Det er over 30 år siden, at Berlinmuren faldt, men nu har danske Virtue og No Sleep genskabt koldkrigsårenes berygtede mur for det tyske DDR Museum.

Ikke i virkeligheden, men ved hjælp af Augmented Reality i det nye mobilspil, Minecraft Earth.

Dermed kan man nu opleve Berlinmuren i ”full scale” og endda være med til at rive den ned igen.

Uanset hvor man befinder sig i verden.

Projektet har fået navnet Tear Down This Wall med henvisning til den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagans berømte tale ved Brandenburger Tor i juni 1987.

Det er en del af et omfattende nyt undervisningsmateriale, hvis målgruppe er yngre generationer, der ikke selv hverken har oplevet eller kan huske Muren.

– Ved at skabe en fordybende læringsoplevelse håber vi at tænde de yngre generationers interesse for at forstå, hvad der skete dengang, siger Morten Grubak, Executive Creative Director, Virtue.

Morten Grubak, Executive Creative Director, Virtue. Foto: PR.

Udgangspunktet er med andre ord, at hvis man ikke kender og forstår historien, så er risikoen for, at man gentager de forkerte ting, større.

Nye mure skyder op …

Tear Down This Wall fik tirsdag hele fem finalepladser ved Eurobest.

Og ifølge case-beskrivelsen handler projektet om at skabe ”historisk empati” og ”fremme kritisk refleksion”.

I beskrivelsen lægges vægt på, at ”29 procent af den tyske befolkning er født efter Murens fald.”

Det betyder, hedder det, at en stor del af befolkningen ”ingen erindring har om de rædsler, der fandt sted i det opdelte Berlin – og derfor heller ingen forestilling har om, at det kunne ske igen.”

– Hvor ufatteligt det end lyder, så er der stadig flere steder i verden i dag, hvor opsætningen af en mur er på agendaen, Mellemøsten, USA osv., siger Morten Grubak og tilføjer:

– Vi håber, at den her oplevelse i øjenhøjde kan igangsætte refleksioner hos børn og unge, uanset hvor i verden man vælger at sætte den virtuelle mur op.

Lag på lag på virkeligheden

Spillet Minecraft Earth er den forholdsvis nye, mobilbaserede opfølger til det klassiske succes-spil Minecraft, der spilles på konsol eller pc.

Spillet bruger Augmented Reality – et ”lag”, der kan lægges ovenpå virkeligheden. 

Ganske som det populære mobilspil, Pokémon Go, men med endnu et lag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Virtue, No Sleep og DDR Museum giver nu mulighed for at rive Berlinmuren ned igen – i Augmented Reality. Foto: PR.

For i Minecraft Earth kan man interagere flere ad gangen om den samme aktivitet. Det gør man ved at benytte såkaldte Buildplates, som gør det muligt at invitere venner ind i oplevelsen.

Tear Down This Wall kan man altså skabe en historisk korrekt en-til-en ”full scale” model af Berlinmuren. Uanset hvor man er i verden. 

Og derefter i fællesskab rive den ned med hakker og økser. Præcis som det skete i virkelighedens Berlin 9. november 1989.

Har udviklet ideen i over et år

Virtue og No Sleep har sammen udviklet idé og initiativ.

Mere præcist er det Martin Nørgaard Furze, kreativ direktør, No Sleep, Morten Grubak, ECD, Virtue og Emil Asmussen, kreativ direktør, Virtue, der har formet og videreudviklet den over mere end et år.

Dertil kommer, at Thirty Sounds Good har lavet sound design og mix, Bacon X har gradet casen sammen med Will Løkken – og VFX er lavet af No Sleep og Virtue.

Et stort team, men hvordan opstod idéen oprindelig?

– Der er så mange dygtige mennesker, der har været inde over det her projekt, så det føles forkert at fremhæve enkeltpersoner, siger Morten Grubak til Markedsføring, men afslører alligevel lidt om oprindelsen:

" Hvor ufatteligt det end lyder, så er der stadig flere steder i verden i dag, hvor opsætningen af en mur er på agendaen.
Morten Grubak | Executive Creative Director | Virtue

– Den spændende tanke om at bruge Minecraft Earth til at genskabe dette historiske øjeblik blev indledningsvis introduceret af Martin Furze fra No Sleep. Og derefter videreudviklet af et stort team i henholdsvis Berlin og København.

Hvis man nu er dansk skolelærer og gerne vil bruge det til sin klasse, hvad gør man så?

– Det er meget nemt. Alle kan downloade og bruge modellerne alle steder, gratis. Det har også multiplayer-funktion, så en hel klasse sammen kan hakke muren ned og se hinanden inde i oplevelsen, siger Morten Grubak, som dog gør opmærksom på, at flere af modellerne er flere meter lange og høje:

– Så en sports- eller parkeringsplads giver det bedste resultat, hvis man vil prøve det.  

Har selv spillet i 300 timer

Tear Down This Wall er ifølge parterne verdens første lærings-værktøj, der er direkte integreret i Minecraft Earth.

Og teamet bag projektet er ikke kommet sovende til det:

De har således måttet spille mobilspillet i over 300 timer for at indsamle de materialer, der har været nødvendige for at bygge en troværdig og historisk korrekt udgave af Muren.

Martin Nørgaard Furze, kreativ direktør, No Sleep. Foto: PR.

Præcis ligesom enhver anden spiller, der finder og udgraver materialer i Minecraft Earths parallelle verden for at bygge noget op.

– Det der gør denne her idé på sin vis unik, er, at vi har genskabt Berlinmuren i 1 til 1 scale i højde og sten på ikoniske steder i Berlin, fortæller Martin Nørgaard Furze fra No Sleep om processen, og uddyber:

– Dvs. at hver en sten er blevet samlet rundt omkring i den virkelige verden igennem telefonen. Både i København og Berlin – for derefter at blive lagt præcis som muren stod med vagttårne, pigtråd og det hele.

Martin Nørgaard Furze peger videre på “en smuk detalje”:

– At Berlinmuren bliver revet ned med hakke – og hovedredskabet i Minecraft er netop -en hakke, siger han.

Undervisningsmaterialet retter sig primært mod 6. til 9. klassetrin og indeholder en fuld undervisningsplan med gruppeøvelser, diskussionsoplæg osv. 

Det kan hentes på engelsk på www.teardownwalls.org .

Se også film om projektet herunder.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger