Alle siger, at mobil-reklamer er ”the thing” lige nu, men hvorfor hader forbrugerne dem så?

Det spørgsmål fik tre marketingprofiler fra henholdsvis Coca-Cola, Kraft Foods og det amerikanske pizza-brand Papa Johns forleden ved den store branchefestival for musik, film og interaktive medier, SXSW, som lige nu er i gang i Austin, Texas.

Og der var bred enighed, skriver branchemediet mediapost.com: Mobil-reklamer stinker.

Det interessante er imidlertid ikke, at forbrugerne åbenbart hader formatet, men hvorfor det forholder sig sådan.

Tom Bick, der er senior director of marketing hos Kraft Foods, var ikke i tvivl om, hvor i hvert fald en del af problemet ligger:

– Faktisk stinker de fleste reklamer i al almindelighed, men en af årsagerne til, at annoncørerne tilsyneladende lader stanken fortsætte ud på de små skærme, er, at de prioriterer platformen højere end ideen, sagde og tilføjede:

– Så snart man jagter teknologien, glemmer man, at man har med mennesker at gøre. Teknologien har brug for en ide, der er pladsen værdig.

Fear of missing out

Lidt i samme boldgade lød meldingen fra Zoe Levine, der er Senior Manager, Digital Marketing, hos The Coca-Cola Company.

– Mobil-reklamer stinker fordi vores tilgang er den samme som til traditionel reklame: Du kan ikke tænke reklamer på Instagram på samme måde som du tænker tv-reklamer. Og udfordringen er at hæve den ”digitale IQ” i virksomhederne, også min egen, sagde hun, og tilføjede, at Coca-Cola aldrig kunne sende en tv-reklame i luften, der egentlig bare er ”ok”.

– Men vi lancerer gerne mobil-reklamer, der egentlig bare er ”ok”.

Og for Jim Ensign, der er VP, Global Digital Marketing, hos pizza-brandet Papa John’s International, var der da heller ingen tvivl om, at mobil-reklamer kunne blive meget bedre:

– Vi lider af marketing FOMO (Fear of missing out, angsten for at gå glip af noget, red.). Vi er så bange for, at hvis vi ikke gør noget, så tager alle de andre pladsen, og derfor ender vi med at kyle alverden skidt og møg af sted, sagde han og tilføjede, hvad alle tre panel-deltagere kunne enes om: Man skal skelne meget mere mellem mobilen som reklamemedie og mobilen som kommunikationsmedie.

Men hvad duer så?

De tre panel-deltagere blev som en gimmick sidst i debatten bedt om at uddele ”emoticons” til forskellige former for mobil-reklamer.

Og interessant nok var der kun et eneste format, der scorede et ”happy face”.

Både standard mobil-bannere, bannere der udvider sig på den ene led og bannere, der udvider sig på den anden led – og især de ”klæbrige” bannere, der følger brugeren uanset, hvor meget man scroller, fik ”horror”-emoticons af alle tre paneldeltagere.

Hvilket format, der fik ”happy face”? Det gjorde såmænd video pre-roll’en….

Særligt interesserede kan få hele paneldebatten her – og vil man bare se den del, hvor de tre marketing-folk skal uddele ”emoticons”, starter det omkring 00:38.