Efter at have forsøgt at komme til at lære investeringsmarkedet bedre at kende, er Forbrugerrådet og Tænk nået frem til den konklusion at der er behov for effektivt tilsyn og en fast brancheetik.
Det er blandt andet SparNord København der er kommet i kærlige hænder, efter at have markedsført sig med “Forventet afkast 11% p.a.” og en sælger, der fortæller om et 13 procents afkast på et tilsvarende projekt.
Forbrugerrådet skriver på sin hjemmeside, at det er mindst lige så sandsynligt, at resultatet bliver nul procent.
Forbrugerrådet forklarer på sin hjemmeside, at det omtalte produkt overvejende består af obligationer, hvor gennemsnitlige afkast på 4-5 procent spekuleres i optionerne, der betyder, at slutfacit for forbrugeren bliver enten 11 eller nul procent – uden mulighed for resultater imellem de to.
Det ligger dog fast, at der falde en procent i omkostninger af til banken.
– Så banken er – som sædvanlig – den eneste sikre vinder i denne investering. Men det fremgår ikke af de flotte reklamer. Der skal man have de stærke briller på – og tjekke det, der står med småt et godt stykke nede i teksten, siger Carsten Holdum, økonom i Forbrugerrådet.
Rådet opfordrer til effektivt tilsyn og en fast brancheetik i et marked, hvor der er seriøse aktører, som ærligt fortæller om risiko, forventet afkast og omkostninger.
Tænk vil bringe resultaterne af den samlede undersøgelse af ti bankers investeringsrådgivning.
sm