Med tre store kampagner vil DHL styrke og bevare sin ledende markedsposition. Startskuddet lyder om et par dage, hvor det første af foreløbig 30 spot vises på TV2. De suppleres af en konkurrence plus streamers, foldere og T-shirts, der alle skal skabe opmærksomhed omkring DHL. Til juni og i efteråret følges op med endnu to kampagner. Ialt spenderer DHL knap tre millioner kroner i år på at bevare førstepladsen.
I kampagnen slåes på to hovedstrenge. På TV skal DHL manifestere sig og skabe nye kunder med tillid som bærende nøgleord, og i brochurer, streamers, badges og i DHLs egen avis, X-pressen er det en konkurrence, der skaber opmærksomheden.
– I første omgang går vi på TV i tre uger, mens den resterende del af kampagnen – den hvor også sælgerne aktivt hverver kunder – kører i fem uger. Meget bevidst har vi i TV-delen slået på begrebet tillid. Typisk slår transportfirmaer på transporten, når de sælger sig selv, og næsten lige så typisk sker det ved at vise flyvemaskiner, lastvogne og andre transportmidler. Alt det har vi lagt afstand til. For kunderne er i virkeligheden totalt ligeglade med, hvordan vi løser opgaverne, siger marketingkoordinator Bjarke Abel, DHL.
– Det vi i virkeligheden sælger er tillid og troværdighed. Alle analyser dokumenterer, at det er det menneskelige indtryk der afgør, hvilket transportfirma kunderne vælger. Derfor kører vore film på tillid. Og vi viser mennesker og formidler alene det indtryk de har af DHL.

DANSK FRA BRUXELLES
TV-reklamen er godt nok ikke dansk. Den er produceret i Bruxelles på bestilling af moderfirmaet.
– Men vi har siddet med ved bordet, og har haft meget indflydelse. Derfor tør jeg godt sige, at det er mentalitetsmæssigt en dansk film, der nu kører på TV2, siger Bjarke Abel.
Selv er han kreativ person bag den samlede kampagne. Sammen med bureauet Bo Andersen Reklame i København har han udtænkt ideer, og solgt dem til ledelsen.
– Vi har søgt at skabe en synergieffekt mellem TV og de andre aktiviteter. Den anden, sideløbende, streng er jo hvervningen af nye kunder. Og her gælder det om at få hele firmaet aktiveret. Samtlige sælgere skal bakke op om kampagnen, og når der ringes til os, skal alle afdelinger og medarbejdere vide, hvad det handler om. Og bakke op. Derfor har gennemførelsen af kampagnen stillet krav til, at alle, uden undtagelse, var involveret og med, siger Bjarke Abel.
Han refererer til den del af kampagnen, der relaterer sig til DHL sponsorpolitik, og det faktum, at DHL støtter det danske EM fodboldlandshold.
– Naturligt har det derfor været at lade konkurrencen munde ud i rejser til EM i England. Og vi forudser stor deltagelse. Vi gør opmærksom på konkurrencen over streamers på alle landets 90 biler, vi har teasere der vedlægges alle fakturaer i kampagneperioden, vi har brochurer, som sælgerne har med til kunderne, og vi har badges, T-Shirts, og for også at nå de mindre virksomheder: et loyalitetsprogram med bonushæfte, T-shirts og skriveblokke, siger Bjarke Abel.
Både han og kommerciel chef Klaus Hell fortæller, at DHL denne gang satser meget bredt. Og at det samme vil blive tilfældet med kommende planlagte kampagner. Hvis altså resultatet står mål med indsatsen.
– Vi har været på TV for halvandet år siden, men vi er aldrig gået ud så bredt som nu. At kampagne-startskuddet lyder netop i disse dage er ikke tilfældigt. Markedet er i stor vækst, og DHL skal være med. Vi har været dominerende på markedet siden 80’erne. Vi tæller en markedsandel på mellem 50 og 60% og en aktiv kundebase på 12.000. Men markedet er i så voldsom vækst, at det mere end nogensinde handler om at fastholde andele. Målet for os er derfor alene at bevare en markedsandel på 60%. Lykkes det, er vi mere end tilfredse, siger Klaus Hell.

RESULTATET MåLES
Han lægger ikke skjul på, at kampagnens effekt vil blive målt løbende. Under og efter kampagnen måles den fysiske tilgang af kunder, og hvis karakteren skal lyde på succes, skal flere hundrede nye kunder i hus. Samtidig måles kundernes tilfredshed med DHL, og kendskabsgraden. Den skal op. Også det stigende potentiale skal have DHL aktivt ind i bevidstheden.
– En del af kampagnen er det vi kalder et loyalitetsprogram, direkte målrettet potentielle, mindre virksomheder, der kun har få forsendelser om måneden. Dem er der mange af, og de skal kende os. Og de skal især bruge os, når de en dag bliver store, fastslår Klaus Hell, som svar på, hvorfor der satses på bredspektret.
– Det er også derfor – blandt andet – at vi går på TV. Business-to-business-kampagner er der ikke mange af endnu, og en del af forklaringen er, at man ikke rammer plet – der er mange forbi’ere. Men vi har lagt spotsene op af nyheds- og aktualitetsudsendelserne samt tæt på sporten, så vi er nogenlunde sikre på at komme i kantakt med erhvervsledere i alle størrelser, når de typisk kommer hjem og skal se de sene nyheder, fortæller Klaus Hell.
DHLs kommende kampagner er planlagte til juni i forbindelse med EM og efteråret.