I fjor gik omkring hver anden dansker rundt med en smartphone i lommen eller hånden. I år gælder det for to tredjedele af befolkningen.

Det er blot en af de interessante oplysninger om danskernes mobilvaner, der fremgår af en kortlægning foretaget af Analyse Danmark for virksomheden adQuota.

-Telefonerne bliver bedre og bedre, datatrafikken er blevet billigere, og flere og flere tager mobilen til sig som medie, siger Michael Buch Sandager, der er CEO i adQuota.

60 procent af danskerne har således i dag enten en iPhone eller en Android-baseret smartphone. I tillæg har 10 procent af befolkningen endnu en smartphone, såsom en Blackberry, Windows- eller Nokia-telefon.

Medieforbrugerne har med andre ord i vid udstrækning taget mobile enheder til sig, og så skulle man jo tro, at annoncører står i kø for at bruge en del af deres budgetter på annoncer skræddersyet mobile enheder.

Men det er langtfra tilfældet.

Annoncørerne halter efter

Det fremgik bl.a. af en undersøgelse foretaget af amerikanske Flurry i starten af året, der sammenlignede amerikanernes medieforbrug med de beløb, som annoncørerne brugte på forskellige medier.

Tallene viser, at der er et enormt gab mellem forbrugt tid på mobile enheder og forbrugt annoncebudget, hvor mobilen var den store taber. Under én procent af marketingbudgetter i verden bruges i dag på mobile medier, ifølge Mobile Marketing Association, og tallene kan sikkert overføres til en dansk kontekst, vurderer Michael Buch Sandager.

Han bakkes op af Jeppe Munksnæs, Business Director hos det digitale bureau Isobar.

– Mobile og mobil-markedsføring er meget naturligt ”talk of the town”, siger Munksnæs og undrer sig med alle andre: ”Hvorfor følger den danske mobile display omsætning ikke med?”

Han fortæller, at de tre største norske dagblade i 2012 på dette område forventer at omsætte for næsten dobbelt så meget som de danske medier, det vil sige 70 mio. norske kroner i Norge mod 35-40 mio. danske kroner. Det danske mobile mediemarked halter således gevaldigt efter sammenlignet med vores nordiske kollegaer. Han mener, at de mobile medier har et uforløst potentiale, der tilsyneladende bare vokser og vokser:

– Da der endnu ikke er officielle tal på markedspotentialet er estimaterne behæftet med stor usikkerhed, men en grov potentialevurdering baseret på gennemsnitlig CPM (pris pr. tusinde visninger, red.), en realistisk belægningsprocent, og én visning pr. side på både apps og mobile sites, ja, så skulle der omsættes for ca. 120-140 mio. kr. i år, fortsætter Isobars mobile ekspert.

Hos mediebureauet Mindshare siger adm. direktør Martin Ove Rasmussen, at det er nu, virksomhederne skal rykke mobilt.

– Er du ikke først inde i kampen om mobile, risikerer du at afgå en stille død. De færreste tør ikke gå ind af frygt for start-omkostningerne, siger han.

Han bakkes op af kollegaen, Jakob Clausen, der er mobile ekspert hos Mindshare.

– I dag har over 50 procent af danskerne en smartphone, og ultimo 2012 er det tal steget til 65-70 procent. Ser vi på den anden mobile device, har over 20 procent af danskerne en tablet. Når julehandlen slutter, så er det tal vokset til 35-40 procent. Det er tankevækkende, at virksomhederne ikke bruger den slags kendsgerninger, når de overvejer media-spendingen, siger han.

Martin Ove Rasmussen anbefaler, at virksomhederne høster mobile-fordelene her og nu.

– I dag er der et overudbud på markedet, og en lav støj, fordi der er få aktører. Prisen for at komme i kontakt med dine mobile brugere er ekstrem lav. Kom nu derud og høst fordelene: Talerstolen er der, og den er billig, opfordrer Mindshare-direktøren.

Det har været for dyrt

Ifølge Jeppe Munksnæs fra Isobar er der flere årsager til, at annoncørerne holder igen med at satse mobilt.

– For det første er tid en væsentlig faktor. Smartphone-penetrationen og brugernes anvendelse af mobilt internet går meget hurtigere end annoncørernes. Således anfører størstedelen af de adspurgte annoncører i Social Semantics-undersøgelsen fra foråret, at kun 38 procent er i gang med mobile initiativer, og at 36 procent mangler indsigt på området, siger han.

Samme undersøgelse viste, at specielt apps og QR-koder optager annoncørerne mere end mobil annoncering.

– Annoncørerne er med andre ord endnu ikke kommet i gang, de mangler viden, og de interesserer sig i virkeligheden mere for ”nyt og fancy” end det, der ligger lige for som eksempelvis mobil annoncering, siger Munksnæs.

Men hvad med selve mediet? Er mobilteknologien ikke umoden og formaterne for kedelige og for små?

– Teknologien er okay i dag. Udfordringen er, at de færreste annoncører anvender alle mulighederne, ligesom medierne ikke altid evner at vise, hvordan de aktiveres på en relevant måde på annoncørernes kampagner, Munksnæs.

Endelig er prisen en vigtig parameter, når virksomheder overvejer mobil annoncering.

– Den har ganske enkelt været for høj, slutter Jeppe Munksnæs.

Du kan læse mere om mobile marketing i den nye udgave af bladet Markedsføring, der er på gaden i denne uge.