Syv syd- og sønderjyske kommuner sætter nu en kampagne i gang, der skal fokusere på narkokørsel.

Kun få trafikkampagner har tidligere beskæftiget sig med emnet – bl.a. fordi indtagelse af narko er en lovovertrædelse i sig selv – men ifølge de syd- og sønderjyske kommuner er der behov for at tage fat om problemet:

–  Narko er både ulovligt og svært belastet af en samfundsmæssig berøringsangst. Det kan hurtigt afspore samtalen om, hvordan vi stopper narkokørsel, siger Anders Hørkjær Pedersen fra Vejen Kommune, som er projektleder på det sydjyske kampagneprojekt, og tilføjer:

– Men narkokørsel forsvinder ikke ved at lukke øjnene og lade som om, at problemstillingen ikke eksisterer.

Så nu går kommunerne i luften med en kampagne – Drop Narkokørsel – skabt i samarbejde med det nordjyske bureau, Gotcha, der også tidligere har stået bag trafik-kampagner for regionen

Kræver indsats på flere fronter

Ifølge Politiets egne tal sigtede man i 2019 gennemsnitligt cirka 503 bilister om måneden for spirituskørsel – cirka 661 blev sigtet for narkokørsel.

Senest har Rigspolitiet i forbindelse med en sommerkampagne fra 15. juni til 26. juli sigtet 1.773 for at køre med spiritus, narko eller medicin i blodet: Heraf er de 717 sigtet for spirituskørsel, mens de resterende 1.056 sigtet for at køre med ulovlige stoffer i blodet.

Og ifølge en europæisk undersøgelse fra 2012, Driving Under The Influence og Drugs, Alcohol & Medicine in Europe, så stiger risikoen for at komme ud for et færdselsuheld 1-3 gange, når en person er påvirket af hash – er der tale om kokain, stiger risikoen 2-10 gange.

– Der er ingen tvivl om, at narkokørsel er rigtig farligt. Narkobilister udsætter sig selv og deres medtrafikanter for stor fare, når de sætter sig bag rettet med stoffer i blodet. Loven har nultolerance overfor stoffer i trafikken, men der er brug for indsatser på flere fronter, hvis vi skal gøre op med denne farlige adfærdsiger Christian Østergård, vicepolitiinspektør ved Forebyggelsessektion i Syd-og Sønderjyllands Politi.

Det er den nye viden om narkokørsel og det stigende antal sigelser, der har fået de syd- og sønderjyske kommuner og politi til at reagere 

En afdød ven

Kampagnearbejdet, der er en del af Gotchas pro-bono portefølje, henvender sig især til unge – særligt unge mænd.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto fra kampagnen #DropNarkokørsel

Men i stedet for blå blink, blod og krøllede biler, så er omdrejningspunktet vennerne og kammeraterne.

– Motoren for kampagnen er en mindetatovering for en afdød ven, siger Morten Staghøj Petersen, strategi- og konceptudvikler hos Gotcha, og tilføjer:

– Tatoveringen bliver billedet på de følelser, skyld og samvittighed, man skal leve med nu og for evigt, når man har kørt en ven i døden – både når man ser sig selv i spejlet, og når andre ser på en.

Hos Vejen Kommune siger Anders Hørkjær Pedersen:

– Vi er stolte af at gå forrest med den her indsats. Og vi håber, at vi lykkes med at sætte narkokørsel og problemstillingerne forbundet med det på dagsordenen, så det forhåbentlig vil få mere opmærksomhed fremover – helst før det bliver en del af en kedelig ulykkesstatistik.

Kampagnearbejdet er en del af brandbureauet Gotchas pro-bono portefølje, og du kan se kampagnefilmen her.