IT-branchen er en sand mester i forkortelser og mærkelige ord. De fleste kender det udmærket. Og de fleste har da også accepteret det uden at stille krav om at forstå alt. Gad vide om det hele startede med ordene PC og DOS- den kvikke måde at sige personlig computer og Disk Operating System på? Eller gad vide om (mis)brugen af ord og forkortelser er en lumsk glidebane som ikke kan stoppes – fordi det i bund og grund er det man konkurrerer om i IT-branchen?.
Det gælder om at blive man nummer ét i en kategori i en periode – så er opkøbet eller børsnoteringen ofte inden for rækkevidde. Måske er det den drivkraft, der får virksomhederne til at komme op med nye ord og forkortelser i et tempo som ingen anden branche formår.
Sagen er nu den, at IT-branchen rykker tættere og tættere på os. Og i kølvandet kommer så forkortelserne og de mærkelige ord. Og hvad så? Skal vi fortætte i samme rille eller skal vi forsøge os med en ny dagsorden? Skal vi konkurrere om indhold eller om ord?
Sandsynligheden for, at vi kan komme til at konkurrere om indhold og ikke om forkortelser og ord er næsten filantropisk. Vores kunder efterspørger jo netop forkortelserne og ordene. De store amerikanske marketingbudgetter og de internationale trendforfattere har lært dem, hvad de skal efterspørge. Skilter vi ikke korrekt bliver vi ganske enkelt ikke spurgt.
Når vi bliver spurgt skal vi imidlertid stille krav til os selv. Den varsomme behandling af forkortelserne og ordene bør nemlig starte ved os: Vi skal fundamentalt hellere tale om, hvad ordene gør end prøve at huske dem alle sammen; Vi skal kunne forklare ordene i billeder eller historier; Vi skal ikke bruge andre underlige ord til at forklare et svært ord. Gør vi det, er vi langt. Og vi kan være os selv bekendt.
TEST DIG SELV
Hver eneste dag støder vi på ord som bruges i flæng. Og i vores lille branche bliver vi hurtigt enige om, hvad ordene betyder. Tror vi da. Sagen er nemlig den, at vi alt for ofte bruger ordene uden at have en holdning til dem. Prøv engang at teste dig selv med de tre små ordlege nedenfor:
ORDLEG 1 – HVIS DER ER SAT ET “E“ FORAN?
Hvis du skal forklare ordene E-business, E-tail, E-learning, E-commerce, E-event, E-branding bør du vel også kunne forklare alle ordene uden “e’et“ foran. Kan du det?
(Jeg gætter på, at hvert af ordene pludselig bliver ret store størrelser at skulle forklare ordentligt. Det illustrerer måske lidt, at vi ofte gemmer os bag ved forkortelserne. Pas på med det!)
ORDLEG 2 – MINDER DET OM NOGET FRA TIDLIGERE?
Hvis jeg nu hævder, at ordet CRM er gammel vin på nye flasker. Hvilken vin taler jeg så om? Her kan det være en god idé at have mindst 6-10 års erfaring.
(Jeg taler naturligvis om databasemarkedsføring eller dialogmarkedsføring. Seks ud af ti CRM-leverandører kaldte sig tidligere leverandører af dialogmarkedsføringssystemer eller databasemarkedsføringssystemer. Pudsigt, ik?)
ORDLEG 3 – DEN HåBLøSE
Da jeg første gang hørte om “Affiliation“ slog jeg en kolbøtte – gjorde du også? Alligevel gik jeg på opdagelse for at finde en mere præcis forklaring. Noget jeg kunne forstå og huske fra gang til gang imellem kunde-møderne. Jeg fandt på én af de tre næste forklaringer a)I princippet en slags forhandlernetværk eller henvisningsprovision via nettet; b)Fremtidens indtjeningsprincip i relation til E-tail; c)Affiliation er partnerskabsmarkedsføring på tre niveauer affiliates, partners og strategic partners.
(Tja – jeg tror ikke noget af det er decideret forkert. Men personligt har jeg det bedst med løsning a. Hvad synes du?)