Statsminister Mette Frederiksens (S) brug af influenten Alexander Husums YouTube-kanal er en understregning af, at influenter har en eksistensberettigelse – og at de kan bruges til andet end at sælge produkter.
Det mener en række profiler, der beskæftiger sig med eller forsker i Influencer Marketing, efter Mette Frederiksen 13. marts tonede frem på top-influentens YouTube-kanal.
Videoen er optaget i Statsministeriet, hvor Mette Frederiksen har holdt pressemøder under coronakrisen. Og i løbet af den tre minutter og 41 sekunder lange video har både Mette Frederiksen og Alexander Husum ordet.
Selv om det ikke er første gang, at offentlige myndigheder bruger influenter i kommunikations-arbejdet, så vækker videoen med Mette Frederiksen og Alexander Husum begejstring i den ellers ofte udskældte influent-branche:
– Jeg ser det som en kæmpe blåstempling af influenter, at Mette Frederiksen holder et pressemøde på Alexander Husums kanal, siger Henrik Akselbo, der er direktør i Bloggers Delight.
Han forklarer, at man under coronakrisen ser ”mange, som pludselig har behov for at kommunikere til forskellige målgrupper.”
– Og når statsministeren gør, som hun gør, så er det et klart bevis på, at influenter har en særlig kontakt til især den yngre målgruppe, som måske er lidt immune over for den politiske kommunikation, siger Henrik Akselbo og fortsætter:
– Mange sidder og følger intensivt med på mobilen og de sociale medier. Influenterne har muligheden for at vise, at de også kan bruges til at levere vigtige oplysninger.
Kan få betydning fremadrettet
Anna-Bertha Heeris Christensen, der er Ph.d.-studerende og forsker i Influencer Marketing ved Copenhagen Business School, siger:
– Der har været debat om, hvorvidt Influencer Marketing er på vej ned, men det vi ser nu, viser det modsatte. Når Mette Frederiksen bruger en influent i sin kommunikation, er det en understregning af influenternes eksistensgrundlag, fordi det viser, at de kan ramme målgrupper, som ellers er svære at fange. Det er ikke tilfældigt, at statsministeren gør, som hun gør.
Om influenterne som samlet gruppe kommer styrket ud af coronakrisen, er vanskeligt at spå om, påpeger Anna-Bertha Heeris Christensen, der dog mener, at coronakrisen kan få betydning for influencer-branchen.
– Det kan betyde, at tempoet i den professionalisering af branchen, som er i gang, vil gå hurtigere, fordi det bliver tydeligt, at influenter kan noget, som andre ikke kan. Og det kan også betyde, at forståelsen for influenternes kanaler – hvad de kan bruges til, vil blive tydeligere, siger hun og fortsætter:
– Influenter er jo ikke sundhedseksperter, men mange af dem er gode til at tage emner op, som bliver aktuelle nu. Det kan være ensomhed, angst osv. Samtidig ser vi, at der via influenter skabes sammenhold i en tid, hvor vi ikke kan forsamles fysisk.
En del af beredskabet
Alexander Husum er ikke den eneste store influent, der er blevet aktiveret i forbindelse med myndighedernes corona-kommunikation.
Af andre kan nævnes YouTuberen Rasmus Brohave, der i en video – efter at være blevet kontaktet af Rigspolitiet – blandt andet formidler fire gode råd fra netop politiet.
Hos Cube er kreativ direktør og partner, Rasmus Kolbe, der også er kendt som Lakserytteren, på linje med Henrik Akselbo og Anna-Bertha Heeris Christensen.
Han kalder myndighedernes brug af influenter for eksempler på, at influenterne er ”vigtige.”
– Og det vidner om, at man fra myndighedernes side ved, at der er nogle kanaler, som man ikke selv har styr på. Og at man betragter influenter og de nye medier som en del af beredskabet. For branchen er det meget positivt, og det kan også være, at det maner nogle af de onde tunger til jorden, siger Rasmus Kolbe.
Han mener, at man ”til dels” kan tale om en blåstempling.
– I hvert fald for nogle. Jeg har aldrig været i tvivl om, at influenter kan levere den her slags kommunikation, for det er ofte det, de er bedst til. Men hvis man ikke er vant til at arbejde med influenter og tror, at de kun kan bruges til at sælge produkter, kan jeg godt forstå, hvis man er overrasket, siger Rasmus Kolbe.
Tror du, at influenterne kommer styrket ud af coronakrisen?
– Det kommer an på, hvordan man ser det. Det er klart, at når Husum laver en video med statsministeren betyder det noget for hans omdømme. Men omvendt er det ikke første gang, at offentlige myndigheder har brugt influenter til at kommunikere vigtige budskaber. Og jeg synes, at det ville være sindssygt ikke at bruge influenter i denne situation, siger Rasmus Kolbe.
Mandag aften havde Rasmus Brohaves politi-video fået mere end 112.000 visninger på YouTube, mens Alexander Husum og Mette Frederiksens fælles video havde fået mere end 480.000 visninger.
Se Alexander Husum og Mette Frederiksens video herunder…:
Se Rasmus Brohaves politi-video herunder…: