KLUMME: Fake news. Det omdiskuterede begreb, der har floreret på sociale medier og mediernes forsider efter det amerikanske præsidentvalg i slutningen af 2016.  Begrebet, der opstod, efter det kom frem, at Trump og hans kampagnestab havde brugt falske nyheder til at narre vælgerne og forvrænge deres meninger.

Men det er ikke kun Trump og verdens journalister og mediebranchen generelt, der debatterer fænomenet livligt.

Nu er der gået forretning i det.

Imens journalister og politikere falder over hinanden for at diskutere og beskylde hinanden for at bringe falske nyheder, er der nemlig opstået en helt anden kamp: Kampen om hvem der først får lov til at gøre begrebet til et varemærke.

CNN har afsløret, at tre forskellige amerikanske selskaber alle ansøgte om at gøre begrebet fake news til et varemærke den 12. januar – præcis én dag efter præsident Trump beskyldte CNN for at være et fake news-medie under en pressekonference.

En af de involverede parter er Film Roman, et animationsselskab, der primært er kendt for deres arbejde med The Simpsons.

Tegnefilm, spil og T-shirts

Film Roman arbejder efter sigende på en ny satirisk tegneseriekomedie kaldet ”Fake News”, og så giver det jo god mening, at virksomheden jagter et varemærke af samme navn.

Breaking Games, virksomheden bag det meget populære og omtalte spil ”Cards Against Humanity”, jagter også varemærket for at styrke markedsføringen af et nyt spil.

Spillet er baseret på ideen om ”Fake News” og vil uden tvivl levere den samme grad af kontroverser, som der findes i ”Cards Against Humanity”.

Selvom spillet ikke er færdigudviklet endnu, er der allerede en hjemmeside dedikeret til det nye spil.

Den tredje kandidat er en smule mere mystisk.

Der er kun få detaljer om, hvem det er, og alt CNN kan fortælle er, at selskabet er registreret i en beboelsesejendom i Astoria, New York, og sælger T-shirts og andre beklædningsgenstande med ”Fake News” påtrykt.

Tiden er altafgørende

Hvem, der bliver den heldige indehaver af varemærket, vil kun tiden vise.

For er der én ting, der sætter en kæp i hjulet, når det kommer til at sikre sig et varemærke af denne type, er det tid.

Det er ofte en meget lang proces at ansøge om og sikre sig et varemærke, og det er før set strække sig over en årrække.

Og efter al den tid er der stadig ingen garanti for, at en af de tre virksomheder kan sikre sig det ønskede varemærke.

Derudover er det ikke usandsynligt, at begrebet når at forsvinde fra overfladen, inden der bliver truffet en afgørelse i sagen.

Hvordan kan man undgå, at den lange behandlingstid spænder ben for virksomheder, der ønsker at sikre sig et varemærke – eller i hvert fald mindske risikoen?

Og er det overhovedet muligt?

Svaret er ja. Hvis en af de tre virksomheder havde fået hjælp til at cleare begrebet med det samme, ville sagsbunkerne i den juridiske proces ved en domstol kunne undgås.

Dermed undgår virksomhederne også, at begrebet når at udvikle sig så meget, at det slet ikke er muligt at gøre ”Fake News” til et varemærke.