Onsdag eftermiddag kunne fem unge, kreative teams fra skoler i Miami, London, Stockholm og Rotterdam gå på scenen i Cannes og modtage en såkaldt Future Lion for deres spændende og innovative ideer.

Fra Danmark havde fem teams fra henholdsvis Reklamelinjen KEA og DMJX – Kreativ Kommunikation sendt arbejder ind til konkurrencen, men selv om de alle fem nåede op blandt Top 100, kom ingen af dem videre til scenen i Cannes.

Alene at nå Top 100 er dog – skylder vi at sige – en meget fornem præstation, for i år slog antallet af indsendte arbejder fra studerende over hele verden rekord med over 1.700 indsendelser fra 40 lande – op fra omkring 1.500 sidste år.

Men præcis som sidste år, hvor danske Caroline Escobar, der dengang gik på Miami Ad School i Hamborg, vandt en af de fem priser sammen med sin makker Alejandro Ladeveze, så gemmer der sig også en dansker blandt dette års vindere – selv om der ikke er tale om et ”rent” dansk team.

Enkel og genial ide

Det drejer sig om Mathias Trads, som går på den britiske kreative skole School of Communication Arts 2.0, og som sammen med sin makker, svenske Adam Radi, vandt en af de eftertragtede gummi-løver for deres arbejde ”Passion is Power” for IBM.

En enkel og genial idé, der ved hjælp af Vibrational Energy Sheets konverterer fodboldfans’ energiske hop og jubel til reel energi, som leveres til Rios fattige byområder, de såkaldte favelas. (se case-filmen under artiklen).

Markedsføring mødte de to unge vindere før prisuddelingen, og glæden var ikke til at tage fejl af.

– Det er vildt fedt, og vi er selvfølgelig mega-stolte. Og måske også lidt nervøse over at skulle på scenen. Det er godt, vi ikke skal sige noget, lyder det spontant fra Mathias og Adam.

Fortæl om ideen?

– Vi startede med at liste mellem 50 og 70 problemer i verden, som vi gerne ville kunne gøre noget ved. Så reducerede vi dem til 10, og til sidst var vi enige om denne. Der er sat fokus på de fattige områder i Rio her under VM i fodbold, og derfor ideen selvfølgelig også aktuel, men i princippet kan den bruges alle steder i verden, siger Mathias Trads.

Oprindelig startede han på Kreativ Basis, men både han og hans lærere mente, der skulle ske noget andet.

– Kreativ Basis var en fed skole, men en af mine undervisere pegede på skolen i UK, så jeg søgte ind. Optagelsesprocessen varede to måneder, men det var det rigtige for mig, siger Mathias.

Om tre uger er han færdig, men danske bureauer skal ikke sætte næsen op efter at få fingre i hans talent lige med det samme.

– Så skal jeg ud og opleve verden og arbejde i udlandet. Jeg drømmer om job på et af de store bureauer, men ikke i Danmark. I hvert fald ikke i første omgang, siger Mathias Trads.

Heller ikke hans kreative makker, svenske Adam Radi, satser på hjemlandet. Her er drømmejobbet lige nu det amerikanske bureau Droga5.

Svensk skole til tops

Rei Imamoto, der er VP og Chief Creative Officer hos AKQA, overrakte de gule Future Lions-gummiløver til de unge vinderteams, og sagde:

– I dette års Future Lions konkurrence har vi set de mest forward thinking og de mest modige ideer nogensinde. Vi var overvældet af kvaliteten af de indsendte bidrag, og vinderholdene har leveret koncepter, som ikke bare bør inspirere virksomheder og brands, men også hjælpe dem med at skabe relationer til deres kunder på måder, der ikke er set før.

Future Lions præmierer ud over de unge, kreative teams også hvert år “School of the Year” – den kreative skole, hvorfra der er kommet flest shortlistede arbejder, og den pris tilfaldt i år den svenske skole Berghs School of Communication.

Prisen blev overrakt af Torsten Schuppe, der er Marketing Director for Nord og Centraleuropa hos Google (AKQA’s partner på Future Lions).

En ”enkel” opgave
Future Lions-konkurrencen  er opfundet og drevet af det amerikanske digitale bureau AKQA – i øvrigt mens danske Lars Bastholm var CEO på bureauet – og opgaven, de unge skal løse, er forholdsvis enkel.

Og det er den samme hvert år:

Reklamér for et produkt eller en service fra et globalt brand på en måde, der ikke havde været mulig for fem år siden – til en målgruppe efter eget valg.

Og der har faktisk – ud over Mathias Trads i år og Caroline Escobar sidste år – tidligere været danskere på Future-podiet i Cannes.

I 2010 vandt således hele tre unge danskere en gummiløve.

Det skete da Nicolai Villads og Peter Ammentorp fra DJMX Kreativ Kommunikation vandt for deres bidrag ”A Penquins Tale”, og Thomas Ilum (sammen med sin team-makker, Vera Karpova) vandt for projektet ”Change for Change”.

Samme Thomas Ilum kunne i øvrigt så sent som i går aftes bevise, at han også kan vinde priser i dag: sammen med ligeledes danske Zoe Sys Vogelius udgør han nemlig det kreative team hos McCann i London, som står bag Friend Compass for Momondo Group – et arbejde som vandt en sølv-løve i Mobile.

Og værsgo: her er så de fem vinder-teams i Future Lions-konkurrencen 2014.

Donate By Update for Apple + Product (RED) af Tim Blaney Davidson og Batisan Lievers (Willem de Kooning Academy, Rotterdam)

Google Gesture for Google af David Svedenstroem og Ludwig Hallstensson (Berghs School of Communication, Stockholm)

Do Zero For Climate Change for Ben & Jerry’s af Fabian Lakander, Pia Hansson Näslund, Afshin Piran, Sebastian Sandberg og Linda Kraft (Berghs School of Communication, Stockholm)

HEARt Me for the Children’s Heart Foundation af Anne Walde og Nicole Schurz (Miami Ad School of Europe, Hamborg)

– Og altså – ikke mindst – Passion is Power for IBM af Adam Radi og Mathias Trads (School of Communication Art 2.0, London).

Se case-filmen for Passion of Power her.