Enhver krig har ingen vindere, kun tabere. Men i den store biografkrig, som raser på Fyn og nu flytter til Sjælland, er der én vinder, nemlig biografgængerne, der i fremtiden får langt flere muligheder for at vælge, hvor de vil gå i biografen og bedre steder at gøre det. De to krigende parter er Nordisk Film Biografer, repræsenteret ved direktør Morten Anker Nielsen og den nye spiller CinemaxX med adm. direktør Michael Obel i front.
Michael Obel er mest kendt som filmproducent, men har fået en central placering i den danske biografbranche gennem en fusion mellem All Right Biografer, som han ejer sammen med Jesper Boas Smith, og det tyske selskab CinemaxX, der står bag Europas største og hurtigst ekspanderende biografkæde. Det nye danske aktieselskab CinemaxX Danmark åbner foreløbig tre nye multiplex-biografer. Det er CinemaxX på Fisketorvet, CinemaxX Odense, som åbnede for fire uger siden og CinemaxX Århus, der er planlagt til at åbne i forlystelsescentret Bruun’s Galleri. Rosengårds Bio i Odense er også med i CinemaxX-selskabet, ligesom der bliver familierelationer med Cinema Center i Helsingør, som Obel og Boas Smith ejer 50 procent af. I alt vil de to danske filmfolk med de aktuelle planer i løbet af kort tid komme til at råde over omkring 10.000 biografsæder.
Som modvægt til CinemaxX ekspansion er man hos Nordisk Film Biografer i gang med at bygge et kæmpe biografcenter i Hillerød og en anden mindre spiller Sandrew-Metronome, har sat spanden i byggeriet af et stort biocenter i Lyngby. Nordisk Film har på Sjælland udover Palads, Paladium og Imperial i centrum også Biocity i Taastrup. I alt råder Nordisk Film Biografer i dag over 15.500 sæder og det vil blive øget med cirka 1.000, når man åbner i Hillerød.
FLERE BIOGRAFBESøG
På trods af stor succes med bl.a. flere danske film ligger antallet af solgte biografbilletter i Danmark nogenlunde stabilt på omkring 10 til 11 millioner pr. år. Både Michael Obel og Morten Anker Nielsen er enige om, at der er luft for nye markeder på Sjælland, men også for, at det generelle billetsalg kan stige på grund af bl.a. de nye komplekser. Morten Anker Nielsen mener, at de tre store komplekser i Fisketorvet, Hillerød og Lyngby let kan øge biografmarkedet i HT-området med 15 – 20 procent. Men de nye biografer vil også medvirke til at øge det totale antal af biografbesøgende, så man om et par år vil have et tal omkring 12-13 millioner biografgængere pr. år.
– Men væksten vil mest ligge i København til forskel fra fx Odense, hvor man i øjeblikket ikke kæmper om vækst, men om markedsandele, siger han
Michael Obel er enig, men han ser alligevel kampen i Odense som en konkurrencesituation, der også kan give flere biografbesøg. I øjeblikket går danskerne gennemsnitlig i biografen 2,1 gang om året. I Storkøbenhavn er tallet 3,1, mens det i Århus og Odense er helt oppe på 3,5.
– Standarden af biograferne er også højere i Odense og Århus. Det kan være en af årsagerne til at de vælger at se flere film, siger Michael Obel, der anser det for meget sandsynligt, at biografbranchen samlet kan løfte markedet med et par millioner solgte billetter.
OVERVEJER BYGGERI
Ingen af de to parter tror, at omsætningen for de tre nye biografcentre på Sjælland alene vil komme fra vækst i markedet. Morten Anker Nielsen vurderer, at kun cirka halvdelen vil komme fra den konto. Resten vil komme ved at tage markedsandele fra den brede palet af biografer i København. Ingen biografer kan dermed regne med at gå ram fordi. Selvom Nordisk Film Biografer står stærkt i København er man i fuld gang med at overveje forskellige muligheder, hvis tendensen til faldende besøg begynder at vise sig. I de næste tre måneder vil Nordisk Biograf Film derfor følge udviklingen tæt og overveje mulighederne, som bl.a. handler om en ombygning af Palads eller en helt ny biograf i centrum af København, men den sidste mulighed er ikke den mest sandsynlige.
– Vi er blevet anklaget for at være for laid back i vores holdning til konkurrencen fra CinemaxX. Biografer er mursten og man bygger ikke lige en ny, hvis man ikke har overblik over situationen, siger Morten Anker Nielsen.
LøBER MED GæSTERNE
Flere biografgængere i bedre biografer vil også gøre mediet til et mere eftertragtet medie for annoncører. Når biograferne får øget konkurrence presses de også til at tjene penge på andre måder. Nordisk Biograf Film er fx gået i gang med at sælge mere outdoorreklame som Floor Graphics i deres biografer.
– Når en konkurrent løber med vores gæster, må vi selvfølgelig undersøge mulighederne for at tjene pengene på andre måder. I fremtiden skal biograf-ejerne være mere kreative og det vil blive en fordel for annoncørerne, siger han.
Taberen i kampen om kunderne vil ifølge Michael Obel være de biografer, som har en mainstream profil, og derfor vil være mest i konkurrence med de nye biografcentre. Han tror også, at biograferne i fremtiden skal hente penge fra andet end deres billetsalg
– Vi er interesseret i alle de gode ideer, som kan give penge i kassen. Derfor vil vi bl.a. bruge vores biografer til andre arrangementer eks. konferencer eller foredrag, for der er de oplagte på grund af den store foyer og de mange serveringsmuligheder, siger han.
Hos Dansk Reklame Film RMB er man godt klar over, at de nye centre betyder mere konkurrence og på sigt vil få konsekvenser.
– Hvis der opstår overscreening eller kannibalisering er der nogle, som bliver klemt og det vil højst sandsynligt være de biografer med en eller to sale, som ligger i udkanten af byen, siger Henrik Kristensen, direktør i Dansk Reklame Film. Han mener, at de biografer i kampen for at overleve bør forsøge at tilbyde noget andet end man kan få i de store centre. Det kunne fx være servering ved sæderne eller en anden type film på repertoiret.
– Men en biograf skal stadigvæk basere sin indtjening på at folk vil se film Det er jo derfor de er der, siger han.