Det er tredje år i træk, at Native Advertising DAYS afvikles, og igen er det Native Advertising Institute (NAI), der arrangerer. Konferencen i Berlin har vokseværk, og vi spørger arrangøren, hvordan han ser på eventen efter den første dag?

– Kvantitativt er vokset betydeligt i forhold til sidste år, cirka 35 pct., og nu har vi 420 deltagere fra mere end 30 lande. Det tyder på, at vi har fat i noget, der interesserer marketers, siger Jesper Laursen, stifter af NAI og Brand Movers og initiativtager til konferencen.

Og kvalitativt?

– Det går bestemt den rigtige vej. Talerne er endnu bedre end sidste år, og indsendelserne til vores Native Advertising Award er på et meget højt niveau. Hvor konferencen tidligere var totalt domineret af mediehusene og content bureauer, har vi set flere og flere reklamebureauer dukke op.

– Og som noget helt særligt, begyndte vi konferencen stort set uden mediebureauer, mens stort set alle de store er til stede her i Berlin i år, fortsætter Jesper Laursen.

– Det fortæller mig, at nysgerrigheden efter at lære, hvad de klogeste inden for native har at fortælle, har bredt sig alle aktører, der arbejder professionelt med markedsføring. Men sådan skulle det også helst gå, når analyse efter analyse efter analyse siger, at over 90 pct. af virksomhederne agter at booste deres native-budgetter næste år.

Dark native og fake news dominerer

Hvilke temaer er mest spændende i år?

– Der er en kolossal interesse for at vide, hvordan vi forholder os i en verden, hvor fake news, også kaldet dark native, spreder sig som pesten. Når russerne søger at influere det amerikanske præsidentvalg, hvilket ender med senatshøringer, har vi et alvorligt demokratisk problem.

– Og når 140 af de Facebook-sites, der pumpede løgne over Atlanten i valgkampen har adresse i Makedonien, burde det være indlysende, at her er noget, der skal adresseres. At Facebook har slæbt fødderne igennem sandet og vredet hænderne, er efter min mening et reelt problem.

Private virksomheder må også være udsatte, selv om vi taler mindre om det?

– Naturligvis er de det. Her har vi på den ene side det, eksperterne kalder for invalid traffic, altså trafik til sites, der ikke er reelle mennesker, men bots og andre måder at booste visningerne på ens site.

– Det er naturligvis slemt, men hvad der på den anden side er værre er, at private virksomheder også har afsløret, at nogle af konkurrenterne bruger de sociale medier til at sprede falske nyheder om deres brand. Det fortale flere virksomheder om, uden at vi måtte få at vide, hvilke konkurrenter, det drejer sig om.

Vi skal forberede børnene til fake news

Det er næppe til at ændre på?

– Jo-da, men ikke på den korte bane. Lukas Kircher fra konsulenthuset C3 var lige så bekymret som alle os andre, men han foreslog, at vi sætter massivt ind med at uddanne vore børn, så de forstår risici ved at bruge sociale medier som de primære nyhedskilder.

– Forældre, skoler, universiteter osv. skal sætte tidligt ind med opdragelse af den gode gamle slags – kald det bare kildekritik – men sagen er jo langt alvorlige for vore børn, end for bare 15 år siden. Nu modtager de fleste mennesker desværre informationer fra deres ekkokamre, og hvor nogle af nyhedsstrømmene er deciderede manipulation.

Inden vi begynder at græde, så giv os en god nyhed?

– Dem var der bestemt mange af, men jeg vil gerne nævne Jason A. Miller, LinkedIn’s globale content marketing leader, der skød myten om, at vores opmærksomhed ikke kan holde længere end en guldfisk, ned.  

– Han havde forfulgt den påstand i et års tid, og aldrig – han gentog ALDRIG – fundet evidens for påstanden. Den slags myter går fra mund til mund, indtil vi tror på det, men påstanden er grebet ud af den blå luft. Tværtimod havde han evidens med for, at long-form formatet er sædeles effektivt, når content vel at mærke er godt nok.

– Med en stor analyse i hånden, baseret både på generelle LinkedIn-posts og LinkedIns egen marketing indsats, hævdede Jason Miller, at indlæg på +2.000 ord førte til op til fire gange så mange delinger som indlæg på for eksempel under 300 ord. Læg dertil et betydeligt længere tidsforbrug på sitet.

– Det var kvalitetsmæssigt sammenlignelige post, han havde tjekket, og jeg tror på, at han har ret. Hvis vi laver det sublime indhold, det være sig native eller content marketing, er det efter min mening indlysende, at brands får et større afkast af investeringerne.

Og din udgangsreplik efter første dag er?

– Jeppe Madsbad Lauritzen fra Santander Consumer Bank i Danmark fortalte, hvordan banken har bygget et stort medie på deres eget site og brugt det som affyringsrampe for at placere native advertising på andre sites.

– Det øger interessen for godt indhold, herunder professionelt skabt native advertising, så både bureauer og andre rådgivere og ikke mindst virksomheder får bedre og bedre muligheder for at skabe og distribuere den content, der til syvende og sidst løfter salget. Og det er trods alt effekten af kommunikationen, vi er samlet i Berlin for at høre mere om, slutter Jesper Laursen.