Der er opstået tvivl om hvorvidt FDIM har ændret i reglerne for optælling til FDIM-listen.
I fredags meddelte Jubii, at de melder sig nu ud af brancheorganisationen FDIM’s (Foreningen af Danske InternetMedier) fælles målinger for den kommercielle danske Internet-trafik. Det sker som følge af organisationens omlægning af de interne regler for optælling via Gallup. Men også fordi Jubii mener, at MSN, der netop er blevet optaget i FDIM, er blevet optaget på ulige vilkår.
Regelændringen betyder, ifølge Jubii, at tallenes sammenligningsgrundlag forsvinder, idet kravene til væsentlige faktorer udvandes i det seneste regelsæt. Rent praktisk er der ikke længere krav til, at de medtalte sider skal være hentet frivilligt af brugeren – eller til at siderne principielt skal kunne bære annoncer.
– Det må være klart for enhver, at der ikke længere er tale om et retvisende billede, når f.eks. fejltastninger i adresselinjen automatisk tæller med i trafikken hos ét enkelt websted, der i kraft af en dominans på browsermarkedet modtager 95 procent af fejltrafikken. Samtidig åbner de nye regler mulighed for, at man kan tælle sider, på hvilke man ikke selv er den egentlige indholdsleverandør. Det betyder tilsammen, at tallet bliver værdiløst for annoncører, mediebureauer og markedsanalytikere, da sammenligning ikke længere er praktisk mulig, sagde medstifter af Jubii, Martin Thorborg i en pressemeddelelse i fredags.
Fra FDIM understreges det dog, at det regelsæt der ligger til grund for listerne ikke er ændret siden den store revision i foråret.
– I relation til spørgsmålet om MSN’s webadresse-søgeside trafik er berettiget til at blive talt med skal det understreges, at FDIM’s målinger altid har været måling af mediets størrelse og at der aldrig har været taget stilling til hvordan en trafik er opstået. Det er helt parallelt til måling af andre medier, siger formand for FDIM, Christian Peytz. Han understreger, at optællingen af MSN’s trafik i Danmark sker på samme vis som det sker i Sverige, Norge og Finland.
MSN vil fremover optræde på FDIM’s Udgiverliste med virksomhedens samlede danske trafik og på FDIM’s Topliste over danske internetmedier med udgivelsen MSN.dk.
– I forbindelse med optagelsen af MSN har FDIM’s metodeudvalg over flere møder foretaget en grundig gennemgang af MSN’s sider for at vurdere hvorvidt look-and-feel reglerne er overholdt. Konklusionen blev, at MSN har én udgivelse – msn.dk – som er berettiget til en placering på Toplisten. Virksomheden MSN’s samlede trafik omfatter desuden en del trafik der ikke kan tælles med på Toplisten, siger Christian Peytz.
jür