Kvinder tjener i gennemsnit mindre end mænd i reklame og marketing. Det viser både KreaKoms lønstatistik og nye tal fra foreningen Business Danmark.

Samtidig søger kvinder dog også oftere lønsparring end mænd, viser nye tal.

Men hvad skal kvinder egentlig gøre, hvis de selv skal sikre sig en bedre løn ved forhandlingsbordet? Mangeårig karriere- og lønrådgiver Lise Vestergaard fra Business Danmark giver her sine fire bedste råd.

#1 Hav styr på, hvad du har bidraget med

“Du skal være helt bevidst om, hvad dit arbejde bidrager med af værdi. Både for din nærmeste leder af dit team, men eksempelvis også på salgsindsatsen. Du skal have tjekket, inden samtalen, hvordan du lever op til alle jeres KPI’er og desuden være skarp på, hvordan du har haft succes på andre projekter eller indsatser, der bidrager med værdi, som ikke er en del af KPI’erne.”

#2 Forklar, hvordan du gør en forskel fremadrettet

“Du skal også være skarp på din fremadrettede værdi. Du skal kunne fortælle, hvor du i den kommende periode kommer til at give virksomheden værdi. At du har lige præcis de kompetencer, der kommer til at løfte konkrete opgaver. Ellers forhandler du kun på din egen banehalvdel.”

#3 Hav et konkret tal med til forhandlingsbordet

“Du skal ned til kroner og ører kunne sige, hvor meget mere du forventer at få i løn. Du skal komme og bede om en lønstigning for at få den. Ingen arme, ingen småkager, som jeg plejer at sige. Spørger vi ikke, er der ingen, der giver det til os. Du kan her både bruge vores lønberegner, spørge vores rådgivere, spørge dine betroede kolleger eller i dit netværk for at få et billede af, hvad du konkret kan stille af krav om at få i løn i den stilling, du besidder.”

#4 Tag andet end løn med i forhandlingsposen

“Det er ikke kun løn i sig selv, der har værdi. Der er mange andre goder som eksempelvis fleksibilitet, mere fritid eller fryns, man kan stille krav om til en lønsamtale. Det er gode ting at tage med til forhandlingsbordet. Jeg spørger altid folk, hvordan de rent faktisk prioriterer i deres arbejdsliv, og hvad de føler, der vil gøre dem glade. Der kan der sagtens være andre ting end løn, der er vigtigere. Eller i hvert fald ting, der kan supplere ens løn.”