Det var lykkedes for den aktive bestyrelse i DMF Fyn at lokke to af dansk reklames bedste folk en tur til Fyn – nemlig guldfuglene Robert og Boisen, løvetæmmerne fra sommerens Cannesfestival. De kom, talte og blev hørt. Så pas på København. For det meste af den fynske reklamebranche var med. Og ambitionerne voksede helt sikkert, efterhånden som aftenen skred frem.

Blandt de ti bedste. I Europa

Arrangementet blev holdt under titlen The Power of Flowers. Det handlede om meget andet. Heldigvis. Emnet var i virkeligheden Tendenser 2001 – som Robert og Boisen ser dem. De har set mange – film. Alle sammen for at finde nye omdrejningspunkter, som giver noget unikt til de virksomheder, som filmene arbejder for. Robert/Boisen & Like-minded er et kreativt styret bureau og en del af Grey koncernen. Men ikke nok med det. De har også ambitioner, der rækker ud over den danske andedam. De sætter overlæggeren højt og vil måle sig med den europæiske elite. Målet er at komme ind på top-ti listen blandt kreative bureauer i Europa. Med årets medaljehøst er de startet ganske godt på rejsen.

I arbejdet for at nå de store resultater, afsøger Robert og Boisen konstant nye tendenser i det output, som produceres af de bedste bureauer i verden. Informationerne får de fra udenlandske fagblade som Campaign, Archieve, Shots og Resume, mens de fremhæver Campaign Screen som en af de vigtigste kilder til inspiration inden for film – også fordi man her ofte kan komme bag om filmene – og se den bagvedliggende brief på opgaven.

Fem overordnede tendenser

Robert og Boisen mener at kunne skabe orden i den lavastrøm af kreativitet, som bliver produceret måned for måned af verdens bureauer, gennem fem overskrifter. Følger du lidt med, giver de god mening.

Den første er enkelthed. Det er måske ikke ligefrem en stor nyhed. Men analyserer du de spots og annoncer, som virkelig arbejder hårdt for mærket, er en stor del båret af enkelthed. Det vil sige at vælge den ene historie, som du vil fortælle – og holde fast i den – også selv om kunden eller kontaktmanden egentlig gerne vil aflevere et par andre pointer, þnu vi har ordetþ. Når du laver branding, så lav branding, så det brænder sig fast på nethinden. Taktiske spots er naturligvis lige så velkomne. Men hold dig i begge tilfælde til ‚n historie. Da svenske Kim Kramer fra Forsman & Bodenfors havde set hele rullen igennem som led i sit juryarbejde for Arnold, udbrød han: Hold kæft, hvor I snakker i Danmark. Rådet fra Robert og Boisen er enkelt: Hold op med det. Se i stedet på kampagner som den hollandske vinder for VW Lupo – den blev realiseret under temaet: Bilen føles større, end den er. Derfor tør ejerne ikke køre over en bro (der ser for smal ud) – eller forbi en lastbil (der er vist for snævert), og de har stort besvær med at parkere bilen (for er der nu plads nok hen til den næste bil?). Man kunne nemt have tilføjet noget om 5 års garanti mod gennemtæring, nævnt noget om designet – og om placeringen ved kåringen af årets bil og på listen over årets mest solgte. Men man holdt sig til ‚n historie.

Drop det forventede

Det er nok overskriften på alt, hvad de laver hos Robert og Boisen. Folk vil have deres intelligens pirret. Så drop venligst den forudsigelige måde at fortælle dit budskab på. Se, hvad de andre gør – og gør det modsatte. Som med Interflora. Det forventede er at vise en pige, der bliver glad for at få blomster. Hvorfor ikke vende optikken og vise, hvad en mand, der giver blomster, får ud af at gøre det? Værsgo. En kampagne er født. Inddrager man så resten af den nære omverden til at komme med eksempler på, hvad de hader mest hos deres nærmeste mænd, har du et godt billede af, hvordan The Power of Flowers blev til.

Humor

Tredje tema er humor. Specielt det stille grin. Hellere et A-ha end et Ha-ha-ha-ha. Det synes Robert og Boisen er tendensen. Og viste en lang række reklamer for tv-kanalen Fox i USA. De kaldte på det store grin i salen – spottene, der vandt grand prix i år i Cannes med bizarre sportsgrene – som lussingklaskning på tid (med skakur som vigtigt måleinstrument) – udspring fra klippe ned på stenet grund – samt gribning af faldende kæmpetræer. Blandt andre spots der bruger humor effektivt, fremhævede Robert og Boisen spottene for McDonaldþs, hvor man viser, hvor meget arbejde en vvs-mand/en tv-kommentator/en ejendomsmægler skal lave for at tjene til en burger. Det er lidt, skal vi hilse og sige til dem, der ikke har set de pågældende spots. Og apropos humor, så er det også Robert & Boisen der har skabt þmussetrussenþ!

Reality

Glamouriseret lifestyle er out. Det tror de kun på i Østeuropa. Uvirkelige reklameuniverser er døde. I stedet trænger realiteterne sig på. Vi ser det hver aften – situationer, vi alle kan nikke genkendende til. Hvad Dollars og Dallas var for firserne, er Big Brother i dag. Her kan man måske spørge, om ikke denne tendens allerede er på vej ud. I USA har man lukket de første reality shows. Og en film som Moulin Rouge bliver måske næste rollemodel med dens overdrevne ekspressionisme. Men det er jo kun et bevis på sidste tendens:

Grænserne flytter sig konstant

Det er en kendsgerning. Næsten intet er tabu længere. Heller ikke inden for reklame. For at trænge gennem mediestøjen udfordrer vi konstant gældende grænser. Det medfører også, at kampagneserierne bliver kortere og kortere. Vi vil næppe nogen sinde mere se en Squash-serie, der løber over ti år, siger Robert og Boisen. Universerne får lov til at leve hårdt og dø unge. Det enkelte brand vil gennemspille sin brand-contract i serier af stadig kortere varighed. Det grundlæggende budskab vil ikke ændre sig, men udformningen vil. Vi kan passende bruge et eksempel fra Robert og Boisen selv, nemlig Ikea-kampagnen, Jet Set Society. Her har rige snobber dannet en kamporganisation, der med kostbare rødvinsbomber, demonstrationer og anden civil ulydighed vil tvinge Ikea til at sætte prisen op på sit democratic design. Denne kampagne vil ikke blive det bærende element for Ikeas demokratiske design. Men er et effektivt nedslagspunkt, som brød gennem seermuren og fik over 90% til at lægge mærke til kampagnen og dens budskab.

Ikke and, østers

Til sidst indtog madkunstneren Per Bjørner gulvet med den lovede lækkerbisken. Han havde ikke besøgt nogen andedam. Til gengæld kunne han byde på østers fra Bordauxområdet . Per havde åbnet 150 af de genstridige skaldyr, snuset til dem og tilberedt dem på tre forskellige måder: Au naturel – med lime (ikke citron. SERVER IKKE CITRONER TIL ØSTERS. DET GØR KUN FOLK, DER IKKE HAR RÅD TIL LIME). Au gratin med lidt bacon, skalotteløg, fløde og ost (far varsomt – ikke noget med at overdøve smagen af østers). Og endelig marinerede østers med rød/grøn/gul peberpigment, olivenolie og en anelse trøffel. Alle varianter var særdeles vellykkede. Ligesom crementen – der blev halshugget med følelse og sabel. Et udstyrsstykke, som du sagtens kan gentage med succes hjemme i stuen. Hvis du altså kan få våbentilladelse til “proptrækkeren”.

I begyndelsen af mødet gjorde den myndige mødeleder, Janne Høgshøj, formand for DMF-Fyn, opmærksom på, at DMF Fyn har plads til nye bestyrelsesmedlemmer – eller folk, som på anden måde vil gå ind i arbejdet med at udbrede kendskabet til god og nyskabende markedsføring på Fyn. Den opfordring er hermed givet videre. Det var da det mindste, vi kunne gøre efter et arrangement af en sådan klasse, som der var tale om den 30. oktober.

canneslions i mf27