KLUMME: Det er efterhånden veletableret, at danskerne bruger mere tid på nettet på grund af coronavirus.
Men hvad betyder det for deres søgeadfærd på Google?
Vi er dykket ned i Googles data om fem af de områder, der har set den mest drastiske udvikling:
· Coronavirus
· Take-away
· Dagligvarer
· Mødeapps
· Streamingtjenester
Tema 1: Coronavirus
Inden vi giver os i kast med de mere kommercielle søgninger, har vi kastet et blik på Googles samlede data for alle de søgninger, danskerne har foretaget inden for emnerne COVID-19 og coronavirus.
Det kan være søgninger efter symptomer, indlagte og behandling – og adfærden følger egentlig et klart mønster – ja, pressemøderne i Statsministeriet.
Da Danmark bliver lukket ned 11 marts, ser vi, hvad der forhåbentlig bliver den største ”efterspørgsel” på coronavirus nogensinde. Og derefter aftager den. Udover små pip – fx ved pressemødet 4. april.
Inden coronakrisen kom
Før krisen kom til Danmark vendte danskerne blikket (lidt) udad. Ikke mindst mod Kina, hvor sygdommen først kom frem, og Italien, der var det første europæiske land, der blev hårdt ramt.
Det mest bemærkelsesværdige er, at søgevolumen på ”corona kina” tiltager voldsomt op til d. 11. marts – et tegn på, at virussen måske stadig syntes meget fjern, da den hærgede i Kina tidligere på året.
Hvornår genåbner Danmark?
Og så til utålmodigheden. Den er nemlig hidtil på sit højeste 17. april, da søgeordet “hvornår genåbner Danmark” springer i vejret.
Og apropos vejret så var der da også 15° i København 17. april.
Tema 2: Take-away
Det kommer næppe som en overraskelse, at take-away har nydt godt af coronakrisen. Det er dog nok en ringe trøst for de restauranter, der laver maden.
I grafen herunder ser vi, at der blev spist en masse fast food d. 4. april, og danskerne generelt har været glade for at bestille mad om lørdagen.
Anderledes ser det ud for den brandede del, hvor de store aktører som Just Eat, Hungry.dk og Wolt slet ikke så samme udsving i efterspørgslen, som den generiske del. Wolt og Just Eat ligger dog højere end før.
Tema 3: Dagligvarer online
Da restauranterne lukkede, og en tur i Netto blev lidt uoverskuelig – da der alligevel ikke var mere livsessentielt gær eller toiletpapir – blev det pludseligt meget spændende at være Nemlig.com.
11. og 12. marts blev historiske dage for at købe dagligvarer online. Og vist nok også for Nemligs kø-system.
Siden har niveauet stabiliseret sig – og også på et højere niveau, end det lå før. Og så ser vi, at brand (Nemlig) vinder en del mere end det generiske (dagligvarer). Og for dens sags skyld konkurrenterne i Coop og Osuma.
“Nemlig” var synonymet for den service, folk ledte efter, og som du ser i grafen, så kom de ud som de store sejrsherrer.
Tema 4: Mødeapps
Ingen kerede sig om Zoom Video Communications inden coronakrisen, men det har ændret sig.
De går fra nærmest ingen efterspørgsel i Danmark til at følge meget godt med Teams og Skype. Faktisk ser danskerne ud til at give Zoom mere interesse end Skype. Der er dog en vis datasikkerhedssag, der måske har en finger med i spillet her.
Derudover kan vi sige, at Teams ser ud til at være de store sejrsherrer af de brands, vi har fremhævet.
Tema 5: Streamingtjenester
Som med dagligvarerne er det også brands, der tager det meste af søgekagen, når vi ser på streaming.
Og i sidste ende er det Netflix, der er det eneste brand, der totalt set har trendet højere pga. coronavirus. Måske er sportens dødvande en del af Dplays og Viaplays deciderede fald i perioden, men vi kan dog sige, at Netflix også har fået ‘astroturfed’ streaming, som Nemlig.com har gjort det med dagligvarer i Corona-Danmark.
Gå selv på opdagelse
Har du selv lyst til at gå på opdagelse i din niche?
Så kan du bruge Google Trends her.
De fem områder, vi har fremhævet, er nemlig ikke de eneste, der har set en udvikling under coronakrisen. Fx kan vi anbefale at give sig i kast med at undersøge søgninger om aktiemarkedet, realkreditkurser og tøj og sko på nettet.
Happy hunting!