marburgers “hjemmemarked“. Men vi har også planer om at gå på nationalt TV. Yderligere er butikkerne sammen med kædernes tilbudsaviser vigtige medier, oplyser Henrik Hindborg.
På de fire nye Marburger-varianter har Danish Crown på nuværende tidspunkt opnået en distribution på 80 procent _ et pænt stykke over de 10 procent, som Danish Crown ifølge Henrik Hindborg ville have været “ovenud tilfreds“ med.