Flandern i det nordlige Belgien er kendt for sine mange museer og værker af kunstnere som fx Rubens, men regionens turistråd har haft svært ved at markedsføre mestrene på Facebook, fordi indhold, der rummer nøgenhed har været bandlyst.

Men efter en protest fra Flanderns turistråd, Visitflanders, har Facebook nu ændret sin reklamepolitik, så nøgenhed er tilladt – hvis altså vel at mærke, at der er tale om kunst.

Det hele startede med, at Visitflanders i juli publicerede et åbent brev til Mark Zuckerberg – forfattet i samarbejde med en række kulturinstitutioner – og en humoristisk video, der skulle sætte fokus på det sociale medies nøgenheds-censur i reklamer.

De to ting trak overskrifter i medier over hele verden, og kort efter svarede Facebook på henvendelserne ved at invitere turistrådet på kaffe.

Og mødet mellem Peter De Wilde, Visitflanders’ CEO, og Martin Ruby, Facebooks Head of Public Policy for Nordics and Benelux, blev fulgt op af endnu et møde.

Nu blokeres Adam og Eva ikke længere

Denne gang i slutningen af september og over en belgisk øl i Antwerpen på museet Rubens House, hvor den kendte barok-kunstner i sin tid selv boede.

Om det var den berømte location, der gjorde udslaget, melder historien ikke noget om, men på baggrund af mødet har Facebook nu valgt at justere sin algoritme, således at man nu tillader reklamer med billeder der viser “kunstnerisk nøgenhed”.

Tidligere blev et Rubens-maleri af Adam og Eva eksempelvis blokeret af algoritmen – men det er nu tilladt at bruge på Facebook.

Og hos Visitflanders kalder Peter De Wilde resultatet af aktionen et gennembrud for den globale kunstscene.

– Det er en vigtig milepæl for kulturelle institutioner og kunstelskere over hele verden. Og med den nye reklamepolitik kan vi nu give de flamske mestre den opmærksomhed på sociale medier, som de fortjener, siger han i en pressemeddelelse.

Du kan se det åbne brev til Mark Zuckerberg her – og videoen, hvor en gruppe agenter fra ”social media-politiet” forsøger at forhindre ”nøgenheds-beskuere” i at se på kunstværkerne på museet Rubens House her.