”Røgfri Fremtid” er et partnerskab etableret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden med inspiration fra andre lande, hvor organisationer, politikere og borgere er gået sammen for ikke at give tobakken videre til vores børn og børnebørn.

Det nye partnerskab skal gøre noget ved det faktum, at 40 børn og unge hver dag begynder at ryge i Danmark og den kurve skal knækkes.

– Når så skræmmende mange unge begynder at ryge, skyldes det ikke mangel på oplysning, siger Leif Vestergaard, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

– Alle ved, at rygning er usundt, men der mangler handling. Og vi har rent faktisk muligheden for at skabe den første røgfri generation i Danmark, hvis vi vil. Det kan være svært at stoppe med at ryge, så lad os sammen gøre det svært at starte.

Den lange seje træk er nødvendigt

Målet for ”Røgfri Fremtid” er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Det betyder en ny strategi for arbejdet med tobaksforebyggelse.

Det handler ikke om at gøre livet surt for dem, der allerede ryger, men om at vi ikke vil give tobakken videre til vores børn. På den måde kan de blive den første røgfri generation.

Derfor handler ”Røgfri Fremtid” om at forme alliancer, som vil være med i det lange, seje træk og ultimativt give fremtidige generationer muligheden for et sundere liv.

Allerede inden den officielle lancering har en lang liste af kommuner, skoler, butikskæder, sundhedsfaglige organisationer og mange andre meldt sig som partnere.

– Det er nu, vi skal handle, hvis vi vil sikre, at dem, der er små børn i dag, ikke begynder at ryge, når de vokser op. Og vi behøver ikke vente på politikerne. Hvis vi viser, at vi er mange, der vil det samme og går nye veje, er det absolut muligt at skabe en røgfri generation, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

En programerklæring fra nulte klasse

Vi er jo i den lykkelige situation, at vi arbejder med et ekstremt magtpåliggende emne, lyder der fra bureauet bag kampagnen, &Co.

– Debatten blandt danskerne og påvirkningen af beslutningstagerne er alfa og omega i kampagnen, og på den måde indtager filmen en lidt anderledes rolle, end det er kutyme for kampagner, fortæller Morten Fabricius.

– Filmen er jo en art programerklæring. Den er essensen af, hvad vi kæmper for i ”Røgfri Fremtid”, men om du ser filmen, møder de frivillige, bliver påvirket af den afledte debat, gennem nogle af de mange partnere, støder på PR-indsatsen eller møder kampagnen i en af dens mange andre udformninger, er ikke vigtigt, når blot vi får skubbet samfundet i retning mod en røgfri fremtid, slutter han.

I den helt utrolig rørende og tankevækkende film tager en lille dreng fra nulte klasse ordet, nu hvor de voksne ikke handler for at skabe en røgfri fremtid for ham og hans lillesøster.

Den er instrueret af Tore Frandsen og produceret af New Land, det kreative team fra & Co. er tekstforfatter Johan Køhler og art director Rune Petersen.

Se filmen herunder efterfulgt af credit listen:

Credit list:

Client: Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden

Creative Agency: & Co.

Produktionsselskab: New Land

Director: Tore Frandsen

Photography: Rasmus Videbæk

Klipper: Adam Nielsen

Copywriter: Johan Køhler

Art Director: Rune Petersen

Creative Director: Robert Cerkez

Producer: Filippa Borg von Bülow

Executive Producer: Thor Brammer Jacobsen

Agency Producer: Anne Mette Lund

Projektleder: Daniella Jansler

Kontaktchef: Morten Fabricius

Musik: Toni Martin Dobrzanski

Grade: Sofie Borup

VFX: CJPixels

PR: Radius, Kræftens Bekæmpelse og & Co.

Media/International PR: AOL/BeOn